Het helpen van een hoarder om zijn leven weer op de rails te krijgen is geen gemakkelijke taak. Ook voor de hoarder is het een lastige opgave en allesbehalve een prettige ervaring. Mocht je iemand kennen die met hoarding kampt, en diegene graag willen helpen, dan is het handig om op zijn minst wat basiskennis te hebben over wat je wel en niet kan doen. In dit artikel delen wij 20 tips betreffende zaken waar je rekening mee moet houden als je besluit een hoarder te willen helpen met opruimen.

Hulp nodig bij het schoonmaken van een hoarder woning? Bel ons op 085 06 08 777

Wat wel te doen tijdens de hoarding schoonmaak?

1. Creëer een band met de hoarder. Plaats jezelf in de schoenen van de hoarder en wees bewust van hetgeen dat hij of zij voelt en beleeft. De hoarder moet erop vertrouwen dat je ook na de schoonmaak nog aanwezig zal zijn voor steun en support.

2. Zoek professionele hulp. Wil je een hoarder helpen met het behandelen van zijn of haar verzamelstoornis? Schakel dan niet zomaar de eerste de beste psycholoog of therapeut in. Er zijn behandelaars die specifiek gespecialiseerd zijn in verzamelzucht problematiek.

3. Blijf constant in dialoog. Het hoarding probleem zal niet op magische wijze verdwijnen enkel omdat de hoarder telkens vertelt dat hij of zij er iets aan wilt doen. Benadruk continu keer dat er daadwerkelijk actie ondernomen zal moeten worden om het probleem op te lossen.

4. Bespreek de veiligheid. Iedereen wilt zich veilig voelen in zijn eigen woning, ook hoarders. Kaart aan hoe het opruimen van de woning kan bijdragen aan een veiligere woonsituatie. Hierna kan je rustig bespreken welke voorwerpen er mogelijk verwijderd zouden kunnen worden.

hoarding

Woning van een hoarder.

5. Respecteer de bezittingen. Of het nou oude toiletrollen zijn of versleten sigarettenverpakkingen, alles heeft waarde voor de hoarder omdat hij of zij er een emotionele binding mee heeft. Iedere persoon heeft wel rare voorwerpen in huis liggen die veel emotionele waarde hebben, maar als troep worden beschouwd door anderen. Een hoarder beleeft het net zo, maar dan op veel grotere schaal.

6. Privacy. Hoarders begrijpen grotendeels wel dat de maatschappij waarin zij leven hun woonsituatie als allesbehalve normaal beschouwd. Wanneer je met een hoarder te maken hebt is het daarom belangrijk diegene te beloven dat je niks over hun privé situatie prijsgeeft aan anderen zonder dit eerst met de hoarder te bespreken. Doe je dit wel, dan loop je het risico de vertrouwensband compleet te elimineren. De enige uitzondering op deze regel is natuurlijk het contacteren van een gespecialiseerde firma die getraind is in het opruimen van hoarder woningen.

7. Waarom. Waarom staan er eigenlijk zoveel voorwerpen in huis? Veel hoarders hebben in het verleden iets ingrijpends meegemaakt wat tot de verzamelstoornis heeft geleid. De stoornis kan bijv. ontstaan zijn door een overlijden binnen de familie of het in de steek gelaten worden door een dierbare.

8. Doneren. Iedereen houdt ervan om hulpbehoevende mensen te helpen. Bespreek met de hoarder hoe de spullen een mooi tweede leven kunnen krijgen door geschonken te worden aan iemand die in nood verkeert i.p.v. de spullen weg te laten slijten in de woning.

9. Geduld. Verlies nooit je geduld met een hoarder, dit is geen 100 meter sprint maar een marathon. Alles moet voor stap-voor-stap gebeuren, en de hoarder moet tot de realisatie komen dat zijn of haar woonsituatie ver beneden de minimumstandaard is. Pas nadat deze realisatie er is kan er begonnen worden met opruimen.

10. Huur een professional in. Het inhuren van een professionele dienstverlener zal niet alleen helpen bij de relatie tussen jou en de hoarder, maar zal het gehele proces ook vele malen sneller en soepeler laten verlopen.

Vervuilde woning leegruimen en bezemschoon opleveren.

Wat niet te doen tijdens de hoarding schoonmaak?

1. De hoarder uitlachen. Indien de hoarder zelf niet aanwezig is in de woning kan je gerust lachen en grappen maken, maar doe dit nooit in bijzijn van de hoarder zelf. Het is onvoorstelbaar wat voor dingen mensen tegen hoarders zeggen, en hoe erg ze hen voor schut zetten in hun eigen woning. Hoarding is een serieuze mentale aandoening en de hoarder voelt dan ook een groot gevoel van schaamte en verdriet wanneer zijn of haar grote geheim eindelijk uitkomt. Grappen maken om de sfeer te verlichten is enkel aan te raden als je zeer ervaren bent met hoarding problematiek, en weet hoe je met hoarders om moet gaan. Indien je deze ervaring niet bezit is het af te raden om grappen te maken, en al helemaal niet over de vervuiling in de woning.

2. Laten we alles lekker weggooien. Jij kan de berg met verzamelde voorwerpen als waardeloze troep beschouwen, maar voor een hoarder is het een berg vol met waardevolle spullen met emotionele waarde. Een oude folder van een afhaalrestaurant dat niet eens meer bestaat kan voor jou waardeloos zijn, maar voor de hoarder een herinnering zijn aan een oude vriend waar hij of zij samen vaak eten mee bestelde bij dit specifieke restaurant.

3. Boos worden. Vaak zie je dat dierbaren van een hoarder boos worden als hun inspanningen om verandering teweeg te brengen niet slagen. Boos worden op een hoarder zal je nergens brengen, sterker nog, het stoot de hoarder alleen maar verder van je af. In het ergste geval sluit de hoarder iedereen buiten en raakt in een compleet isolement.

4. Ga niet direct in discussie. Onthoud dat de hoarder al jaren zo leeft en dat deze situatie nu ‘normaal’ voor hem of haar is geworden. Als je direct in discussie gaat over de woonsituatie zal dit nergens toe leiden, toon in plaats daarvan dat je niet oordeelt en het beste met degene voorhebt.

5. De spullen van de hoarder weggooien. Gooi nooit zomaar spullen van een hoarder weg maar bespreek eerst wat wel en geen waarde heeft. Probeer samen tot een overeenkomst te komen over wat er nu weg kan en waar later over onderhandeld moet worden.

6. Behandel de hoarder niet als een kind. Hoarders zijn vaak uiterst intelligent en hoogopgeleid, zij hebben dan ook goed door wanneer je op hen neerkijkt. Behandel hoarders als de volwassenen die zij zijn.

LEES OOK: WAT KOST HET SCHOONMAKEN VAN EEN HOARDER WONING?

7. Behandel de hoarder niet als een crimineel. Er zijn soms situaties waarbij de gemeente moet ingrijpen omdat de overlast door de hoarder te groot is geworden voor de buurt. Dergelijke drastische ingrepen creëren vaak een groot gevoel van angst bij de hoarder omdat het voelt alsof ze iets verkeerd hebben gedaan. Geef de hoarder daarom genoeg ruimte en tijd, binnen redelijke limieten, om zich voor te bereiden op wat er komen gaat.

8. Maak niet gelijk een to-do lijst. Wanneer je een hoarder woning binnenstapt is het heel verleidelijk om direct een stappenplan op te stellen van wat er moet gebeuren. Dit is vaak te overweldigend voor de hoarder en het werk kan beter opgebroken worden in kleine verteerbare stappen.

9. Vraag niet waarom diegene verzamelt. Vaak weten hoarders zelf niet eens waarom ze verzamelen. Als je hier geïnteresseerd in bent zijn er genoeg boeken over het onderwerp te lezen.

10. Raak niet in paniek. Hoarding is vaak het resultaat van een traumatische ervaring die de hoarder ooit in zijn verleden heeft meegemaakt. Het is beter dat zij een hoarder worden dan verslaafd raken aan drugs en alcohol om het trauma te onderdrukken. Alhoewel er geen directe behandeling is voor hoarding, kan de leefsituatie wel drastisch verbeterd worden. Met periodieke monitoring kan ervoor gezorgd worden dat de hoarder niet weer een terugval krijgt.

Hulp nodig bij het opruimen en schoonmaken van een hoarder woning? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl