Wanneer een persoon komt te overlijden op zijn of haar matras en daar enige tijd ligt (i.e. lijkvinding), of overlijdt op bed als gevolg van een zelfdoding, bestaat er vaak het idee bij nabestaanden dat ze het bevuilde matras gewoonweg kunnen dumpen bij het grofvuil. Dit is incorrect. Een matras bevuild met bloed, lijkvocht, of andere lichaamsvloeistoffen wordt gezien als medisch afval en vormt een gezondheidsgevaar voor anderen. Het neerzetten van een bevuild matras bij het grofvuil staan zware boetes op, en terecht.

24/7 schoonmaak na overlijden | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Een matras dat bevuild is geraakt met lichaamsvloeistoffen na een overlijden moet beschouwd en behandeld worden als medisch afval. Zelfs als het bovenliggende oppervlak wordt schoongemaakt en ‘schoon’ oogt, is de kans groot dat de lichaamsvloeistoffen door het matras heen zijn gesijpeld. Het matras vormt dan nog steeds een gezondheidsgevaar voor nabestaanden en anderen.

Je vraagt je nu zeker af, ‘als ik het matras niet bij het grofvuil mag zetten, en het ook niet schoon kan laten maken, wat moet ik er dan mee?’. Dit soort opdrachten worden opgepakt en uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven als de Frisse Kater. Wij kunnen bevuilde matrassen op een correcte manier verwijderen, afvoeren, en laten vernietigen.

vervuild matras overlijden

Bevuild matras na lijkvinding van 3 weken.

Hoe verwijder je een bloederig matras?

 Soms zie je in de films dat mensen een bloederig matras oppakken en in een afvalcontainer gooien. In het echte leven is dit illegaal. Als je een matras hebt dat bevuild is met bloed of lichaamsvloeistoffen, moet ieder bevuild gedeelte worden verwijderd en afgevoerd als medisch afval.

Met gebruik van verschillende gereedschappen en de juiste beschermingsmiddelen kunnen onze schoonmaaktechnici het matras op beheerste wijze in stukken snijden. Alle vervuilde gedeeltes worden verpakt als medisch afval en afgevoerd voor verbranding. Het afvoeren / vervoeren van dergelijk gevaarlijk afval mag niet door iedereen gedaan worden. Frisse Kater heeft hiervoor een speciale vergunning. De niet-bevuilde gedeeltes van het matras worden gedesinfecteerd, en afgevoerd als regulier grofvuil.

Vervuild matras na onopgemerkt overlijden.

Kan bloed of lijkvocht uit een matras worden verwijderd?

Wanneer bloed en lichaamsvloeistoffen in een matras sijpelen na een zelfdoding of onopgemerkt overlijden, is het zo goed als zeker dat de lichaamsvloeistoffen meerdere lagen diep het matras in zijn gesijpeld. Het maakt niet uit hoe goed je het oppervlak schoonmaakt, de onderliggende vervuiling zal leiden tot schimmelgroei, bacteriegroei, en andere ongewenste situaties. Het is onmogelijk om alle vervuiling volledig te kunnen verwijderen, breng je gezondheid daarom niet onnodig in risico. Wanneer een matras bevuild is geraakt i.v.m. een overlijden moet het 9 van de 10 keer door een professional worden afgevoerd.

Kan een matras worden bewaard en hergebruikt?

Een matras waar iemand op is overleden kan enkel worden hergebruikt als er geen geur, bloed, of andere lichaamsvloeistoffen aanwezig zijn. Dit kan voorkomen als de persoon direct na zijn of haar overlijden wordt aangetroffen, of de persoon overlijdt in de aanwezigheid van anderen. In deze gevallen is het voldoende om enkel al het beddengoed te verwijderen en te wassen op de heetste stand mogelijk. Als het matras geen vervuiling vertoont kan deze worden hergebruikt, gerecycled, of gedoneerd.

LEES OOK: WAAROM KOMEN VLIEGEN EN MADEN OP EEN DOOD LICHAAM AF?

Mocht het zo zijn dat er een topper op het matras lag, en enkel de topper is vervuild, dan is het voldoende om de topper te laten verwijderen door een gespecialiseerde firma. Het dikkere matras zelf kan dan gewoon blijven liggen tenzij daar ook bloed of andere lichaamsvloeistoffen in zijn gelekt, ook al is het maar een kleine vlek. Alle vervuilde stukken moeten worden verwijderd en afgevoerd als medisch afval door getrainde professionals.

Heb je een bevuild matras dat afgevoerd moet worden na het overlijden van een dierbare? Bel dan de Frisse Kater. Onze professionele schoonmaaktechnici kunnen het matras op veilige en efficiënte wijze verwijderen en afvoeren. We zijn bekend met de wet- en regelgeving omtrent het afvoeren van medisch afval en staan 24/7 klaar om te helpen.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl