Plafond wassen en schoonmaken: Een stap-voor-stap uitleg

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Na ons zeer populaire artikel over het wassen en schoonmaken van muren, zijn nu je plafonds aan de beurt. In dit artikel gaan we dan ook uitgebreid bespreken hoe je jouw plafonds kan wassen en schoonmaken. Indien je jouw plafond(s) wilt wassen en schoonmaken i.v.m. nicotineaanslag, geuroverlast, of uit angst voor bacteriën en virussen raden we je aan om een andere aanpak te kiezen die beschreven worden op de volgende pagina’s:

Mocht je toch op zoek zijn naar manieren om je plafond(s) een algemene schoonmaakbeurt te geven, blijf dan vooral doorlezen. Voordat we dieper op de schoonmaakmogelijkheden ingaan willen we eerst aangeven dat plafonds eigenlijk niet, tot bijna nooit gewassen behoren te worden. Niemand loopt met zijn smerige schoenen over het plafond. Niemand smeert zijn smerige handen over het plafond. Er komt geen stof op. Noch worden er schilderijen aan het plafond gehangen. Daarnaast, tenzij je kamer speciale verlichting heeft die de aandacht van je gasten naar het plafond trekt, zullen mensen eigenlijk nooit naar je plafond kijken, tenminste, zeker niet zo vaak als naar de muren of de vloer. Of, in andere woorden, al zou je plafond onder de vuile vlekken zitten, zo goed als niemand zal dit ooit opmerken.

Ook belangrijk om te vermelden is dat als het vuil op je plafond evenredig verdeeld is, je het beter met rust kan laten. Om vuil te kunnen zien op een plafond dat gelijkmatig vervuild is, moet er eerst een gedeelte schoongemaakt worden zodat er een visueel verschil te zien is tussen het vuile en schone stuk.

Maak daarom gerust je muren schoon, of verf ze (indien nodig). Maar, laat een mooi gelijkmatig vervuilend plafond met rust. Al zit deze onder de gele nicotine rook schade, dit zal amper opgemerkt worden als het plafond onaangeraakt blijft. Jij weet dat jouw plafond vies is, maar anderen zullen dit waarschijnlijk nooit opmerken.

Mocht je besluiten om de muren te gaan wassen zonder het plafond schoon te maken, probeer dan om het uniforme uiterlijk van het plafond niet te verstoren door kleine vlekken weg te vegen, kleine gaten of andere schade te repareren, of door het schoonmaakmiddel per ongeluk over het plafond te smeren tijdens de schoonmaak van je muren.

Tevens, als je jouw plafonds gebroken wit gaat verven, en je muren een andere kleur hebben, hoef je eigenlijk de plafonds niet opnieuw te verven wanneer de muren opnieuw geverfd worden. Dit bespaart veel tijd omdat het verven van plafonds een stuk lastiger is dan het verven van muren. Wanneer je muren een andere kleur hebben dan het plafond, creëer je daarmee een kleurenschema waarbij de plafonds er juist anders horen uit te zien dan je muren. Perfecte manier dus om vuile plafonds gewoon vuil te kunnen laten zonder dat iemand er ook maar iets van opmerkt.

Nicotineaanslag en rooklucht verwijderen van muren en plafonds.
Plafond vervuild met nicotineaanslag.

Plafond wassen en schoonmaken: Zinvolle redenen om het plafond te wassen

Onevenredig vervuilde plafonds zijn een compleet ander verhaal. Bijvoorbeeld, schimmel op een badkamer plafond groeit altijd in de vorm van opvallende vlekken in plaats van evenredige kolonies. Hetzelfde kan gezegd worden over kook vet dat zich opbouwt op keuken plafonds en vaak in een patroon waarbij het meeste vet het dichtst bij het stukje plafond boven het fornuis zit. In zulke gevallen moet er uiteraard iets aan het plafond gedaan worden.

Je plan van aanpak voor het opknappen van je plafonds hangt af van enkele factoren. Als de huidige verf op het plafond hoogglans, of half-glans verf is en in goede conditie verkeert, zal het schoonmaken redelijk gemakkelijk gaan. Als het matte verf is, of als de verf laag beschadigt is (afschilferen, blaasvorming, water vlekken, scheuren, etc.), dan is het vaak verstandiger om het plafond opnieuw te verven.

Plafond wassen en schoonmaken: Keuze van het schoonmaakmiddel

De keuze voor een schoonmaakmiddel en de benodigde materialen om het plafond schoon te maken zijn eigenlijk niet veel anders dan die voor het schoonmaken van je muren.

