Hoe selecteren wij het juiste type desinfectiemiddel?

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Als specialisten op het gebied van extreme & uitzonderlijke reiniging hebben wij dagelijks te maken met de schoonmaak en desinfectie van ruimtes en oppervlakken. Een vraag die wij met regelmaat krijgen over ons werk is hoe wij het te gebruiken desinfectiemiddel selecteren. Een terechte vraag, aangezien wij hiermee onszelf en onze klanten proberen te beschermen tegen mogelijke ziekteverwekkers.

Om een desinfectiemiddel in Nederland te mogen verkopen en gebruiken moet deze geregistreerd zijn bij het CGTB (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Het CGTB keurt labelclaims goed, die aangeven welke micro-organismen het desinfectiemiddel doodt, evenals de benodigde tijd en temperatuur om de eliminatie van de micro-organismen te bereiken.

bijzondere schoonmaak
Plas met bloed na zelfdoding.

Bij het selecteren van een desinfectiemiddel zijn er vijf belangrijke overwegingen waar wij rekening mee houden. De eerste hiervan is doeltreffendheid.

Veel van onze werkzaamheden hebben betrekking tot het verwijderen van organische verontreinigingen en aanwezige onbekende organismen. Om zo snel en doelgericht als mogelijk allerlei soorten virussen, schimmels en bacteriën te kunnen doden gaat onze voorkeur uit naar een zo krachtig mogelijk desinfectiemiddel.

Inwerktijd

Kracht alleen is niet genoeg. Het is ook belangrijk dat het product een korte inwerktijd heeft. Desinfectiemiddelen worden in een laboratorium getest op hun doeltreffendheid tegen specifieke ziekteverwekkers. Hierbij wordt het organisme gedurende een bepaalde tijd aan de chemische stof blootgesteld (inwerktijd). Als tijdens de inwerktijd een vooraf bepaald aantal micro-organismen wordt gedood, wordt het desinfectiemiddel als doeltreffend beschouwd voor dit specifieke type desinfectie.

Inwerktijden worden altijd op het label vermeld. In de praktijk kun je verwachten dat het desinfectiemiddel zich op ongeveer zelfde wijze zal gedragen wanneer de benoemde inwerktijden worden aangehouden. Onze voorkeur gaat altijd uit naar producten met een zo kort mogelijke inwerktijd. Een van de grootste kostenposten tijdens de saneringswerkzaamheden is arbeid. Het eenmalig en kortstondig hoeven aanbrengen van desinfectiemiddelen is daarom belangrijk.

Sommige desinfectiemiddelen verdampen sneller dan anderen. Desinfectiemiddelen die grotendeels uit alcohol bestaan verdampen bijvoorbeeld sneller dan middelen met bijv. een hoger gehalte aan water. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over hoe het product aangebracht moet worden.

Het reinigen met een doek is een goede manier om biologische besmettingen te verwijderen, maar het zorgt er ook voor dat het desinfectiemiddel wordt verspreidt in een dunne laag die sneller kan verdampen. Het desinfectiemiddel vernevelen heeft meestal de voorkeur, indien het een product is met een hoog watergehalte, zodat het oppervlak langer vochtig blijft.

Uiteindelijk is het een kwestie van veel proberen in de praktijk om vertrouwd te raken met de vereiste inwerktijden en de aanbrengmethode die het beste werkt per type oppervlak.

Desinfecteren toiletruimte na extreme riooloverstroming.

Wel of niet schoonmaken

De derde overweging is of het desinfectiemiddel voorafgaande aan het desinfecteren een schoonmaak vereist. Over het algemeen is de regel dat een oppervlak eerst schoongemaakt moet worden alvorens te worden gedesinfecteerd. Maar er zijn ook alles-in-een producten om het maar even zo te omschrijven die zowel schoonmaken als desinfecteren.

Zelf gaat onze voorkeur hier niet naar uit. Wij maken oppervlakken eerst schoon alvorens wij deze desinfecteren. Enkel in zeer licht verontreinigde situaties kiezen wij mogelijk voor een alles-in-een product om hiermee tijd te besparen. Bij zeer verontreinigde situaties wordt er altijd in twee-stappen gewerkt.

PBM’s

De vierde overweging is of er persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) gebruikt moeten worden tijdens het gebruik van het desinfectiemiddel. Sommige desinfectiemiddelen zijn relatief onschadelijk, terwijl anderen zeer agressief zijn (brandende ogen, irritatie aan de luchtwegen, gevaar op brandwonden etc.). Informatie over het veilig gebruiken van desinfectiemiddelen staat altijd vermeld in het productblad. Uiteraard gaat onze voorkeur uit naar een zo veilig mogelijk product.

Gebruiksgemak

De laatste overweging is het gebruiksgemak. Wij werken dagelijks met desinfectiemiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het liefst hebben wij daarom producten die geen PBM’s vereisen en gemakkelijk aan te brengen zijn.

Idealiter wil je een product dat niet te snel verdampt en gemakkelijk te verdunnen is indien het een concentraat betreft. Een product dat niet goed verdund is kan leiden tot overmatige blootstelling aan chemicaliën, chemische residuen en extra kosten. Ready-to-use producten zijn handiger, maar ook duurder om aan te schaffen en creëren tevens meer verpakkingsafval.

Het moge duidelijk zijn dat de uitdagingen voor het kiezen van het juiste desinfectiemiddel behoorlijk zijn. Zoals vermeld zijn de meest belangrijke overwegingen de doeltreffendheid tegen de te bestrijden micro-organismen, de benodigde inwerktijden, of er voorafgaande een schoonmaak benodigd is, of er PBM’s benodigd zijn, en het gebruiksgemak.

Ons assortiment van desinfectiemiddelen is behoorlijk groot. Met behulp van onze jarenlange ervaring, kennis en expertise kunnen wij met vertrouwen voor iedere opdracht een geschikt product selecteren. Zo verzekeren wij altijd het welzijn van ons team als die van de klant. Hulp nodig met de schoonmaak en desinfectie?

Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.