Kattenpis & Hondenurine geur verwijderen

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Je draait je een minuut om, en voor je het weet staat je kat of hond over je gloednieuwe tapijt heen te plassen. Je probeert de vlek schoon te maken maar tevergeefs. Ondanks verschillende reinigingsmiddelen uitgeprobeerd te hebben wilt de geur maar niet verdwijnen. Wat nu?!

Kattenpis & Hondenurine geur: Wat ruik ik nou eigenlijk?

Onaangename geuren worden gecreëerd door piepkleine microscopische chemische verbindingen die in de lucht zweven. Deze verbindingen komen van een stank veroorzakende bron. In dit geval kattenpis of hondenurine. De deeltjes betreden via de lucht onze neusgaten.

Wanneer er kattenpis of hondenurine geroken wordt, ruikt men in werkelijkheid ketonen, nitraten, fosfaten en andere chemicaliën die van de urine afkomen. Wanneer we spreken over het verwijderen van kattenpis & hondenurine geur, hebben we hoofdzakelijk met twee zaken te maken. Enerzijds de bron van de stank, oftewel de urine. En anderzijdes de geur chemicaliën, oftewel de verbindingen die in de lucht rondzweven.

Kattenpis & Hondenurine geur verwijderen
Kattenpis geur verwijderen uit convectorput.

Kattenpis & Hondenurine: Is het gevaarlijk?

Urine en ontlasting brengen altijd een bepaald gevaarniveau met zich mee. Het gevaar van urine is kleiner dan dat van ontlasting, maar moet desalniettemin niet onderschat worden. Bij de schoonmaak van urine en ontlasting kan je ziek worden of anderen ziek maken. De kans is ook groot dat je het oorspronkelijke probleem verergert.

Kleine hoeveelheden urine en ontlasting zijn meestal goed zelf op te ruimen. Maar blijf wel altijd alert en besef dat ook bij kleine hoeveelheden vervuiling er gevaren aanwezig zijn die serieus genomen moeten worden. Hondenpoep kan bijvoorbeeld zweepwormen, haakwormen, draadwormen, rondwormen, campylobacter, parvovirus, giardia, salmonella, en E. Coli bevatten. Deze zijn allen besmettelijk voor mensen. In sommige gevallen kunnen zij tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

Katten ontlasting kent soortgelijke gevaren, met één belangrijke toevoeging: toxoplasmose. Toxoplasmose kan griepachtige symptomen, verwarring, en zwelling veroorzaken. Bij zwangere vrouwen kan toxoplasmose overgedragen worden aan de foetus en geboortedefecten veroorzaken. Zwangere vrouwen worden ten strengste afgeraden om katten ontlasting zelf op te ruimen.

Kattenpis & Hondenurine geur: Zelf schoonmaken?

Het schoonmaken van kleine hoeveelheden kattenpis of hondenurine hoeft niet moeilijk te zijn. Je zal niet veel beschermende spullen nodig hebben om de klus te klaren. Belangrijk is wel om de vervuiling nooit met blote handen aan te raken. Ook moet er nauwkeurig te werk gegaan worden, vooral als je huisdieren hebt. Het reukvermogen van huisdieren is enorm sterk. Als er ook maar een klein beetje urinegeur achterblijft zullen huisdieren dit detecteren en denken dat het acceptabel is voor hen om op deze plek te urineren. Voor het verwijderen van de urinegeur zijn er diverse opties.

Kattenpis & hondenurine geur zelf verwijderen: Optie 1

De eerste optie om urinegeur te verwijderen is door een geur barrière te creëren. Oftewel, iets tussen jou en de geurbron plaatsen zodat de geur chemicaliën je neus niet kunnen bereiken. Als je bijvoorbeeld een stinkende sporttas in de schuur legt, creëer je hiermee een geur barrière. Dit is de goedkoopste en simpelste oplossing, maar heeft wel enkele nadelen. Het voornaamste nadeel is dat je niks hebt gedaan aan de bron van de geur. Mocht de barrière afbreken – bijvoorbeeld wanneer je de schuurdeur opent – dan zal de geur met volle kracht weer terugkomen.

