De GGD wilt mijn woning ontruimen na melding woningvervuiling

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

In Nederland worden dagelijks vijf huurwoningen ontruimd in verband met woonoverlast. Dit kan verschillende redenen hebben variërend van dealen in harddrugs, prostitutie, langdurig overlast, bedreiging van buren enzovoorts. In dit blog-artikel willen we het specifiek hebben over woningontruiming na melding van woningvervuiling.

Woningontruiming na melding van woningvervuiling houdt in dat de woning wordt ontruimd in opdracht van de GGD omdat er sprake is van verzamelwoede (hoarding) en/of zware verontreiniging van de woning. Ontruimingen kunnen zowel plaatsvinden in huur- als koopwoningen.

De GGD wilt mijn woning ontruimen na melding woningvervuiling
Woning van hoarder.

Melding woningvervuiling

De meeste mensen die kampen met verzamelwoede en/of leven in een vervuilde woning weten dit jarenlang verborgen te houden. Soms zelfs meerdere decennia. Wanneer iemand hier uiteindelijk achter komt bestaat de kans dat er melding wordt gedaan van de leefsituatie bij de GGD. Deze melding belandt vervolgens bij de afdeling woningvervuiling, hygiënisch woning toezicht, zorg en overlast of een andere soortgelijke afdeling (de afdelingsnaam verschilt per regio).

Na de melding vindt er een huisbezoek plaats. Dit kan een bezoek zijn van enkel de GGD, maar vaak zijn er ook andere partijen aanwezig zoals de verhuurder, wijkagent, of misschien iemand van de kinderbescherming als er ook kinderen in de woning verblijven.

Woningvervuiling is zelden een acute situatie. De situatie bestaat vaak al heel lang en hoeft daarom niet per direct verholpen te worden. Er wordt in overleg een afspraak ingepland om de woning te laten ontruimen en schoonmaken.

Mocht het toch een acute situatie betreffen door bijvoorbeeld extreme stankoverlast, ongedierteproblematiek, lekkages enzovoorts dan kan er een spoedontruiming worden ingepland. Deze wordt dan vaak binnen enkele dagen uitgevoerd.

Moet ik meewerken?

Wanneer er een melding is gemaakt van woningvervuiling is de kans groot dat dit niet genegeerd zal worden. Het probleem zal moeten worden verholpen. Hoe coulant de controlerende partij is hangt compleet af van de inspecteur die op bezoek komt.

Sommige inspecteurs zijn zeer begaan en vriendelijk in de omgang, anderen walsen over bewoners heen als Rambo-achtige figuren. De communicatie en omgangsvormen verschillende dan ook sterk per inspecteur. Wat vaak niet verschilt is dat hun manier vaak als dé manier wordt gepresenteerd, terwijl dit nooit het geval is.

Als bewoner ben je altijd, compleet vrij om zelf te bepalen hoe de werkzaamheden plaatsvinden en door wie dit wordt uitgevoerd. Je kunt ervoor kiezen om met de GGD samen te werken en hun alles van A tot Z te laten regelen. Zij schakelen dan een commerciële firma in om de werkzaamheden uit te voeren. Wat vaak niet wordt verteld is dat je de werkzaamheden ook zelf kan uitbesteden aan een firma waar jij mee wilt samenwerken. De GGD heeft hier niks over te zeggen, het zijn en blijven nog steeds jouw spullen die in jouw woning staan.

Uiteraard kun je ook zelf de werkzaamheden uitvoeren als je hier fysiek toe in staat bent. Echter moet dit vaak wel binnen een bepaald tijdsbestek gebeuren. Onze ervaring is dat mensen hier vaak zelf niet toe in staat zijn omdat het gewoonweg te veel en te zwaar werk is.

Vrijwillig meewerken is altijd de beste optie. Wanneer er niet wordt meegewerkt zal de tegenpartij een stuk minder vriendelijk worden, en bestaat er de kans op een gedwongen ontruiming. Dan ben je compleet alle regie kwijt met alle gevolgen van dien.

Het werk zelf uitbesteden

Ons advies is altijd om de werkzaamheden zelf uit te besteden. De GGD, gemeente, woningcorporatie of welke andere partij dan ook zal nooit zelf de werkzaamheden uitvoeren. Er wordt in het overgrote deel van de gevallen een commerciële partij ingeschakeld. Jij hebt geen keuze over wie dit is, of hoe zij te werk zullen gaan.

We hebben helaas voldoende horrorverhalen gehoord van bewoners waarbij gehele woningen werden leeggehaald met nul compassie en alles de afvalcontainer in werd gesmeten. Het komt ook met regelmaat voor dat spullen verdwijnen / worden gestolen. Vervolgens is het ellenlang vingerwijzen zonder oplossing voor de veroorzaakte schade.

Het werk zelf uitbesteden kan dit soort situaties voorkomen. Jij kiest zelf een bedrijf waar jij je prettig bij voelt. Je kan de mensen die het werk gaan uitvoeren eerst leren kennen, en al je verzoeken duidelijk bespreken. Hierna wordt er een datum ingepland om de werkzaamheden volgens de gemaakte afspraken uit te voeren waarna jij weer een frisse start kan maken.

Extreem vervuilde toiletruimte schoonmaken.

Kosten

Wanneer er wordt samengewerkt met de GGD is het altijd maar de vraag wat de totale kosten zullen zijn. Het werk wordt namelijk via de GGD uitbesteed aan een externe commerciële partij. Het komt ook met regelmaat voor dat zij een prijsopgave uitbrengen, die achteraf stukken hoger uitvalt. Jij zit dan met de gebakken peren.

Soms neemt de GGD alle kosten op zich voor de werkzaamheden. Maar dit is niet altijd het geval. Vaak wordt de rekening achteraf gepresenteerd en moet deze in een keer of in termijnen worden betaald.

Ook hierbij geldt dat veel problemen te voorkomen zijn door zelf een bedrijf te selecteren voor de uit te voeren werkzaamheden. Zo houdt je complete regie over de kosten en weet je precies waar je aan toe bent. Zelf werken wij bijvoorbeeld bijna uitsluitend met totaalprijzen. Dit betekent dat wij de werkzaamheden uitvoeren voor een vooraf afgesproken bedrag. Geen verassingen achteraf dus.

Hulp nodig bij het schoonmaken en/of ontruimen van een vervuilde woning? Neem dan contact op met Frisse Kater BV. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.