Ik schaam me voor mijn vervuilde huis!

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Met regelmaat worden wij gecontacteerd d.m.v. anoniem e-mails en telefoontjes. Personen die zich enorm schamen voor hun leefsituatie, en hier graag iets aan willen doen. Echter is de schaamte dusdanig groot dat zij binnen enkele seconden aan de telefoon in tranen uitbreken en het gesprek beëindigen. Of, meerdere malen via de e-mail contact opnemen en vervolgens niks meer van zichzelf laten horen.

Het is ook niet niks. Leven in een vervuilde woning gaat gewoonlijk gepaard met enorme gevoelens van schaamte. Sommige van onze opdrachtgevers leefden al tientallen jaren in vervuiling, zonder dat hun familieleden, buren of collega’s hiervan op de hoogte waren. Woningvervuiling is vaak een van de grootste, meest duistere geheimen in een mensenleven.

Dit artikel is geschreven voor personen die zich in een soortgelijke situatie bevinden, en niet weten hoe ze hier uit moeten komen. Er is hulp beschikbaar, en het is allemaal stukken minder moeilijk dan je denkt. Wij zeggen altijd: ‘Jij moet de eerste stap zetten, wij regelen de rest.

Vorig jaar werd er contact met ons opgenomen door een jonge vrouw van eind twintig. Haar naam is Anna, en in haar eerste e-mail schreef zij:

Beste Frisse Kater,

Ik leef (samen met mijn kat) in een erg vervuilde woning. Jaren van depressie hebben ervoor gezorgd dat ik niet heb schoongemaakt of opgeruimd. Jaren lang. Het enige waar ik voor heb gezorgd is dat mijn kat altijd een schone bak, fris water en knapperige brokjes heeft.

Ik heb nu een baan, ik kom langzaam uit de depressie. Maar ik weet niet hoe ik mijn woning aan moet pakken. Ik schaam me kapot.

Ik stuur ook foto’s. Ik heb dit nooit iemand laten zien. Schaam me erg.

Ik wil het graag aanpakken. Maar weet niet hoe. Ik wil weer voor mezelf gaan zorgen.

Liefs, Anna

Vervuilde woning
De woning van Anna voor de schoonmaak.

Waarom gaat een dood lichaam stinken?

De schaamte bij Anna was enorm. Ze had meerdere malen overwogen om onze afspraak af te zeggen. Op de dag van de schoonmaakwerkzaamheden deed zij trillend de deur open. Haar melkwitte huid was vuurrood geworden van de schaamte. Ze bracht haar handen naar haar gezicht en lachte ongemakkelijk. Kort hierna barstte ze in tranen uit.

Haar woning was niet groter dan vijftig vierkante meter. Ze woonde samen met haar kat. Die verbleef voornamelijk in de gang, de enige ruimte waar de laminaatvloer nog gedeeltelijk zichtbaar was. Via de gang liep je direct de woonkamer in.

Om onszelf rond te kunnen bewegen, moesten wij over flinke bergen afval heen stappen. Soms verstapten wij ons en zakten door het afval. Ook haar thuiswerkplek stond begraven tussen het afval. Om de schijn op te houden, stond haar webcam schuin naar linksboven gericht, zodat deze uitkeek op een semi-opgeruimde boekenkast.

De werkzaamheden werden over twee dagen verspreid. De eerste dag werd gebruikt om de gehele woning leeg te ruimen, en de tweede dag om schoon te maken. Anna verbleef twee dagen bij haar ouders. Zij waren nergens van op de hoogte.

Normaliter lopen wij na afronding van de opdracht samen met de opdrachtgever door de woning. Omdat Anna zich enorm schaamde durfde zij niet te laten zien. Wij respecteerden haar gevoelens en deden de deur achter ons dicht nadat wij klaar waren met de werkzaamheden.

Pas negen maanden later kregen wij weer bericht van Anna:

Beste Frisse Kater,

De maand november is bijna aangebroken, en dat is de maand waarin mijn verjaardag valt. Ik hecht daar op zich geen waarde aan, maar het zet mij wel altijd aan het nadenken over het afgelopen levensjaar en aan het vooruitblikken op het nieuwe levensjaar. En voor het eerst in jaren is dat anders. Positief. Niet uitzichtloos.

Toen jullie begin februari bij mij voor de deur stonden, is mij echt een nieuwe start gegeven. Daarvoor ben ik jullie allemaal ontzettend dankbaar. Geen moment heb ik ook maar iets gemist wat jullie hebben weggevoerd. De rommel stond gelijk aan hoe het in mijn hoofd was, maar ik was op een punt dat die rommel uit mijn hoofd al weg aan het gaan was. En jullie hebben voor de rest gezorgd.

Ik heb mijn thuis weer terug. Daarmee ook de rust in mijn hoofd, mijn sociale leven en een goede routine waarin ik voor mezelf, mijn kat en mijn woning zorg.

Inmiddels is mijn hele leven veranderd. Destijds was het allemaal erg spannend met de gezondheid van mijn vader en broer. En ook al blijft het bij elke controle die ze hebben wel spannend, gaat het echt ontzettend goed met ze. Mijn sociale leven is ook verbeterd. Het is zo fijn om gewoon mijn vrienden bij mij thuis te kunnen ontvangen, mijn moeder op thee te vragen en mijn vriend die gewoon kan blijven slapen.

Ik heb een andere baan (fulltime) op mijn niveau sinds mei met nu al een vast contract waar ik het echt enorm naar mijn zin heb en mij financieel ook wat meer ademruimte geeft. Voor veel mensen zijn dat allemaal eigenschappen van het ‘normale’ leven, maar voor mij is het bijzonder als ik zie uit welke situatie ik kom.

Ik had afgelopen zomer ook even het besef dat ik weer ‘gewone’ dingen aan het doen was in plaats van allemaal leugens voor een dubbel leven bij te moeten houden. Ik was met vriendinnen naar een festival geweest en 1 van de vriendinnen had haar laatste bus naar huis gemist waardoor ze bij mij bleef slapen omdat we die bus nog net wel konden halen. Als dat een jaar eerder was gebeurd, had dat dus niet gekund. Dan was ik begonnen aan een extra web vol leugens, en was ik tegelijkertijd echt geen goed persoon geweest om haar niet te laten overnachten.

Wat is het ontzettend snel wennen aan een verbeterd leven. Ik kan nu weer voor mezelf zorgen. In alle aspecten van mijn leven. Ik ben gezonder gaan eten nu ik weer de ruimte heb om te koken. Er is weer ruimte om mijn yoga mat uit te rollen. Er is ruimte voor bordspelavonden met vrienden. Er is ruimte om mijn basgitaar op te pakken als ik dat wil. Ik sta zelfs te dansen tijdens de afwas. Er is daadwerkelijk ruimte om alle dingen te doen die ik wil doen.

De enige die toch nog steeds niet gewend lijkt aan het nieuwe thuis, is mijn kat. Die blijft toch nog steeds het liefst zijn dutjes doen in de hal of in de badkamer. Al kijkt hij ook graag door het raam naar de vogeltjes op mijn balkon nu ik de gordijnen weer open durf te hebben.

Ik kan ook weer plannen maken voor het leukere leven. Voorheen ging ik niet meer op vakantie of naar meerdaagse festivals. Er zou toch iemand voor mijn kat moeten zorgen, maar ik kon niemand toelaten in mijn woning om dat te doen. Nu dat wel weer kan, heb ik al diverse dingen gepland en kijk ik ontzettend naar alles uit.

Vervuilde woning
De woning van Anna na de schoonmaak.

Het leven lacht mij toe. Ik lach het leven toe. En dat had ik niet kunnen doen zonder jullie hulp. En daar ben ik iedereen ontzettend dankbaar voor.

Het valt niet echt in woorden uit te drukken, want jullie hebben mij echt mijn leven teruggegeven en daar zijn simpelweg niet genoeg mooie woorden voor.

Hartelijke groet en liefs,

Anna

Wij zijn van mening dat iedereen een waardig bestaan verdient. Hulp nodig met het opruimen en schoonmaken van jouw woning? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl