Kattenurine schoonmaken & kattenpis geur verwijderen

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Kattenurine schoonmaken is geen simpele taak. De geur van kattenurine is penetrant en moeilijk weg te krijgen. Een ander probleem is dat wanneer je kattenurine niet goed schoonmaakt, het al snel de favoriete plasplek van je kat (of buurtkatten) zal worden!

Er bestaat bij velen nog de misconceptie dat kattenurine verwijderd kan worden met enkel zeep en water. Of het inspuiten met een urine geurverwijderaar / geurneutralisator. Bij het schoonmaken met zeep en water lijkt het oppervlak wel schoon, maar blijft de stank toch hangen. Hoe vaak je het oppervlak ook schoonmaakt, de geur zal telkens weer terugkeren. Hetzelfde geldt voor de geurneutralisator. Het zal misschien tijdig fris ruiken, maar na enkele ogenblikken komt de geur twee keer zo hard terug.

Maar wat kun je dan doen om kattenurinegeur te verhelpen? In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende schoonmaakopties voor het verwijderen van kattenurine.

kattenurine schoonmaken
Kattenurine schoonmaken moet op speciale wijze gebeuren.

Waarom urineren katten in huis?

Het in huis plassen van katten kan verschillende oorzaken hebben. De voornaamste oorzaak is dat de kattenbak niet schoon genoeg is. Katten zijn van nature schone dieren. Als hun kattenbak vies is zullen zij een andere plek zoeken om hun behoefte te doen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is ziekte of stress. Denk aan nierfalen, blaasontsteking, of iets wat de kat van streek maakt. Het kan hierdoor zo zijn dat de kat op de meest onverwachte momenten moet plassen.

Er is ook het probleem van sproeigedrag. Als een kat niet gecastreerd of gesteriliseerd is kan het territoriaal gedrag vertonen. Dit komt vooral voor bij katers.

Kattenurine schoonmaken volgens onze eigen, unieke methode.

Waar kun je kattenurine mee schoonmaken?

Wanneer we over kattenurine schoonmaken spreken moet er onderscheid worden gemaakt tussen poreuze en non-poreuze oppervlakken. Kattenurine schoonmaken van bijvoorbeeld een non-poreuze tegel zal niet moeilijk zijn. Dit omdat de kattenurine als ‘fysieke vervuiling’ op het oppervlak ligt en gemakkelijk weggeveegd kan worden.

Wanneer men problemen heeft met kattenurine gaat het vaak dan ook om poreuze oppervlakken zoals hout, tapijt, maar meestal beton. Er staan online enorm veel tips om kattenurine schoon te maken. De meeste van deze tips werken absoluut niet voor poreuze oppervlakken.

Een van de meest veelvoorkomende tips is om kattenurine schoon te maken met azijn. Dit raden wij niet aan, simpelweg omdat het niet werkt. Ook bleek / chloor, afwasmiddel, waterstofperoxide, groene zeep, en ammonia werken niet. Sterker nog, het gebruik van deze producten zal het probleem alleen maar verergeren!

In de praktijk zien we ook vaak dat mensen Biotex of zuiveringszout zoals soda gebruiken. Hier geldt hetzelfde voor: deze producten werken niet. Soms verlichten ze de geur, maar compleet verwijderen doen deze nooit.

Kattenurine schoonmaken met ‘speciale’ reinigingsmiddelen

Tegenwoordig worden er diverse ‘speciale’ schoonmaakproducten verkocht tegen kattenurine. Deze producten beloven de urinegeur te neutraliseren door middel van enzymen en microben. Wij kunnen heel kort zijn over de werking van deze producten. Bij serieuze kattenurine problematiek werken dergelijke producten niet.

Wij zijn bij talloze klanten over de vloer geweest die liters van deze producten hebben gebruikt zonder succes. Het advies van de verkoper is altijd om ‘meer product te gebruiken’. Dit werkt echter nooit. Deze producten zijn namelijk ontworpen voor lichte urine problematiek (ja, ook de ‘zware’ varianten), waarbij de bewoner direct de urine opmerkt, opveegt, en inspuit met het reinigingsmiddel.

Kattenurine schoonmaken is een zeer uitdagende taak. Het is onterecht om te denken dat zware vervuiling door urine verwijderd kan worden door er enkele keren een product overheen te spuiten. Daarnaast worden deze producten vaak ook nog eens verkeerd gebruikt waardoor de werking per definitie nul is.

