We krijgen met regelmaat vragen binnen omtrent het wassen en schoonmaken van muren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijkheden van het wassen en schoonmaken van muren, en wanneer dit wel of niet aan te raden is, en hoe een dergelijke schoonmaak het beste uitgevoerd kan worden. Indien je jouw muren wilt wassen en schoonmaken i.v.m. nicotineaanslag, geuroverlast, of uit angst voor bacteriën en virussen raden we je aan om een andere aanpak te kiezen die beschreven worden op de volgende pagina’s:

Mocht je toch specifiek op zoek zijn naar manieren om je muren te wassen en schoon te maken voor algemene redenen, blijf dan vooral doorlezen.

Muren wassen en schoonmaken: Glans of half-glans verf

Heb je een glans of half-glans verf? Dan mag je van geluk spreken. Deze verf soort heeft wel vaker behoefte aan een schoonmaak vergeleken met andere verf soorten, maar is tegelijkertijd ook veel gemakkelijker schoon te maken.

Misschien ben je nu spontaan enthousiast geworden en wil je gelijk aan de slag gaan met je glanzende muur. Ho even, en doe rustig aan. Voordat je welke muur dan ook schoon gaat maken is het altijd goed om een kleine test te verrichten op een onopvallende plek. Deze test is bedoeld om te kijken of de schoonmaak je muren niet zal beschadigen, en of de muren überhaupt wel behoefte hebben aan een schoonmaak. Indien na deze kleine test-schoonmaak je muur er namelijk niet anders uitziet is het beter om de schoonmaak uit te stellen tot een later punt in de toekomst.

Muren wassen en schoonmaken: Matte verf

Matte verf (i.e. verfsoorten die niet glanzen) is stukken lastiger schoon te maken dan glans verf. Tevens is het is ook veel moeilijker om vervuilingen zoals vingerafdrukken, vlekken, vet, enzovoorts eraf te krijgen. Daarnaast is het ook altijd een mysterie hoe de verf zal reageren op de chemische reactie van het schoonmaakmiddel. De verf kan namelijk gaan verkleuring, oplossen, of spontaan beginnen af te bladeren.

Vaak wordt er voor het verven van muren latex verf gebruikt, het probleem met latex verf is echter dat deze in vele verschillende soorten komt en niet elke keer gewassen kan worden. Goedkopere vormen van latex verf staan dan ook bekend om het feit dat ze gemakkelijk vlekken absorberen en dat ze direct beginnen af te bladeren als je de muren probeert te wassen. Wanneer je om een verfsoort vraagt, informeer dan ook naar het vermogen om deze te wassen. Je betaalt iets meer, maar het is een wijze investering met het oog op de toekomst.

Maar, zelfs als je een geweldige matte verf hebt gekocht, dan is dat nog niet reden om regelmatig al je muren te gaan wassen. Het voordeel van deze verf zit hem namelijk in de mogelijkheid om kleine vlekken en vervuilingen honderden keren te kunnen wassen gedurende de levensduur van de verf. Was daarom nooit zomaar de gehele muur, maar doe dit enkel in noodgevallen (zoals rookschade). Wil je toch al je muren wassen? Doe dat dan lekker … we slapen er in ieder geval niet slechter om.

Zijn je matte muren goed vies geworden, dan is het vaak beter om deze gewoonweg overnieuw te verven. Dit is misschien duurder dan wassen, maar het vergt bijna net zoveel werk, en de muren zullen er na het verven veel beter uitzien

Wat moet er precies gebeuren met matte muren die goed vies zijn? Verf deze simpelweg overnieuw. Verven is misschien duurder, en vergt wat werk (net zoals wassen), maar de muren zullen er stukken beter uitzien nadat je klaar bent in vergelijking met wassen.

Nicotineaanslag en rooklucht verwijderen van muren en plafonds.

Muren wassen en schoonmaken: Waarom verven i.p.v. wassen?

De meeste matte muren krijgen heel veel te verduren. Er zitten overal gaatjes in de muren van kleine botsingen met stoelen en tafels. Verder zitten er talloze krassen op de muren door afbeeldingen en foto’s die aan de muur gehangen zijn en waar tegenaan gebotst is. Dan zijn er ook nog de vele gaten die in de muren geboord zijn om voorwerpen aan op te hangen. Oh, en laten we niet de plekken vergeten waar de verf eraf gebladerd is doordat je besloot met plakband ballonnen aan de muur op te hangen, en tijdens het verwijderen van deze plakband je ook strepen verf mee eraf trok. En dan zijn er natuurlijk nog de olievlekken van alle personen die met hun hoofd tegen de muur leunden tijdens het TV kijken. Je muren zitten gewoonweg vol met allerlei ontsierende vlekken en beschadigingen die er hoogstwaarschijnlijk gewoon nog zullen blijven bestaan nadat je alles hebt gewassen en schoongemaakt.

Maar met verven is dit anders. Met verven verdwijnt alles namelijk als sneeuw voor de zon. Ongeacht of je voor verven of wassen kiest zal je in beide gevallen alle meubels moeten bedekken en verschuiven, de muurversieringen verwijderen, en gordijnen opbergen. In beide gevallen moet er dus veel voorwerk verricht worden, echter zal het eindresultaat van verven een stuk mooier uitpakken.

Een uitzondering op deze regel is echter als je bijvoorbeeld een huisfeest hebt gehad waardoor een van je kamers veel beschadigingen hebben opgelopen aan de muren. In dit soort gevallen is het wel aan te raden om je muren te wassen. Of misschien ben je net een nieuwe woning in verhuist waar de muren zo ranzig zijn dat ze wel gewassen moeten worden voordat er überhaupt geverfd kan worden. Of, misschien hou je er gewoon heel erg van om muren te wassen. Dat kan, en dan moet je dat ook vooral gewoon doen.

Maar, zoals eerder vermeld, indien je gaat wassen probeer het dan a.u.b. eerst uit op een onopvallende plek! De kans dat de verf namelijk slecht zal reageren op de wasbeurt is namelijk vele malen groter dan met glans of half-glans verf. Ga dus niet zomaar schoonmaken zonder het schoonmaakmiddel eerst uit te proberen op een onopvallende plek.

Muren wassen en schoonmaken: Keuze van schoonmaakmiddel

De meest effectieve manier om je muren schoon te krijgen is door middel van allesreiniger. Voor het schoonmaken van je muren mix je de allesreiniger met water, conform de dosering die op de verpakking vermeld staan. Gebruik voor het schoonmaken altijd koud of lauw water.

Muren wassen en schoonmaken: Besluit eerst of doelgericht schoonmaken voldoende is

Gewoonlijk zullen de keuken en badkamer muren de enige muren zijn die gewassen hoeven te worden. Vaak zijn deze ruimtes ook geverfd met een glans of semi-glans verf die zoals eerder vermeld goed reageert op het wassen. In de meeste gevallen zal de vervuiling zich enkel beperken tot wat strepen boven het aanrecht, of een paar lijnen op de badkamer muren veroorzaakt door condensatie. Veeg deze schoon met een universele reiniger indien mogelijk i.p.v. alle muren gelijk te gaan wassen. Indien dit niet werkt, en je muren er nog steeds vies uitzien, overweeg dan gerust om de muren compleet te wassen. De meeste badkamer muren moeten enkele keren per jaar compleet gewassen worden en de keuken ongeveer één keer per jaar.

Muren wassen en schoonmaken: Voorbereiding

Bij het schoonmaken van de keuken of badkamer muren is er vaak weinig meubilair dat verschoven hoeft te worden. Desondanks is het altijd een goed idee om, voordat je gaat beginnen met de schoonmaak, alle mogelijke voorwerpen die in de weg kunnen zitten opzij te schuiven. Verwijder tegelijkertijd ook alle kleinere voorwerpen, zoals vuilnisbakken, waar mogelijk vuil en schoonmaakmiddel op kan vallen.

Haal vervolgens de gordijnen naar beneden en berg deze tijdelijk ergens op. Indien de gordijnen smerig zijn is dit tevens het perfecte moment om deze te wassen of naar de stomerij te brengen. Indien je niet van plan bent om de vensters van het raam te wassen hoef je eigenlijk ook niet de gordijnen naar beneden te halen. Echter zijn de vensters vaak net zo vies als de muren en is het wassen ervan daarom geen overbodige luxe. Het kan ook zo zijn dat je geen zin hebt om de gordijnen te verwijderen, om welke reden dan ook, je kunt ze dan gewoon laten hangen. Dit zal alleen wel je werktempo vertragen rondom de ramen.

LEES OOK: HOE KAN JE EEN PLAFOND WASSEN EN SCHOONMAKEN?

Haal vervolgens alle afbeeldingen van de muren, maar verwijder niet de spijkers waar ze aan opgehangen zijn. Een goede tip is om doekjes aan de spijkers te hangen waarmee je kunt zien waar een spijker in de muur zit. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk je hand open snijd aan een scherpe punt tijdens het schoonmaken.