Voor het wassen van je plafond heb je, net als voor je muren, allesreiniger nodig. Voor het schoonmaken van je plafonds mix je de allesreiniger met water, conform de dosering die op de verpakking vermeld staan. Gebruik voor het schoonmaken altijd koud of lauw water.

Plafond wassen en schoonmaken: Hoe was je het plafond?

Of je nou een plafond wast met hoogglans verf, half-glans verf of matte latex verf, in de keuken of de badkamer, er zijn twee algemene manieren om hiermee aan de slag te gaan.

De snelste manier is om een spons mop te gebruiken. Deze methode zullen we als eerste bespreken. De tweede manier is om met een ladder te werken. We raden deze methode niet aan tenzij het echt niet anders kan. Wanneer kan dit het geval zijn? Bijvoorbeeld als het plafond te hoog is om er enkel met de mop bij te komen, of wanneer het plafond zo hoog is dat je niet genoeg gelijkmatige druk kan zetten op de mop tijdens het schrobben.

Plafond wassen en schoonmaken: Beginnen met schoonmaken

Om te beginnen mix je wat allesreiniger in een halve emmer koud water. Handig hierbij is ook om gebruik te maken van een emmer met dubbele bak, een voor schoon en de ander voor vies water. Zet de emmer in de hoek van de kamer waar je gaat beginnen met schoonmaken. Welke hoek je start maakt niet echt uit. Zet de emmer neer en leg er een plastic doek onder om druppels mee op te vangen. Maak de spons nat in de schoonmaakoplossing en wring de spons mop goed uit totdat deze bijna droog is.

Plafond wassen en schoonmaken: Een stuk plafond wassen

Maak de mop nat genoeg om het plafond goed te kunnen wassen, maar niet zo nat dat deze onnodig veel zal gaan druppelen; een druppel af en toe is niet erg, maar je wilt regenbuien voorkomen. Wees vooral voorzichtig met het spetteren van water op de muren. Ook al ben je van plan om na het plafond de muren te wassen, druppels water die op de muren terecht komen en zo gelaten worden zullen na verloop van tijd moeilijk te verwijderen strepen achterlaten. Wanneer je water van de muren ziet aflopen, veeg dit dan zo snel mogelijk schoon met een droge doek.

Maak een klein stuk plafond schoon per elke keer dat je de mop in het schoonmaakmiddel dipt. Sta met je voeten ietwat uit elkaar, alsof je een grote stap naar voren gaat nemen. Maak schoon in een beweging waarbij je steeds naar voren en achteren gaat met de mop. Doet dit wel zonder daadwerkelijk fysieke stappen te nemen: Beweeg de mop enkel naar voren en achteren met je armen, neem alleen een stap naar links of rechts als je aan het volgende vuile stuk plafond toe bent.

Plafond wassen en schoonmaken: Een stuk plafond drogen

Wanneer je een stuk plafond hebt gewassen is het tijd om de mop te reinigen en al het water dat in de mop zit zo goed mogelijk uit te wringen. Wikkel daarna een schoonmaakdoek over de spons mop en veeg hiermee het zelfde stuk plafond dat je zojuist hebt gewassen. De doek zal het stuk plafond redelijk goed drogen, en daarnaast ook kleine druppels absorberen die anders op je plafond zouden blijven zitten en opdrogen tot kleine ronde vlekken. Het helpt tevens bij het verwijderen van overgebleven vuil en mogelijke strepen die zichtbaar zouden worden nadat het plafond is opgedroogd.

Het idee is om het plafond te drogen met een schoonmaakdoek voordat het plafond vanzelf opdroogt. Bij sommige plafonds zal dit moeilijk te bewerkstelligen zijn door de ruwe textuur van het plafond waardoor de doeken gemakkelijk van de spons zullen afglijden. In zulke gevallen kan je een oude handdoek gebruiken die je om de mop heen drapeert.

Wanneer je naar het volgende stuk gaat om schoon te maken, overlap dan het laatste gedeelte een klein beetje. Overlap ook tijdens het drogen met je schoonmaakdoek. Wees wel voorzichtig met deze overlappende gedeelten – vooral op latex verf. Het is namelijk zo dat wanneer dit verkeerd gedaan wordt je aan het einde overal ‘markeringen’ zal overhouden van de gedeelten die je hebt schoongemaakt.

Plafond wassen en schoonmaken: Optioneel naspoelen

Als het plafond extreem vuil is, kan het mogelijk zijn dat deze ook nagespoeld moet worden. Gewoonlijk is enkel het wassen met een mop en droog vegen met een schoonmaakdoek meer dan voldoende. Uiteraard is dit iets wat je zelf zult moeten bepalen, maar mocht je toch kiezen voor de naspoel optie, dan moet je dit als volgt aanpakken.

