Heb je wel eens nagedacht over het verschil tussen schoonmaken en reinigen? Vaak worden deze termen uitwisselbaar gebruikt tezamen met woorden zoals desinfecteren en steriliseren. Alhoewel zij een soortgelijke betekenis hebben, is het onderscheid tussen de twee woorden cruciaal.

Professionele desinfectie | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Indien je in een ziekenhuis, restaurant, of laboratorium werkt begrijp je waarschijnlijk al goed wat de verschillen zijn tussen de diverse vormen van schoonmaken. Verpleegsters gebruiken bijvoorbeeld geen ‘’schone’’ naalden, maar ‘’steriele’’ naalden. En een glimmende, kruimel-vrije tafel geeft nog geen garantie dat deze veilig is om van te eten.

In dit blog-artikel zullen we iets dieper ingaan op het verschil tussen schoonmaken en reinigen zodat je een gezondere en veiligere omgeving voor jezelf kan creëren.

Schoonmaken en reinigen

Eerst schoonmaken, en dan reinigen!

Het verschil tussen schoonmaken en reinigen

Laten we eerst bij het woordenboek beginnen. De Grote Prisma (Nederlands woordenboek) geeft de volgende definities voor ‘’schoonmaken’’ en ‘’reinigen’’:

Schoon-ma-ken: (iets) reinigen, van vuil of ongerechtigheden ontdoen [maakte schoon, h. schoongemaakt]

Rei-ni-gen: (iem., iets, zich) schoonmaken; zuiveren (van iets): chemisch reinigen, stomen enz.

Zoals je kunt zien licht de nadruk bij schoonmaken iets meer op het uiterlijk van een voorwerp of oppervlakte. Een stoel kan bijvoorbeeld onder de bacteriën zitten, maar zolang deze niet besmeurd is met vuil, vlekken of andere troep kan deze toch ‘’schoon’’ genoemd worden. Reinigen gaat echter een stap verder. Een gereinigd voorwerp is dan ook niet enkel schoon, maar ook hygiënisch.

Laten we ook naar twee andere soortgelijke woorden kijken:

Des-in-fec-te-ren: (iets) ontsmetten.

Ste-ri-li-se-ren: (iets) kiemvrij (en houdbaar) maken door verhitting, bestraling of desinfectie.

Hier zijn de definities nog wat sterker. Gedesinfecteerde voorwerpen, net als gereinigde voorwerpen, hebben een lager niveau van micro-organismen en bacteriën. Gesteriliseerde voorwerpen zijn niet enkel schoon en hygiënisch; maar ook helemaal vrij van bacteriën.

Om schoon te maken kun je een variëteit van materialen gebruiken – bezems, sponzen, dweilmoppen, borstels, doeken – maar als je een oppervlakte wilt reinigen, zal je de materialen met zorg moeten uitkiezen. Om een oppervlakte effectief te reinigen, en het niveau van micro-organismen terug te brengen naar een veilig niveau, zal je desinfecterende producten moeten gebruiken, het voorwerp in kokend water plaatsen, of een andere sterilisatie moeten gebruiken.

LEES OOK: IS HET GEBRUIK VAN EEN VAATDOEK EIGENLIJK WEL HYGIËNISCH?

Door het verschil tussen schoonmaken en reinigen, of desinfecteren en steriliseren te begrijpen kun je een stuk gezonder en veiliger leven. Als je bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf inhuurt zal je voor sommige activiteiten de nadruk kunnen leggen op woorden als ‘’desinfectie’’ of ‘’reiniging’’. En als je op een dag kinderen hebt zal je begrijpen hoe belangrijk het is om voorwerpen te steriliseren voordat je deze aan je baby geeft (zoals flesjes en spenen).

Eerst schoonmaken en dan … reinigen!

Het zou ook kunnen dat dit je allemaal weinig uitmaakt. Dat kan, maar beeld je eens in dat je huisdier een ongeluk heeft gehad op je keukenvloer. Vervolgens maak je de rommel schoon met een papierendoek en warm water. Ongetwijfeld zal dit veel onzichtbare ‘’viezigheid’’ achterlaten. Zou het geen fijner gevoel zijn om in dit geval je vloer te reinigen en daarmee een bacterie broedplaats te voorkomen? …

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl