Als verhuurder zal je niet snel vermoeden dat je huurders hun geld verdienen met criminele activiteiten. Noch zal je snel door hebben dat zij je pand om hebben gebouwd tot een professionele hennepkwekerij om hier illegale inkomsten mee te verdienen. De realiteit is echter dat er in Nederland jaarlijks honderden hennepkwekerijen worden opgerold door de politie. Dit kan iedere verhuurder dus minstens een keer overkomen.

Wietplantage laten ontruimen? Bel ons op 085 06 08 777 voor meer informatie

Wat is een hennepkwekerij?

Een hennepkwekerij is zoals de naam al doet vermoeden, een kwekerij waarin cannabisplanten worden gekweekt. De kwekerijen worden vooral aangetroffen in particuliere woningen en bedrijfspanden.

Criminelen kiezen er vaak voor om binnenhuis te kweken omdat zij op deze manier meer controle hebben over het kweekproces. Binnenhuis hebben zij alles tot hun beschikking om een optimale omgeving te creëren voor de cannabisplanten. Over het algemeen duurt het drie maanden voordat er geoogst kan worden.

hennepkwekerij

Hennepkwekerij in kruipruimte.

Welk effect heeft een hennepkwekerij op een pand?

Om hennepplanten optimaal te kunnen laten groeien, moet er voldaan worden aan diverse factoren. Een van deze factoren is dat de temperatuur binnenhuis constant tussen de 24 en 30 graden moet blijven. Dit levert op langere duur problemen op met de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis.

Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt ontstaat er meer condens, dit kan weer leiden tot problemen met vocht, schimmel, en afbladerende verf en behang. We hebben in een eerder artikel uitgebreid geschreven over de gevaren van hoge luchtvochtigheid.

Criminelen gebruiken vaak ook hittelampen en kunstmatige belichting welke zij tot 20 uur lang per dag aan laten staan. Dit brengt enorme brandgevaren met zich mee. Daarnaast moeten al deze lampen ook van stroom worden voorzien. Hiervoor wordt er illegaal stroom getapt, en worden er allerlei amateuristische elektrakabels gelegd.

Andere gevaren die hennepkwekerijen met zich meebrengen zijn:

 • Brandgevaar door kweeklampen, verkeerd gelegde kabels, en illegaal tappen van elektriciteit.
 • Schimmel en vocht door excessieve condensvorming.
 • Geuroverlast.
 • Schade aan muren, plafonds, kozijnen, en deuren.
 • Vloeren die worden gesloopt en beschadigd.
Verantwoordelijkheden als verhuurder

Als jouw huurwoning wordt gebruikt als hennepkwekerij, kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen. Om te beginnen is het illegaal om een woning of bedrijfspand te gebruiken voor het cultiveren en / of distribueren van drugs, cannabis inbegrepen. Als je toestaat dat er wordt gecultiveerd, geproduceerd, of gedistribueerd vanuit jouw huurhuis of huurpand, kan je dezelfde straffen verwachten als degene die de misdaad uitvoeren. Dit kunnen zware geldboetes zijn, gevangenisstraffen, of beide.

Mocht je er niks mee te maken hebben, en compleet onbekend zijn met wat er gebeurt in jouw huurhuis of huurpand, dan is het nog steeds geen fijne situatie. Het zal effect hebben op jouw reputatie als verhuurder, en je zal met flinke kosten geconfronteerd worden voor het opknappen van je pand. Daarnaast zal je ook inkomsten mislopen omdat je pand tijdelijk niet verhuurd kan worden. Verzekeraars zullen ook niks uitkeren, en je zult alle kosten uit eigen zak moeten betalen.

Omdat de luchtvochtigheid in hennepkwekerijen zo hoog is, kan dit voor schade zorgen door o.a. schimmelgroei. Dit kan weer secundaire schade met zich meebrengen zoals houten vloeren die zijn gaan rotten.

Het oprollen en herstellen van een gemiddeld pand dat gebruikt wordt voor de cultivatie van cannabis ligt gemiddeld rond de €20.000. Dat bedrag is inclusief de gerechtelijke kosten voor het veroordelen van de kweker, als ook de kosten voor politie, brandweer, het herstellen van het pand etc.

Professionele hennepkwekerij ontruimen.

Hoe herken je een hennepkwekerij?

Criminelen gaan vaak erg vernuftig te werk bij het creëren van een hennepkwekerij. Het is dan ook niet altijd even gemakkelijk om iets op te merken, omdat criminelen er alles aan zullen doen om de ruimte zo ‘normaal’ mogelijk te doen ogen. Echter zijn er wel enkele signalen waarop je kan letten.

Als je een of meerdere van de volgende punten opmerkt, doe dan melding bij de politie, maar confronteer je huurders nooit direct!

Een zoete, smerige geur

De meeste hennepkwekerijen worden ontdekt door voorbijgangers of buren die een zoete, smerige cannabisgeur oppikken. Mocht je constant iets ruiken, meld dit dan bij de politie.

Getinte ramen

Als de ramen continu bedekt zijn met gordijnen, jaloezieën, of vuilniszakken dan kan het zo zijn dat de huurders iets proberen te verbergen. Let op of de gordijnen of jaloezieën überhaupt ooit open gaan, en of er een bepaald schema is in de tijden waarop deze open en dicht gaan. Het komt ook vaak voor dat ramen compleet worden geblindeerd om zo het licht binnenshuis te kunnen controleren voor een optimale groei van de wietplanten.

Excessieve beveiliging

Als je in een relatief veilige buurt woont, en een van je buren hangt extreem veel camera’s op dan kan het zomaar zo zijn dat er meer aan de hand is. Hetzelfde geldt voor het plotseling aanbrengen van tralies voor de ramen, of allerlei extra sloten. Criminelen zijn vaak paranoïde, en het komt met regelmaat voor dat zij elkaar overvallen als zij ervan op de hoogte zijn dat er ergens gekweekt wordt of grote getalen drugs aanwezig zijn.

Veel condens

Om een optimale kweekomgeving te creëren is er veel vocht nodig en een hoge binnenhuis temperatuur. Dit zal leiden tot een zeer hoge luchtvochtigheid, en natuurlijk veel condensvorming. Als je ziet dat een pand constant beslagen ramen heeft, dan kan het zomaar zo zijn dat er een hennepkwekerij aanwezig is.

Vreemde vogels

Hennepkwekerijen trekken ongure types aan op rare tijden. Je zal veel verschillende gezichten en auto’s voorbij zien komen. De bezoeken vinden vaak ook plaats of verschillende tijden – maar vaak gedurende ‘rare uren’ vroeg in de ochtend of laat in de nacht. Mocht je zelf niet in de buurt wonen van je huurpand, vraag dan af en toe na bij de buren of er vreemde bezoekers langskomen.

Wijzigingen in gas-, water-, en lichtrekeningen

Als de kosten voor gas, water, en licht inbegrepen zitten in de huurprijs, controleer deze dan met regelmaat. Een plotselinge drastische verhoging in verbruik zou direct de alarmbellen moeten doen rinkelen. Als de kosten plotseling enorm toenemen, kan dat een teken zijn van illegale activiteiten. Maar hetzelfde geldt ervoor als de kosten ineens enorm afnemen. Het kan dan namelijk zo zijn dat de criminelen illegaal water en stroom tappen.

Dag en nacht felle lichten

Als je de gehele dag lang felle lampen ziet branden in de woning zou dit een alarmsignaal moeten zijn. Vooral wanneer de lampen iedere dag op hetzelfde moment aan en uit gaan, ongeacht het seizoen. Het is niet vreemd dat sommige mensen lichten in bepaalde ruimtes altijd aan laten staan, maar het is wel opmerkelijk als de gehele woning 20 uur per dag verlicht wordt.

Andere signalen waar je op moet letten:

 • Constante ventilatie / afzuiging wat resulteert in een zoemend geluid.
 • Een gebrek aan activiteit; i.e. het nooit buitenzetten van afval, de tuin die nooit gemaaid wordt, etc.
 • Uitgebreide verbouwing wanneer de nieuwe huurder intrekt.
 • Excessief gebruik van luchtverfrissers.

Verder moet er gelet worden op bepaalde soort troep die in of rondom het gebouw worden achtergelaten en kunnen duiden op een hennepkwekerij zoals: planten, lampen, reflecterende folie, gloeilampen, aarde, mest, flessen, buizen, weegschalen, sealbags, puinzakken etc.

Als je het vermoeden hebt dat er zich een hennepkwekerij in je huurpand bevindt, neem dan contact op met de politie. Confronteer je huurders nooit zelf direct. Als zij werkelijk bezig zijn met criminele activiteiten zullen ze niet aarzelen om geweld te gebruiken. Breng jezelf niet in een onnodig risico, en laat de confrontatie altijd over aan de politie.

Hoe kan je een hennepkwekerij in je pand voorkomen?

Wietplantages worden zo ontworpen dat zij niet opvallen. Het zal dus zeer onwaarschijnlijk zijn dat je iets opmerkt. Maar er zijn bepaalde stappen die je zelf kan ondernemen om een dergelijke situatie te voorkomen.

 • Controleer de achtergrond van je huurders grondig. Vraag indien nodig referenties bij werkgevers en eerdere verhuurders.
 • Vermijd huurders die van tevoren hun huur voor enkele maanden al willen voldoen. Accepteer geen huur betalingen van meer dan twee maanden vooruit.
 • Vermijd contante betalingen waar mogelijk, vooral als het gecombineerd wordt met een huurder die ook enkele maanden vooruit wilt betalen.
 • Onderhoud een goede relatie met de buren en verzoek hen om een oog in het zeil te houden.
 • Voorkom onderhuur.
 • Voer regelmatig huisbezoeken uit om te zien of er niks vreemds aan de hand is.

Alhoewel je met de bovenstaande punten nooit alles voor de volle 100% kan uitsluiten, zullen ze zeker wel helpen. Het laatste punt is misschien wel het allerbelangrijkste. Het kan moeilijk zijn, maar het is zeer zeker aan te raden om met regelmaat even te gaan kijken bij je huurders.

LEES OOK: WAAROM DRAGEN WIJ SOMS WITTE PAKKEN TIJDENS HET SCHOONMAKEN?

Je pand herstellen

Zoals eerder vermeld kan het herstellen van een pand waarin zich een hennepkwekerij heeft bevonden aardig in de papieren lopen. We hebben het dan vaak over duizenden euro’s aan reparatie-, -herstel en schoonmaakkosten.

Naast enorme vocht- en schimmelschade, heb je vaak ook te maken met gebroken muren, meters die omgebouwd zijn, en een sterke stank die achterblijft nadat alle planten zijn verwijderd.

Mocht je hulp nodig hebben bij het herstellen van je pand – met name voor het ontruimen van hennepkwekerijen, verhelpen van schimmels, drogen van ruimtes, en het verwijderen van geuren – neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.