Kattenurine schoonmaken op bankstel of stoel

Wij krijgen vaak de vraag of kattenurine geur te verwijderen is van een stoffen bankstel of stoel. Het antwoord hierop is ja en nee. De geur is te verwijderen wanneer de urine direct wordt opgedept, en vervolgens wordt ingespoten met een geurvernietiger.

Het kan ook voorkomen dat de kattenurine wat langer op het oppervlak heeft gelegen. Als er weinig urine is vrijgekomen is de kans klein dat het ver is door gesijpeld. Een goede reiniging van het bankstel of de stoel met een meubelreiniger is dan voldoende. Desnoods nog even nabehandelen met een geurvernietiger.

Mocht er veelvuldig over het bankstel of de stoel zijn geürineerd, en is de urine naar binnen gesijpeld, dan is het beter om het meubelstuk te vervangen. De urine trekt namelijk in het schuim binnenin, en dit is enorm moeilijk om schoon te krijgen. Er zijn wel methodes voor, maar de kosten zijn vaak zodanig hoog dat het voordeliger is om een nieuw meubel aan te schaffen.

Kattenurine schoonmaken volgens de Frisse Kater wijze

Vrees niet, je hoeft niet je gehele woning te slopen om van de kattenurine geur af te komen. Frisse Kater BV is gespecialiseerd in het schoonmaken van kattenurine en geurverwijdering. Wij hebben over de afgelopen jaren met succes al talloze mensen van hun stankprobleem afgeholpen.

Kattenurine schoonmaken doen wij d.m.v. onze eigen ontwikkelde schoonmaakmethode. Dit is een schoonmaakmethode waar wij enkele jaren over hebben gedaan om te ontwerpen. Toen wij hiermee begonnen wou de geur maar niet verdwijnen, wat wij ook probeerden. Na veel experimenteren hebben wij nu een goed werkend 10-staps proces waarmee wij urinegeur kunnen verwijderen. Ongeacht hoe ernstig of groot het probleem is.

Waar anderen complete vloeren moeten uithakken / breken, voeren wij ons werk uit zonder schade aan te brengen aan oppervlakken. De werkzaamheden nemen vaak niet meer dan enkele uren in beslag.

Ernst van het probleem bepalen

Voor aanvang van de werkzaamheden bepalen wij hoe ernstig de kattenurine problematiek is. Een woning waar één kat enkele keren bij de voordeur heeft geürineerd is anders dan een zolderruimte die jarenlang is volgeplast door meerdere katten. Wij onderscheiden opdrachten in drie categorieën van licht, middel en zwaar. Ook kijken wij naar wat er heeft plaatsgevonden voor onze komst. Soms gaan mensen eerst zelf aan de slag met allerlei schoonmaakmiddelen. Dit maakt het schoonmaken (vaak) moeilijker voor ons.

Professionele middelen en materialen

De producten en materialen die wij gebruiken voor het schoonmaken van kattenurine zijn met zorg uitgekozen. Deels kopen wij deze in bij gespecialiseerde verkopers, en deels worden deze voor ons geproduceerd.

Tijdens het schoonmaken gebruiken wij absoluut geen onveilige chemicaliën. Onze producten zijn veilig voor alle afwasbare oppervlakken. Tevens zijn zij ook veilig voor mens, dier en milieu. Onze middelen en materialen stellen ons in staat om de kattenurine bij de bron te verwijderen. Vaak zie je dat als men kattenurine probeert schoon te maken het er visueel wel schoon uitziet, maar de urine nog overal aanwezig is. Dit is omdat de urine wordt ‘uitgesmeerd’ i.p.v. verwijderd.

Moet mijn gehele woning worden schoongemaakt?

Wij maken enkel de plekken schoon waar kattenurine aanwezig is. Als uw kat bijvoorbeeld enkel in de hoek van de kamer heeft geplast, dan maken wij enkel de hoek schoon en niks anders. Bij zeer ernstige kattenurine problematiek kan het wel zo zijn dat wij een gehele kamer of woning moeten behandelen. Voordat wij starten met de werkzaamheden maken wij een inschatting van de omvang van het probleem, en bepalen aan de hand daarvan welke plekken een lichte of zware behandeling nodig hebben.

Laat ons u helpen

Ben je de kattenurine lucht helemaal zat en op zoek naar een grondige dieptereiniging? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.