Kattenpis & hondenurine geur zelf verwijderen: Optie 2

Een betere oplossing is om de geur te neutraliseren. Dit houdt in dat de geur chemicaliën worden aangevallen met een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen om urinegeur af te breken. Reguliere huishoudelijke reinigingsmiddelen (of bleekmiddel) zullen de urinegeur niet verwijderen. De geur kan dan ook jaren blijven hangen. Met name als de urine een poreuze oppervlakte heeft bevuild.

Deze speciale reinigingsmiddelen zijn ontworpen om de urine op te vreten. Zij zetten de urine om in anorganische stoffen waardoor de geur wordt geneutraliseerd. Het reinigingsmiddel moet in direct contact komen met de bevuilde oppervlakken voor een effectieve werking. Dergelijke producten zijn niet al te prijzig, wijd verkrijgbaar, en werken vaak prima.

Deze optie biedt alleen een succesvol resultaat als het om lichte vervuiling gaat, en je direct in actie komt. Als het om zware vervuiling gaat, de urine diep in een oppervlak is getrokken, of de urine er al lange tijd ligt zal deze optie weinig kans van slagen hebben. Daarnaast vereisen deze specialistische reinigingsmiddelen veel know-how om effectief in te kunnen zetten. In de praktijk worden zij vaak dan ook verkeerd ingezet / gebruikt.

Kattenpis & hondenurine geur zelf verwijderen: Optie 3

Verreweg de beste optie is om de geurbron permanent te verwijderen. De afwezigheid van een geurbron betekent dat er geen geur chemicaliën meer worden gecreëerd. Bijvoorbeeld, iedere keer dat je rot voedsel weggooit of doucht na het sporten, verwijder je de geurbron. Dit is de meest effectieve wijze om onaangename geuren te bestrijden, maar tevens ook de meest complexe. Het is niet altijd even simpel om elk klein stukje van de bron te vinden. Vooral als je te maken hebt met biologische geuren op vloeistof-basis (urine, bloed, etc.) die over een breed gebied verspreid zijn en diep in oppervlakken kunnen sijpelen. Het is tevens ook een erg destructieve manier. Je zult namelijk bepaalde oppervlakken moeten uitbreken en / of sommige voorwerpen moeten weggooien.

Kattenpis & hondenurine geur zelf verwijderen: Optie 4

De vierde en laatste methode moeten wij benoemen, omdat het zo gebruikelijk is, maar beschouwen wij eigenlijk niet als echte oplossing. Namelijk, de geur maskeren. Spuit een frisse geur in de ruimte en plotseling stinkt het allemaal niet meer zo erg. Het gebruik van een luchtverfrisser of parfum zal enkel de geur maskeren. Deze optie helpt niet om de geur chemicaliën te stoppen, of de bron van de geur te verwijderen. Zodra de maskerende chemicaliën verdwijnen zal de urinegeur weer even sterk terugkomen.

Kattenpis verwijderen volgens onze eigen, unieke methode.

Kattenpis & Hondenurine geur: Laten schoonmaken door een professional

Het komt met regelmaat voor dat mensen dagen-, weken- of maandenlang de urinegeur zelf tevergeefs proberen te verwijderen. Gelukkig is er altijd nog professionele hulp beschikbaar. Wij worden o.a. ingeschakeld voor het verwijderen van urinegeur uit beton, vloerbedekking, tapijt, convectorputten, houten vloeren, en meer. Ook woningen die jarenlang compleet zijn bevuild door katten of honden kunnen wij geurvrij krijgen.

Wanneer er een grote hoeveelheid urine aanwezig is, moet er ook aandacht besteed worden aan de concentratie van aanwezige parasieten en gevaarlijke stoffen. Kattenurine bevat bijvoorbeeld diverse chemische verbindingen (ammonia, amines, thiolen) die ongevaarlijk zijn bij het schoonmaken van kleine hoeveelheden urine. Echter, bij hoge doseringen kunnen deze gevaarlijk en zelfs kankerverwekkend zijn.

Oppervlakken met een aanhoudende stank zijn haast onmogelijk om zelf schoon te maken. Geuren kunnen zich over de jaren heen ontwikkelen. Hierdoor wordt het lastig om één bron aan te wijzen voor de geur. Dit is met name het geval bij poreuze materialen zoals hout of beton waar de urine diep in kan sijpelen.

Professionele reinigingsopties

Bloed, urine, ontlastingkots, schimmel, vuil, en lichamen in ontbinding kunnen allen een zeer sterke, onaangename geur afgeven. Geuren kunnen vele verschillende bronnen hebben, en zich vastklampen aan diverse oppervlakken op verschillende manieren. Het bestrijden van geuren is daarom (vaak) een zeer complex proces. Er zijn telkens verschillende combinaties van chemicaliën en technieken vereist om tot een geschikte oplossing te komen.

Wij zullen nu wat dieper ingaan op de diverse professionele reinigingsmogelijkheden voor het verwijderen van urinegeur. Voor het verwijderen van urinegeur gebruiken wij een combinatie van diverse technieken. Afhankelijk van de ernst van het probleem kiezen wij een geschikte oplossing uit ons scala aan reinigingsmogelijkheden.

Kattenpis & hondenurine geur professioneel verwijderen: Lichte geur problematiek

Bij lichte urine problematiek is vaak een goede schoonmaakbeurt voldoende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kat die een of twee keer bij de voordeur heeft geürineerd. We gebruiken hiervoor een techniek waarbij wij de urine uit het oppervlak ‘borrelen’, vervolgens neutraliseren, en ten slot behandelen met onze eigen unieke geurvernietiger. In sommige gevallen dichten we het oppervlak ook permanent af zodat er niks meer in of uit kan.

Kattenpis & hondenurine geur professioneel verwijderen: Middelzware geur problematiek

Bij middelzware urine problematiek is een wat zwaardere schoonmaakbeurt benodigd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kat of hond die op meerdere plekken, langere tijd heeft geürineerd. De urinegeur komt duidelijk van de vervuilde plekken af, en heeft (nog) niet andere oppervlakken aangetast. Het probleem beperkt zich tot 1 of 2 kamers.

Voor middelzware urine problematiek voeren wij dezelfde behandeling uit als bij lichte urine problematiek. We gebruiken echter wel meerdere soorten chemicaliën en ook krachtigere chemicaliën. Daarnaast worden de oppervlakken altijd na afloop afgedicht zodat er niks meer in of uit kan.

Kattenpis & hondenurine geur professioneel verwijderen: Zware geur problematiek

Bij zware urine problematiek moeten wij alles uit de kast halen. Dit zijn vaak woningen / locaties die jarenlang zijn ondergepist door huisdieren. De geurproblematiek is dusdanig ernstig dat ook oppervlakken, die niet in direct contact zijn gekomen met de urine, stinken. Meestal is de geur zo sterk dat deze buiten het pand al te ruiken is.

In dergelijke situaties volgen wij een zeer nauwkeurig reinigingsprotocol waarbij alle aangetaste plekken grondig worden schoongemaakt, geneutraliseerd, ontgeurd, en afgedicht. Door middel van een fysieke reiniging kunnen wij het geurprobleem voor 90% verhelpen. Voor de overige 10% maken wij gebruik van speciale reinigingsapparaten die de geur vernietigen d.m.v. chemische oxidatie. Nadat de machine zijn werk heeft kunnen doen blijft er niks meer over van de urinegeur.

Laat ons helpen

Tot op heden hebben wij iedere urinegeur met één behandeling succesvol kunnen verwijderen. Zelfs woningen waar 80 katten in hebben gewoond hebben wij compleet geurvrij gekregen. Het schoonmaakprotocol dat wij gebruiken is door ons zelf ontwikkeld en over de jaren steeds verder verfijnd. Wij worden door het gehele land ingehuurd om urinegeur te verwijderen en hebben inmiddels al vele opdrachten succesvol uitgevoerd. De producten die wij gebruiken zijn veilig voor mens, dier, en milieu.

Hulp nodig bij het verwijderen van kattenpis of hondenurine geur? Neem dan contact op met Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.