Bij het gebruik van een dubbele bak emmer, vul de tweede bak met schoon helder water. Als je normale emmers gebruikt, gebruik dan een tweede emmer voor het vuile water. Nadat je een gedeelte hebt schoongemaakt, spoel de mop dan in de schoonmaak oplossing, wring deze droog, en herhaal dit proces in het schone spoelwater gedeelte van de emmer. Nadat je de mop zo goed mogelijk hebt uitgewrongen en gedroogd zoals je zou doen tijdens het wassen van je plafond, gebruik je de mop om het gedeelte af te spoelen dat je net hebt schoongemaakt.

Leeg het vuile water zo vaak als mogelijk, anders zal je simpelweg alleen het vuil herverdelen. Het water is vuil wanneer dit vlekken gaat achterlaten op het plafond. Het is dan tijd om het water te dumpen en te verversen.

Naspoelen is eigenlijk alleen nodig wanneer je er zeker van bent dat het noodzakelijk is, of als je niet tevreden bent met het resultaat zonder na te spoelen. Deze stap is zelden nodig tenzij het plafond echt te goor voor woorden is.

Nicotineaanslag en rooklucht verwijderen van muren en plafonds.

Plafond wassen en schoonmaken: Randen schoonmaken als je ook de muren gaat wassen

Het is een beetje lastig om het plafond schoon te maken langs de randen, bij de stukken waar het plafond met de muren in aanraking komt. Als je de mop direct langs de randen haalt wanneer deze vol zit met schoonmaak middel, dan zal het hoogstwaarschijnlijk langs de muren naar beneden gaan druppelen en je zal kostbare tijd verspillen door dit telkens schoon te moeten vegen. Om dit te voorkomen is lastig, maar de beste manier hiervoor is door te beginnen terwijl de mop circa 30 cm van de rand afstaat en naar de rand toe te werken. Sta dichtbij de muur wanneer je dit doet. Wanneer de mop de rand bereikt, besteed dan extra aandacht aan dat de spons de rand ook goed meepakt.

Plafond wassen en schoonmaken: Randen schoonmaken als je NIET de muren gaat wassen

Met de bovenstaande methode zal je ook enkele centimeters aan de bovenkant van je muur schoonmaken. Wil je dit niet, dan zal je de randen met de hand moeten schoonmaken om die streep van enkele centimeters te voorkomen.

Je zal een kleine ladder nodig hebben om het handwerk te verrichten. Wees voorzichtig wanneer je de ladder op en af klimt met spullen in je handen. Je hoeft ook niet de emmer mee naar boven te tillen. Het enige wat je nodig hebt is een schoonmaakdoek. Maak deze eerst nat in de schoomaakoplossing, wring deze uit, en neem hem mee naar boven met de ladder. Gebruik deze vervolgens om de laatste stukken van het plafond mee schoon te vegen en veeg het daarna droog met een andere schoonmaakdoek.

Het is een beetje risicovol om te veranderen van spons naar mop, omdat ze beide op een andere manier reinigen en daardoor een ander resultaat kunnen opleveren nadat het plafond volledig is opgedroogd. Dit zal echter geen probleem zijn als je alles schoonmaakt met de mop, behalve de laatste paar centimeters bij de randen. De kleine strip die je dan met de hand schoongemaakt zal amper te zien zijn – als deze überhaupt al te zien is. Maar, laat het dus duidelijk zijn dat er zoveel mogelijk met de mop schoongemaakt moet worden alvorens met een doek aan de slag te gaan.

Plafond wassen en schoonmaken: Verlichtingsarmaturen

Als je geluk hebt kan je meestal rond de licht armaturen heen schoonmaken. Maak niet al te dichtbij de armaturen schoon wanneer je mop nog druipend nat is. Als je rondom de armaturen niet goed kan schoonmaken vanaf de vloer, gebruik dan een ladder of stoel. Als dit het geval is, gebruik dan een schoonmaakdoek om de randen rondom de armaturen goed schoon te krijgen, en een tweede doek om alles te drogen.

Plafond wassen en schoonmaken: Hoe goed is je ladder?

Als je een gammele oude ladder hebt die allesbehalve veilig is, gooi deze dan per direct bij het oud vuil en koop of huur een nieuwe. Neem echter geen risico’s om een gebroken been op te lopen of erger. Als je een nieuwe trapladder gaat kopen om binnenhuis te gebruiken, koop dan het liefst een houten ladder i.p.v. een van aluminium. De ladder zal grotendeels binnenhuis gebruikt worden, en houten ladders verrichten minder schade dan aluminium ladders ondanks dat ze zwaarder in gewicht zijn. Je zal de ladder de gehele dag moeten verplaatsen, en deze zal ongetwijfeld een paar keer ergens tegenaan botsen. Houten ladders zijn hierbij een stuk vergevensgezinder dan aluminium ladders. Daarnaast zal een houten ladder ook stukken stabieler zijn dan een van aluminium.

Plafond wassen en schoonmaken: Ladder of stoel strategie

In sommige situaties kan je het gebruik van een ladder niet vermijden bij het wassen van je plafonds. Als het plafond te hoog is, probeer dan eerst op een stoel te staan en deze met de mop schoon te krijgen. Als het plafond zo hoog is dat je zelfs met een stoel er niet bij komt, dan zal je toch echt een ladder moet gebruiken. Hou hierbij wel enkele veiligheidsregels in acht. Sta bijvoorbeeld nooit op de bovenste twee treden van de ladder. Gebruik de trapladder niet tenzij deze stabiel op de grond staat. Zet de emmer enkel op het kleine plankje dat hiervoor bestemd is. Verplaats de ladder nooit terwijl de emmer nog op het plankje staat. Wanneer je naast een deur werkt, zorg er dan voor dat de deur wijd open staat of gesloten en op slot. Leun niet van het midden af om iets te pakken, de zwaartekracht kan hierbij namelijk voor een zeer onaangenaam resultaat zorgen.

Een belangrijk aspect van de ladder strategie is om zo weinig mogelijk daadwerkelijk met de ladder te moeten werken. Het is bijna de meest trage en meest inefficiënte manier van werken die er is. We raden liever aan dat je een simpel werk platform creëert om het plafond schoon te maken. Het zal kostbare tijd besparen die je kwijt bent aan het constant verplaatsen van de ladder, en zal daarnaast ook een stuk veiliger zijn.

Plafond wassen en schoonmaken: Poreuze plafonds

Als je een redelijk glad, goed geverfd plafond hebt dan kan je deze vaak gemakkelijk schoonmaken zonder enige zichtbare schade aan te richten aan de oppervlakte.

Dit is niet het geval met poreuze oppervlakten. De meeste van ons weten hoe moeilijk akoestische plafonds kunnen zijn om schoon te maken. Maar stucplafonds, sommige typen gips, en textuurbeton kunnen ook beschadigd raken tijdens de schoonmaakwerkzaamheden. Of ze zullen er juist slechter uitzien na de schoonmaak. Probeer deze soorten plafond dan ook niet te wassen. Verf ze of schakel de hulp in van een professional. Of, stofzuig ze als je enkel alleen last heb van losliggend roet of ander vuil. Dit zal negen van de tien keer veel beter uitpakken dan dat je deze soorten plafonds zelf gaat wassen met alle gevolgen van dien.

Als je akoestische plafond tegels hebt, is het vaak mogelijk om deze te wassen, tenminste, zolang je voorzichtig en geduldig bent. Er zijn speciale schoonmaakmaterialen en middelen voor dergelijke plafonds.

Plafond wassen en schoonmaken: Plafond onderhoud

Je plafond onderhouden bestaat voornamelijk uit preventieve maatregelen. Tenzij het plafond buitengewoon schoon is, kan je deze niet hier en daar gaan reinigen zonder dat je nieuwe schone vlekken zichtbaar zullen worden.

Preventieve maatregelen bestaan voornamelijk uit het vinden en elimineren van de bron van het terugkerende vuil. Hoofd oorzaken zijn vaak slecht functionerende of te kleine afzuigkappen boven het gasfornuis. Maak het afzuigkap filter regelmatig goed schoon. Dit is trouwens stukken gemakkelijker dan het lijkt, je kunt de filters namelijk in de vaatwasser stoppen.

Een andere tijdloze vijand van plafonds is schimmel. Vocht condenseert gewoonlijk op warme plafonds meer dan op andere oppervlakten, en schimmel heeft vocht nodig net zoals wij lucht nodig hebben om te ademen. Een goede ventilatie is dan ook je eerste wapen van verdediging. Gebruik de ventilator als er een aanwezig is. Zorg er ook voor dat de badkamer ramen open staan, of de deur open staat tijdens het douchen – of tenminste na het douchen zodat al het vocht afgevoerd kan worden. Schimmel is een levend organisme, en wanneer het de kans krijgt om zich vast te klampen op een oppervlakte wordt het zeer vasthoudend.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.