Een op de veertien Nederlanders is een hoarder en heeft moeite met het afstand nemen van spullen die voor de meeste mensen geen bijzondere waarde hebben. Hoarding leidt tot benarde woonsituaties en problemen in het normaal kunnen functioneren in de maatschappij. Alhoewel de emotionele en fysieke impact van hoarding significant is, zijn de potentiële gezondheid- en veiligheidsgevaren m.b.t. brandgevaar, biohazards en overtredingen van de gezondheidscodes vaak prominent aanwezig en vormen meestal de aanleiding voor de gemeente of hulpdiensten om professionele hulp in te schakelen voor het ontruimen en schoonmaken van de woning.

Hulp nodig bij het schoonmaken van een hoarder woning? Bel ons op 085 06 08 777

Het schoonmaken van een hoarder woning kan deels vergeleken worden met de schoonmaak van andere vervuilde locaties, maar hoarder woningen brengen ook een scala aan unieke aspecten met zich mee die (vaak) niet aanwezig zijn bij andere soorten opdrachten. Een van de grootste gevaren tijdens het schoonmaken van een hoarder woning is de aanwezigheid van biohazards zoals bloed overdraagbare ziekteverwerkers die mogelijke ziektes met zich meedragen zoals Hepatitis B, Hepatitis C of HIV/AIDS.

In het onderstaande artikel gaan we wat dieper in op de gevaren van het schoonmaken van een hoarder woning, en bespreken we enkele punten waarop gelet moet worden tijdens het schoonmaken van hoarder woningen.

Extreem vervuilde slaapkamer leegruimen.

1) Veiligheid is ALTIJD het allerbelangrijkste.  Je kan nooit genoeg vragen stellen voordat je met de opdracht begint. Bespreek met de relevante autoriteiten wat de mogelijke aanwezige gevaren zijn voordat de schoonmaak begint.

2) Woningen van hoarders zitten vaak vol met menselijke of dierlijke ontlasting, schimmel, bacteriën, en / of insecten. Ga er altijd van uit dat minstens een van deze zaken aanwezig is, en bescherm jezelf m.b.v. persoonlijke beschermingsmiddelen zoals overalls, maskers, en handschoenen.

3) Het is goed mogelijk dat er bloed overdraagbare pathogenen aanwezig zijn tussen alle rommel zoals bevuilde naalden of scherpe objecten. Gooi deze voorwerpen op de correcte wijze weg in daarvoor bestemde containers en zorg ervoor dat er altijd een plek is om de handen te kunnen wassen en saneren.

4) Wij raden mensen altijd af om hoarder woningen schoon te maken wanneer zij geen of onvoldoende kennis hebben over het schoonmaken van biohazards en de daarbij behorende gevaren. Wil je de schoonmaak toch per se zelf uitvoeren, probeer je dan zo goed mogelijk in te lezen om ongelukkige situaties te voorkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

5) In het geval van een incident waarbij iemand tijdens het schoonmaken blootgesteld is aan een mogelijke infectie moet er direct een afspraak gemaakt worden voor een gezondheidscheck.

hoarding

Keuken in een hoarder woning.

6) Begin niet met schoonmaken zonder eerst een ontsnappingsplan te bespreken bij een mogelijke brand. Het is vaak zeer moeilijk om rond te lopen in hoarder woningen, en de aanwezigheid van de grote hoeveelheid rommel verhoogt het risico op brand drastisch. Zorg ervoor dat iedereen weet hoe het ontspanningsplan eruitziet, en bespreek dit duidelijk voordat de schoonmaak begint.

7) Creëer een ruimte voorwerpen op te slaan en schoon te maken. Indien mogelijk kan dit het beste buiten de deur gedaan worden, maar als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat één kamer compleet leeg geruimd, schoongemaakt, en gedesinfecteerd wordt alvorens deze te gebruiken.

8) Indien er buiten gewerkt moet worden, zorg er dan voor dat er tafels en mogelijk zelfs tenten aanwezig zijn om schaduw en een schuilplaats te bieden aan degenen die het werk gaan uitvoeren.

9) Toon te allen tijden respect en begrip aan hoarders, het is erg belangrijk om medeleven te tonen voor de gevoelens van de hoarder tijdens het schoonmaakproces.

10) Stel van te voren een plan op m.b.t. de spullen die weggegooid kunnen worden en wat hergebruikt of bewaard moet worden.

Indien er biohazard gevaren aanwezig zijn moet hier niet al te licht over worden gedacht, en rekening mee worden gehouden voor de benodigde tijdsduur voor de schoonmaak. Indien de bewoner bijv. HIV positief is, en er overal gebruikte naalden liggen dan zal de tijdsduur van de schoonmaak drastisch langer worden. Dit brengt extra kosten met zich mee maar zorgt er wel voor dat degenen die het werk uitvoeren dit veilig kunnen doen zonder zich opgejaagd te voelen.

LEES OOK: PRAKTISCHE TIPS & STRATEGIEËN OM HOARDERS TE HELPEN

Tijdens het schoonmaken moet er constant worden gecommuniceerd met de bewoner, huiseigenaar, en / of familieleden van de hoarder zodat het gehele proces soepel verloopt van begint tot eind. Dagelijkse updates per mail of telefoon zorgen ervoor dat iedereen up-to-date blijft m.b.t. de totale tijdsduur van de schoonmaak en de gestelde verwachtingen. Goede communicatie helpt tevens ook bij het kweken van vertrouwen bij de hoarder, en maakt alles stukken gemakkelijker.

Hulp nodig bij het opruimen en schoonmaken van een hoarder woning? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.