Zoals bij veel personen het geval is, zal ook jij ooit een moment hebben gehad, of nog krijgen waarin je in aanraking komt met kots. Het kan zelfs zo zijn dat je het misschien moet opruimen. Maar hoe verstandig is het zelf opruimen van braaksel eigenlijk? En is kots opruimen gevaarlijk voor de gezondheid?

Professionele schoonmaak & reiniging | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Potentiële pathogenen in kots

Heel simpel bekeken wordt kots als een biologisch gevaar gezien omdat het mogelijk schadelijke pathogenen kan bevatten. Indien je gevraagd wordt om kots van een onbekende op te ruimen, doe dit dat voorzichtig en neem de juiste beschermingsmaatregelen om directe blootstelling te voorkomen. Mocht je onverhoopt toch in fysiek contact komen met kots, was en reinig het lichaamsdeel dat in contact is gekomen dan direct.

Kots kan meerdere soorten gevaarlijke pathogenen bevatten zoals: salmonella, hepatitis B, buiktyfus, en norovirus. Indien een persoon ziek is, kan de ziekte via het braaksel overgedragen worden aan anderen. Een goed voorbeeld hiervan is een incident dat in 1990 plaatsvond in het Verenigd Koninkrijk waarbij een man ziek werd en moest overgeven in een concerthal.

Kots

Kots komen we bij de Frisse Kater tegen in alle vormen en maten.

De meneer in kwestie voelde zich plots onwel en gaf over in de concerthal en het mannentoilet. Wanneer iemand overgeeft moet niet enkel het fysiek vervuilde stuk schoongemaakt worden. Tijdens het overgeven komen er namelijk ook druppeltjes vrij in de lucht. Het is niet enkel het fysieke, zichtbare braaksel dat een gevaar kan vormen voor de gezondheid, maar ook de druppeltjes die vrijkomen in de lucht.

In dit specifieke geval was de zieke meneer besmet met het norovirus. Het braaksel dat vrijkwam bevatte logischerwijs ook het norovirus, en besmette de oppervlakken waarop werd overgegeven. Daarnaast kwamen er ook kleine deeltjes vrij in de lucht, waardoor ook andere oppervlakken besmet raakten met het norovirus. De medewerkers van de concerthal deden hun best om het braaksel goed op te ruimen, maar volgden hierbij geen desinfectieprocedure. De schoonmaak werd enkel beperkt tot de directe oppervlakken waarop was overgegeven, en niet de omringende gebieden of voorwerpen die mogelijk ook besmet waren geraakt met het norovirus.

De dag na het incident werden er maar liefst 257 mensen ziek die hetzelfde evenement hadden bijgewoond. Een dag later kwamen daar nog eens 27 mensen bij. Na een analyse van hetgeen dat er had plaatsgevonden, kwamen onderzoekers erachter dat 75 procent van de mensen die de dag erna ziek werden in dezelfde sectie zaten als de persoon die had overgegeven. De mensen die in de omringende gebieden zaten werden ook ziek, maar dit was wel een lager percentage van het totaal.

Dit is een tamelijk extreem voorbeeld, maar het geeft goed aan waarom wij bij de Frisse Kater kots altijd als een biologisch gevaar classificeren. Je weet namelijk nooit wat erin zit, waardoor een grondige, professionele reiniging vaak toch een vereiste wordt.

Kots opruimen na uit de hand gelopen feest.

Schoonmaken van kots

Omdat braaksel als een biologisch gevaar gezien wordt moet je hier te alle tijden voorzichtig mee zijn. Tijdens het schoonmaken moet je gebruik maken van een adequaat niveau aan persoonlijke beschermingsmiddelen welke kan bestaan uit: maskers, beschermbrillen, handschoenen, en een wegwerpoverall. Wij raden persoonlijk ook aan om schoen- en hoofdhoezen te gebruiken. Belangrijk is dat direct contact met het kots wordt vermeden tijdens het schoonmaken.

Naast het gebruik van de juiste beschermingsmiddelen, is het ook van belang de correcte reinigingsmiddelen te gebruiken om een ruimte succesvol te kunnen desinfecteren. Soms is er ook behoefte aan het gebruik van een sterk ontgeuringsmiddel omdat kots vaak een zeer onaangename, zure geur achterlaat.

Als een gezinslid thuis overgeeft kan het vaak weinig kwaad om dit zelf op te ruimen. Maar buitenshuis is het een ander verhaal omdat je simpelweg niet weet wat iemand met zich meedraagt. Wanneer iemand bijvoorbeeld overgeeft op het werk of in een publieke ruimte, is het aan te raden hier een gespecialiseerde firma voor in te huren zodat er geen onnodige gezondheidsrisico’s worden genomen.

Mocht er iemand thuis overgegeven hebben, dan kun je dit het beste als volgt opruimen:

Kots schoonmaken op een harde vloer

Een harde vloer van hout, linoleum, laminaat etc. is een stuk simpeler schoon te krijgen dan een zachte vloer. Een gemakkelijke manier om het kots te verwijderen is door er gemalen koffiepoeder overheen te gooien. Dit zal al het vocht en stank uit de kots vlek wegtrekken, waarna deze gemakkelijk kan worden opgeveegd. Maak hierna de vlek schoon met heet water en sop, en spuit deze vervolgens in met een ontsmettingsmiddel als je dit in huis hebt.

Kots schoonmaken op een zachte vloer

Heb je een zachte vloer waar overheen gekotst is, zoals tapijt? Dan zal het schoonmaken een stuk lastiger worden. Start als eerste met het verwijderen van de grote stukken braaksel. Draag hierbij handschoenen, een mondkapje, en indien nodig ook een beschermbril. Indien het braaksel nog erg vochtig is kun je met keukenpapier de grootste stukken ‘absorberen’ en dit daarna weggooien. Wees wel voorzichtig zodat je de kots vlek niet verder het tapijt inwrijft. In plaats van keukenpapier kan je ook een stuk karton gebruiken om de kots stukken op te scheppen. Werk hierbij altijd van buiten naar binnen toe zodat de vlek zich niet verder verspreid.

Wanneer het overgrote deel van het kots is verwijderd kun je starten met het verwijderen van de vlek zelf. Gebruik hiervoor een sprayflacon gevuld met koud water (of, nog beter, bruisend water), en bespuit hiermee de vlek. Pak een of twee oude witte handdoeken en begin stap voor stap de kots vlek op te deppen. Ga net zolang door met spuiten en opdeppen totdat de vlek zo goed als verwijderd is. Gebruik hierbij wel steeds een schoon stuk handdoek.

Pak hierna een kom uit de kast en schenk er 500 milliliter warm (niet heet) water in, en roer er één eetlepel tafelzout doorheen. Wacht totdat het zout is opgelost en roer er vervolgens 125 milliliter witte azijn doorheen, één eetlepel doorzichtig afwasmiddel of wasmiddel, en twee theelepels ontsmettingsalcohol. Mocht je er iets naast zitten met de hoeveelheden is dat geen ramp.

LEES OOK: IS OPGEDROOGD BLOED GEVAARLIJK EN / OF BESMETTELIJK?

Dep een schone keukenspons in het mengsel, en druk deze  in de kots vlek. Blijf dit herhalen totdat de gehele kots vlek bedekt is met het schoonmaakmengsel. Pak nu een schone handdoek erbij, en veeg de vlek weer weg net als in de vorige stap. Ga hier net zolang mee door totdat de vlek grotendeels verwijderd is, en er geen kots sporen meer op de handdoek worden achtergelaten.

Pak nu een groot glas met warm water erbij, en spoel de kots vlek hiermee schoon. Dep hierna de vlek droog met schone, droge handdoeken. Het is belangrijk om deze stap niet over te slaan omdat anders het schoonmaakmengsel kan gaan plakken en vuil zal gaan aantrekken. Wanneer de vloer droog is giet je er weer wat water overheen, en dep je dit nogmaals droog. Indien het resultaat niet naar wens is, herhaal de procedure dan weer vanaf de vorige stap.

Mocht de vlek extreem hardnekkig zijn en maar niet willen verdwijnen, dan kan je ook nog één eetlepel ammoniak mengen met 250 milliliter warm water, en met dit mengsel en een schone keukenspons wederom de vlek gaan opdeppen. Wanneer de vlek dan eindelijk weg is giet je deze wederom over met warm water, en dep je de plek weer droog met een droge, schone handdoek. Voordat je met ammoniak aan de slag gaat is het verstandig om deze eerst op een onopvallende plek te testen i.v.m. mogelijke vlekvorming.

Als het goed is zou de kots vlek nu verwijderd moeten zijn, maar zal deze nog wel stinken. Dit kan je oplossen door baking soda (aan te schaffen bij de Aziatische toko) over de vlek heen te sprenkelen. Wrijf dit goed in met je vingers. Omdat de vlek nog nat is zal de baking soda waarschijnlijk ietwat gaan klonteren, dit is niet erg. Laat de baking soda een paar uur drogen, of indien mogelijk de gehele nacht. Wanneer deze compleet is opgedroogd kan je de restanten opzuigen met een stofzuiger. Herhaal deze stap indien nodig.

Wil je de kots liever laten opruimen door een professioneel bedrijf? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl