Hoe werkt afwasmiddel? Waarom is het belangrijk om afwasmiddel te gebruiken? En hoe kan je afwasmiddel veilig gebruiken? Allen belangrijke vragen waar de meesten van ons eigenlijk nooit bij hebben stilgestaan. Het gebruik van afwasmiddel is iets wat vele van ons als vanzelfsprekend beschouwen. We gebruiken het iedere dag – het is dan ook een essentieel product in iedere keuken – maar toch zijn er maar weinigen onder ons die eigenlijk echt iets weten over afwasmiddel.

Waar wordt afwasmiddel voor gebruikt?

Waarom gebruiken we tijdens het afwassen afwasmiddel, en niet alleen water? Dat is voor de meesten van ons wel tamelijk duidelijk. Stel je bijvoorbeeld voor dat je jouw smerige handen enkel zou wassen met water, of dat je jouw kleren zou wassen zonder wasmiddel. Het is het zeep dat de vaat werkelijk schoon krijgt en de aanwezige vervuiling verwijderd.

Als je net een vettige gefrituurde maaltijd naar binnen hebt gewerkt, of een olierijke indiaanse curry, dan is afwasmiddel werkelijk een redder in nood. Vet klampt zich vast aan onze borden zoals een baby zich vastklampt aan een fles warme melk, en, zoals je misschien wel weet, zijn oliën immuun voor de effecten van water – dat is dan ook de reden waarom je afwasmiddel nodig hebt, zodat je door het vet heen kan snijden, en je borden weer stralend schoon kan krijgen.

Hoe werkt afwasmiddel

De welbekende groene fles afwasmiddel staat op het aanrecht.

Hoe werkt afwasmiddel?

Afwasmiddel werkt op een zeer intelligente wijze. De oplossing bevat moleculen die twee tegenstrijdige kanten hebben – de ene kant is hydrofiel (i.e. helemaal gek op water) en de andere kant is hydrofoob (i.e. heeft een absolute hekel aan water). De hydrofobe uiteinden van de moleculen klampen zich vast aan het vet op je smerige vaat, terwijl de hydrofiele uiteinden hun best doen om in het water te springen. Gelukkig zijn de hydrofiele uiteinden iets sterker, en worden de moleculen daardoor het water ingetrokken terwijl het vet er nog aan vastzit.

Hoeveel afwasmiddel moet je gebruiken?

Ben jij een van die personen die afwasmiddel direct op je vuile vaat spuit? Dan verspil je helaas geld. Afwasmiddel bevat SLS (we zullen dit later uitleggen), waardoor de oplossing sterk gaat schuimen. In elke schaal met water heb je hoogstens één of twee spuiten afwasmiddel nodig om genoeg zeep te creëren om al je vaat mee schoon te krijgen. Indien je te veel toevoegt zal je enkel een onnodige strijd creëren tussen jou en al het overtollige schuim.

Altijd goed afspoelen

Spoel na het afwassen de vaat altijd af met warm of koud water – altijd. Alhoewel afspoelen niet echt gebruikelijk is in Nederland, is het wel ontzettend belangrijk. Er zijn namelijk meerdere redenen waarom je absoluut geen zeepresten op je schone vaat wilt hebben.

Om te beginnen, het laten opdrogen van zeep op je vaat zal de smaak van voedsel en drinken aantasten – niet iedereen merkt dit, maar degenen die gevoeliger zijn voor smaken zullen zeker wel merken dat er zeep in de mix zit. Verder kan zeepaanslag het uiterlijk van glas en kristal aantasten, waardoor het er troebel en bevlekt uit gaat zien.

Daarnaast is het afspoelen met koud water ook beter voor de gezondheid. De meeste mainstream afwasmiddelen bevatten Sodium Lauryl (Laureth) Sulfaat (of SLS), een chemische stof die gevonden kan worden in afwasmiddelen, shampoos, en tandpasta’s en ervoor zorgt dat het zeep schuimt en beter schoonmaakt. Helaas is SLS ook een irritant, en zorgt er bijvoorbeeld voor dat shampoo prikt wanneer het in de ogen komt. Het lijkt ons dat je liever niet van een bord wilt eten dat onder de SLS zit, zorg er dus voor dat je alle vaat goed afspoelt voordat je deze afdroogt.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.