Lijkgeur verwijderen

Frisse Kater BV is dé specialist voor het verwijderen van lijkgeur.

Lijkgeur verwijderen

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Een lichaam of kadaver in ontbinding laat een onmiskenbare lijkgeur achter lang nadat het lichaam of kadaver is verwijderd. Lichaamssappen uit het ontbindende lichaam lekken alle kanten uit en sijpelen diep in hout, tapijt, en beton. Tegelijkertijd zorgen gassen ervoor dat de lijkgeur zich gaat hechten aan muren en plafonds. Deze residuen kunnen een zeer onaangename lucht creëren, die blijft hangen zelfs nadat de ruimte waar de persoon is overleden blinkend schoon is gepoetst. Het ontbindingsproces kan met name in warme ruimtes zeer snel verlopen.

Twee zeer aan elkaar gerelateerde chemicaliën zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de lijkgeur: putrescine en cadaverine. Beide hebben dezelfde chemische formule, NH2(CH2)5NH2, maar verschillen in de rangschikking van hun atomen. Deze chemicaliën zijn verklikkers voor ontbinding en moeten verwijderd worden om de lijkgeur te elimineren en de ruimte weer een normale geur te geven.

Gezondheidsgevaren van een lichaam in ontbinding

Een lichaam in ontbinding vormt een serieus gezondheidsgevaar omdat het een broedplaats is voor diverse gezondheidsrisico’s zoals:

Pathogene bacteriën
Besmettelijke bacteriën of virussen
Gastro-enteritis
Aaseters zoals ratten, muizen, kakkerlakken en mieren

Een lichaam dat gedeeltelijk in ontbinding is kan bijvoorbeeld een potentiële drager zijn voor ziektes die worden overgebracht door lichaamssappen zoals cholera, hepatitis, en HIV. Ook zijn er traumatische psychologische effecten die worden geassocieerd met het in contact komen met dergelijke scenario’s, vooral als dit onverwachts gebeurt. Lijkgeur alleen kan al genoeg zijn om posttraumatische stress symptomen in mensen te triggeren die met deze aandoening kampen.

Waarom is het belangrijk om lijkgeur te verwijderen?

Dood, ontbinding, en andere biohazards laten een onmiskenbare geur achter die lastig te verwijderen kan zijn. Het verwijderen van deze geuren is een kritisch onderdeel van onze specialistische diensten en is niet iets dat een ieder zomaar kan uitvoeren. Het is belangrijk om de geurbronnen die gerelateerd zijn aan de biohazards en ontbinding te identificeren en te elimineren. Dit is niet enkel belangrijk voor de gezondheid, maar ook om te verzekeren dat alle verontreinigingen volledig zijn verwijderd. Potentiële geurbronnen kunnen zijn:

Residuen van overlijden en ontbinding
Ongedierte plagen zoals knaagdieren en insecten
Schimmel
Bacteriën
Stof en andere deeltjes die vastzitten in het tapijt
Rot voedsel

Onaangename geuren kunnen niet permanent verwijderd worden zonder dat hetgeen dat de geur veroorzaakt ook wordt verwijderd. Maar ook residuen en bijproducten moeten worden geëlimineerd. Geuren spelen een belangrijke rol bij het creëren van herinneringen, het belang van het verwijderen van trauma-gerelateerde geuren kan daarom dus niet onderschat worden.

Lijkgeur verwijderen en post-trauma sanering en ontsmetting

Geuren hebben vaak een hoofdbron die zelf, in de meeste gevallen, simpel te verwijderen is. De geurbron laat echter ook residuen achter, en het zijn juist deze residuen die moeilijk zijn om te identificeren en volledig te verwijderen. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een onopgemerkte dood, kunnen grote hoeveelheden afval, vloeistof, en bacteriën zich opbouwen in een woning. Dit is met name een probleem als lichaamssappen vrijkomen die dagen, weken of maanden hebben kunnen intrekken.

Wanneer de geurbron is geïdentificeerd moet deze worden geneutraliseerd. Een grondig geurverwijderingsproces kan veel werk omvatten en de exacte werkzaamheden zijn afhankelijk van de bron van het probleem. In de meest extreme gevallen kunnen geuren meerdere centimeters diep in beton trekken, en is de hulp van een specialistische vakman dan ook een vereiste.

Verwijderen van geuren is een verplichte stap tijdens de trauma en biohazard reiniging. Het elimineren van geurbronnen gaat hand in hand met het elimineren van serieuze problemen die geassocieerd worden met ontbinding, met name in gevallen waar de ontbinding al een vergevorderd stadium heeft bereikt. Bij Frisse Kater B.V. zijn we gespecialiseerd in het verwijderen van elk bewijs dat aan het trauma doet herinneren, geuren inbegrepen.

Ontbinding & geurverwijdering professionals

Het is niet voldoende om een lichaam te verwijderen en de omringende gebieden af te spoelen met huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Dit zal de geur niet verwijderen, noch de biologische gevaren. Er moeten hiervoor professionele en industriële producten gebruikt worden die gecertificeerd zijn om pathogenen te doden en de onaangename geur moleculen af te breken en te neutraliseren.

In sommige gevallen zal het zelfs verplicht zijn om stukken vloer, wand, of andere oppervlakken te verwijderen en te vervangen omdat de biologische verontreiniging zodanig diep is ingetrokken dat dit gewoonweg niet meer te redden valt. Een professional kan bepalen welke oppervlakken nog te reinigen zijn, en welke verwijderd moeten worden.

Het omgaan met een dergelijke situatie, en verwijderen van lijkgeur is iets dat overgelaten moet worden aan opgeleide schoonmaak technici. Dit is onder geen voorbehoud een activiteit die uitgevoerd moet worden door iemand die hier niet voor is opgeleid. Het risico op besmetting door ziekteverwekkers is zeer hoog, en nog veel hoger wanneer een ongetraind iemand zich aan de schoonmaak waagt.

Hulp nodig met het verwijderen van lijkgeur? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.