Er zijn maar weinig personen die zullen ontkennen dat de geur van een lichaam in ontbinding de meest afschuwelijke geur ter wereld is. Wanneer een lichaam begint te ontbinden komen er talloze verschillende gassen vrij. Van deze gassen zijn er acht in het specifiek die de voornaamste veroorzakers zijn van de afschuwelijke lucht die de ‘geur van de dood’ wordt genoemd. Andere bekende namen zijn lijklucht, lijkgeur, ontbindingsgeur, of doodslucht. Het is moeilijk om de ‘geur van dood’ dat rond een lichaam in ontbinding hangt te omschrijven, maar als je dit zou willen nabootsen dan zou dit uit een combinatie van de volgende zes geuren bestaan: Rotte vis, ontlasting, mottenballen, rotte eieren, rotte witte kool, en knoflook.

Professioneel lijklucht verwijderen | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

De voornaamste gassen die zorgen voor de ‘geur van de dood’

Alhoewel er tientallen verschillen gassen worden vrijgelaten tijdens het ontbindingsproces van een menselijk lichaam, zijn er acht gassen in het bijzonder die bijdragen aan de sterke geur van de dood die een overleden lichaam omringt. Deze acht gassen creëren de eerder genoemde zes distinctieve geuren die worden geassocieerd met een lichaam in ontbinding. Deze gassen zijn: Cadaverine, putrescine, scatool, indool, waterstofsulfide, methaanthiol, dimethyldisulfide, dimethylsulfide.

Cadaverine

Tezamen met putrescine, is cadaverine een van de twee meest dominante gassen die worden geassocieerd met het menselijke ontbindingsproces. Een flinke hoeveelheid cadaverine kan toxisch zijn. Cadaverine komt ook in kleine hoeveelheden voor in sperma en urine. Het is tevens gedeeltelijk verantwoordelijk voor de geur van sperma en urine. Cadaverine heeft een rotte vis geur.

Putrescine

Putrescine is de andere dominante gas die geassocieerd wordt met het menselijke ontbindingsproces. Extensieve blootstelling aan putrescine kan toxisch zijn. Ook putrescine komt in kleine hoeveelheden voor in sperma en kan tevens gerelateerd zijn aan de geur van een slechte adem. Putrescine heeft een rotte vis geur.

Scatool

Scatool is een ander onaangenaam ruikend gas dat wordt geassocieerd met de ontbinding van menselijke restanten. Scatool kan gedetecteerd worden tijdens het menselijke ontbindingsproces omdat wanneer het lichaam gaat rotten, de inhoud van het spijsverteringssysteem vrijkomt, waaronder ontlasting. Scatool ruikt naar ontlasting.

Indool

Indool kan overal om ons heen gevonden worden. Indool gas is het resultaat van een bacterieel proces. Gedurende het menselijke ontbindingsproces wordt het lichaam overspoeld met miljarden bacteriën, wat leidt tot de creatie van een aanzienlijke hoeveelheid indool gas. Indool heeft de geur van mottenballen.

geur van de dood

Lichaamsafdruk achtergelaten door een lichaam dat 3 maanden op de vloer had gelegen.

Waterstofsulfide

Waterstofsulfide is een brandbaar, potentieel explosief, giftig gas. Waterstofsulfide ontstaat bij de omzetting van organisch materiaal door anaerobe en sulfaatreducerende bacteriën in een zuurstofarme omgeving, wat het geval is tijdens het menselijke ontbindingsproces. Waterstofsulfide zal je ook vaak aantreffen in moerassen, waterputten, en riolen. Waterstofsulfide ruikt naar rotte eieren.

Methaanthiol

Methaanthiol is een kleurloos en onaangenaam ruikend gas dat voortkomt van het brein en bloed van mensen en dieren. Methaanthiol is aanwezig in het brein en bloed van levende mensen. Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool.

Dimethyldisulfide

Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren. Rottend vlees geeft dit gas af. Het is de geur die wordt geassocieerd met dimethyldisulfide dat vliegen aantrekt naar een ontbindend lichaam. Dimethyldisulfide ruikt naar stinkende knoflook.

Dimethylsulfide

Dimethylsulfide is een stinkend gas dat voornamelijk wordt vrijgegeven door uien, prei, broccoli, en kool. Het is ook te ruiken wanneer een lichaam begint te ontbinden. Dimethylsulfide ruikt naar stinkende knoflook.

Lijkvinding na 3 maanden met extreme lijklucht.

De gevaren van een menselijke lichaam in ontbinding

Lijklucht vormt geen direct gevaar voor de gezondheid. Echter, als deze geur aanwezig is duidt dat er vaak op dat er gevaarlijke pathogenen aanwezig zijn in vervuiling door bloed, lichaamsvloeistoffen, en andere biologische materie die wordt geassocieerd met het menselijke ontbindingsproces. Wanneer een persoon in de directe omgeving van een lichaam in ontbinding staat, is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. In situaties als deze is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen erg belangrijk, en omvat o.a. het dragen van het juiste type oogbescherming, handschoenen, overall, en ademhalingsbescherming.

LEES OOK: STANKOVERLAST: ELKE ONAANGENAME GEUR KOMT ERGENS VANDAAN

De verschillende stadia van menselijke ontbinding

Er worden over het algemeen vijf verschillende stadia gebruikt om het menselijke ontbindingsproces te omschrijven. Deze vijf stadia zijn: Vers, opzetting, actieve ontbinding, vergevorderde ontbinding, droge restanten.

In de eerste paar dagen na het overlijden van een menselijk lichaam bevindt zich dit in het verse stadium. Na de tweede dag begint vaak het proces van opzetten. Het is gedurende dit stadium dat de stank van het ontbindingsproces begint te ontstaan. De geur van de dood zal aanhouden, in mindere of meerdere mate, totdat het lichaam tot een hoop botten is veranderd (droge restanten). Wanneer een lichaam het droge restanten stadium bereikt is zo goed als alles dat kan ontbinden al ontbonden. Er blijft daarmee feitelijk niks meer over m.b.t. gassen die kunnen worden afgegeven van menselijke restanten. Het begrijpen van het menselijke ontbindingsproces is vitaal wanneer het aankomt op het vaststellen van de oorzaak van overlijden. Het is ook vitaal voor ons als trauma & biohazard schoonmaaktechnici om het plan van aanpak vast te stellen voor de reiniging van de plek van overlijden.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER B.V. is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.