Indien de vensterbanken en plinten erg stoffig zijn kun je deze het beste eerst stofzuigen. Indien je de muren namelijk gaat wassen en het stof wordt hierbij nat dan zal zich dit vormen tot modder. Dit is uiteraard veel lastiger op te ruimen dan stof. Verwijder tot slot alle spinnenwebben en stofzuig de muren indien hier een zichtbare stoflaag op zit.

Muren wassen en schoonmaken: Muren wassen NADAT je het plafond hebt gewassen

Indien je zowel de muren als het plafond in één keer wilt wassen, begin dan altijd eerst met het plafond. Nadat je klaar bent met het plafond, begin dan met de muren in dezelfde hoek als waar je met het plafond begon. Omdat je nu een schoon plafond hebt hoef je ook geen rekening te houden met het per ongeluk aanraken van je plafond tijdens het wassen van de muren. Hierdoor kun je gerust de muren wassen tot aan het plafond zonder risico op vlekken op het plafond.

Voor het wassen van de muren is het aan te raden om te beginnen met wat allesreiniger gemend met een halve emmer lauw water. Probeer een emmer te gebruiken met dubbele bak, dit zal je werk vergemakkelijken. Zet de emmer in de hoek van de kamer waar je gaat beginnen met schoonmaken.

Muren wassen en schoonmaken: Strategie

Het spreekt voor zich maar moet toch gezegd worden. Probeer tijdens de schoonmaak maar één keer de kamer rond te gaan zonder terug te hoeven keren. Maak alles waar je mee in aanraking komt dus direct schoon – vensters, deuren, plinten – en de muren natuurlijk. Werk van rechts naar links toe, en van boven naar beneden. Gebruik een sponzen dweil mop om mee te wassen, en een schone droge doek, bevestigd over de dweil mop om alles mee te drogen.

Muren wassen en schoonmaken: Werk van boven naar beneden!

De meesten zullen ons voor gek verklaren, maar wij raden aan om je muren van boven naar beneden te wassen in tegenstelling tot beneden naar boven zoals door vele wordt geadviseerd. Zij geven dit advies omdat ze van mening zijn dat het schoonmaakmiddel anders naar beneden toe zal stromen en strepen zal achterlaten. Dit klopt volledig, maar je hebt hetzelfde probleem als je van beneden naar boven wast. Hetzelfde aantal druppels zullen naar beneden toe lekken – in het ene geval op een schone muur en in het andere geval op een smerige muur.

Muren wassen en schoonmaken

Ernstig vervuilde muren i.v.m. nicotineaanslag.

Strepen kunnen in het begin als catastrofistisch ervaren worden, maar uiteindelijk zullen deze zich gewoon mengen in het geheel nadat de muur volledig gewassen is. Lekkende druppels zijn enkel een probleem als dit niet direct wordt opgeveegd en gewoon zo gelaten wordt tot het vanzelf opdroogt. In dat geval zal je later wel de strepen moeten vermengen in het geheel. Bespaar jezelf daarom extra werk door de hoeveelheid schoonmaakmiddel en vocht op de muren te managen. Wanneer je ziet dat het overal van je muren begint af te lekken, veeg het dan gelijk af met een doek voordat het lelijke strepen kan veroorzaken.

Als je van boven naar beneden toe werkt zal je de onderkanten van de muur ook veel minder hoeven bij te werken. Bijvoorbeeld, als je eerst de plinten schoonmaakt en daarna de muur erboven, dan is het onmogelijk dat je deze muur schoon krijgt zonder dat er wat vuil of schoonmaakmiddel op je schone plinten lekt. Je moet vervolgens weer je plinten gaan schoonmaken. Het is daarom stukken verstandiger om je muren van boven naar beneden te wassen, en de plinten als laatste aan te pakken. Werk daarom altijd van boven naar beneden toe. Altijd. Geen discussie mogelijk.

Muren wassen en schoonmaken: Gebruik de spons dweil

Sta ongeveer op een meter tot anderhalve meter afstand van de muur zodat je goed alles kan bereiken met de dweil. Probeer niet enkel het gebied recht voor je te wassen, maar was  een oppervlakte van ongeveer een meter wijd. Telkens als je een meter van boven naar beneden hebt gewassen ga je door naar het volgende stuk. En onthoud, altijd van rechts naar links werken.

Maak tijdens het schoonmaken de mop zo vaak schoon als nodig is. Indien de ruimte te klein is om te wassen met een dweilstok, dan kun je de mop eraf halen en de muren handmatig met de mop wassen. Je kunt uiteraard ook een schoonmaakdoek of reguliere spons gebruiken. Vergeet tijdens het schoonmaken niet om de mop goed uit te wringen elke keer nadat je deze reinigt, hiermee zal je de hoeveelheid schoonmaakmiddel die van je muren lekt namelijk sterk reduceren.

Muren wassen en schoonmaken: Droogvegen

Elke keer wanneer je een gedeelte van de muur hebt gewassen, reinig de mop dan, wring deze zo goed mogelijk uit als je kan, en plaats daarna een droge doek over de mop heen. Gebruik deze vervolgens om de muren mee te drogen, ga met de doek op dezelfde manier over de muren heen als tijdens het wassen. Draai de doek om indien nodig, en vervang deze met een nieuwe schone en droge doek zo vaak als nodig.

Het is belangrijk dat de doeken redelijk droog en schoon blijven zodat de gehele muur even schoon is nadat deze is opgedroogd. Laat de muren niet vanzelf opdrogen maar doe dit met een doek, anders ga je allerlei lelijke strepen op je muren krijgen.

Muren wassen en schoonmaken: Onderste gedeelten van de muur

Nadat je de muren hebt gewassen en gedroogd is het gemakkelijker om de mop niet meer te gebruiken. De onderkant van de muren (i.e. de plinten) moppen is namelijk een lastige taak. Gebruik daarom enkel de mop zonder stok, of gebruik een spons of schoonmaakdoek. Dip deze in het schoonmaakmiddel en wring deze goed uit alvorens de plinten schoon te maken.

Muren wassen en schoonmaken: Plinten, deuren en ramen

Was plinten, deuren, ramen en andere oppervlakten direct wanneer je deze tegenkomt. Op deze manier hoef je niet nog eens de kamer rond te gaan nadat je alle muren al hebt gewassen.

Muren wassen en schoonmaken: Hoekjes en gaatjes

Lastig bereikbare plekken kunnen het beste schoongemaakt worden met een tandenborstel. Een tandenborstel werkt ideaal voor bijvoorbeeld de hoeken van ramen, rondom lichtknoppen, en andere lastig bereikbare gebieden. Gebruik een grotere borstel indien je grote oppervlakken moet schoonmaken. Heb je een beetje extra schoonmaakmiddel nodig tijdens het borstelen? Spray dan op de oppervlakte met de universele reiniger i.p.v. gebruik te maken van de emmer en mop.

Muren wassen en schoonmaken: Hoeken

Om hoeken schoon te maken ga je dichtbij de muur staan en maakt de hoek in één keer schoon. Begin eerst met één kant die je van boven naar beneden schoonmaakt, en vervolgens met de andere. Maak daarna de plinten schoon en droog alles met een doek. Indien de hoeken lastig te moppen zijn, gebruik dan een schoonmaakdoek.

Muren wassen en schoonmaken: Plekken en vlekken

Een tandenborstel in combinatie met een universele reiniger is je beste wapen tegen verdachte plekken en vlekken. Mocht dit toch niet werken, gebruik dan een witte schuurspons (krasvrij) of staalwol. Indien je kleine, redelijk onschuldige vlekken tegenkomt op je muren ga dan niet het gehele gebied rondom de vlek als een kip zonder kop lopen schrobben. Ja, het zal de vlek verwijderen maar tevens ook een veel grotere vlek achterlaten. Wees dus subtiel en voorzichtig.

Bij gebruik van de witte schuurspons of het staalwol concentreer je je enkel op de plek van de vlek, en niet de omringende gebieden. Dit doe je door lichtjes druk te zetten met één of twee vingers op de spons, recht bovenop de vlek.

Muren wassen en schoonmaken: Schoonmaakmiddel en water verversen

Ververs het schoonmaakmiddel en water regelmatig. Als je dit niet doet zal je (duidelijk) het verschil zien tussen het gebruik van schoon en vuil water op je muren.

Muren wassen en schoonmaken: Muren wassen VOORDAT je het plafond hebt gewassen

Wanneer je enkel de muren wilt wassen en niet het plafond, wees dan super voorzichtig. Indien je namelijk toch delen van je plafond wast ga je een zeer lelijk resultaat krijgen. Gedeelten van je plafond zullen vies zijn en andere weer schoon. Je zal dan toch het gehele plafond moeten wassen … niet erg relaxed dus.

De beste manier om dit probleem te voorkomen is door de bovenkanten van je muren eerst te wassen met een schoonmaakdoek of spons, en met een tweede doek alles droog te vegen. Gebruik vervolgens de spons mop om de rest van de muren te wassen. Gebruik tijdens het wassen van de bovenkanten een stoel of ladder, en was enkel de gedeelten waar je bij kan. Ga niet als een bezetene proberen zoveel mogelijk in één keer te wassen. Was de bovenkant, droog deze, verplaats de stoel of ladder, en was daarna de muur met een mop voordat je doorgaat naar het volgende stuk.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl