De meeste schoonmaakproducten die we in de winkel aanschaffen zijn niet alleen giftig en kankerverwekkend, maar ook schadelijk voor het milieu … denk er maar eens over na hoeveel liter schoonmaakmiddel we jaarlijks door de wc en wasbak spoelen. Uiteraard is de lijst met schadelijke schoonmaakproducten zeer extensief en kunnen we niet alles behandelen in deze blog-post. We hebben daarom de top 11 meest gebruikte producten uitgekozen die je beter kan vermijden en / of vervangen met gezondere alternatieven.

gezond schoonmaken

De welbekende fles Detol op het aanrecht.

Top schoonmaakproducten om te vermijden / vervangen

 1. Raam of glasreiniger – Deze producten bevatten gewoonlijk ammoniak. Ammoniak kan de huid, ogen en het ademhalingsstelsel irriteren. In combinatie met producten waar chloor inzit kan het fatale gassen creëren die in het ergste geval tot de dood kunnen leiden.
 1. Conventionele luchtverfrissers – Luchtverfrissers brengen een dunne olie laag aan in je neusholtes die methoxychloor genoemd wordt. Dit methoxychloor dood beetje bij beetje de zenuwen in je neus, waardoor je uiteindelijk minder goed gebruik zal kunnen maken van je reukvermogen.
 1. Conventionele antibacteriële reinigers – Deze reinigers zorgen er niet enkel voor dat je lichaam antibioticaresistente ‘’super-bacteriën’’ creëert, maar hebben ook effect op de ontwikkeling van het immuun systeem bij kinderen. Deze reinigers bevatten tevens triclosan, een ingrediënt dat opgenomen kan worden door de huid en leverschade kan aanbrengen.
 1. BleekBleek is een extreem sterk bijtend middel dat gemakkelijk de huid, ogen en het ademhalingsstelsel kan verbranden. Meng bleek NOOIT met producten waarin ammoniak in zit verwerkt, dit kan namelijk dodelijke gassen creëren.
 1. Conventionele wasmiddelen – Wasmiddelen bevatten o.a. fosfor, enzymen, ammoniak, naftaleen, fenol, natrium, nitrilotriacetate, en vele andere bestandsdelen. Deze kunnen leiden tot uitslag, irritaties, en uitdroging van de huid. Deze chemicaliën worden zeer gemakkelijk geabsorbeerd door je huid via je bed lakens en kleding.

Extreem vervuilde badkamer schoonmaken.

 1. Conventionele ontstoppingsmiddelen – Ontstoppingsmiddelen bevatten gewoonlijk natriumhydroxide of zwavelzuur, bestandsdelen die tot blindheid kunnen leiden wanneer deze in contact komen met de ogen.
 1. Conventionele ovenreinigers – De meeste ovenreinigers bevatten extreem bijtende basisbestandsdelen zoals natriumhydroxide of kaliumhydroxideoplossing.
 1. Schoonmaakpoeders op bleekbasis – Veel van deze schoonmaakpoeders bevatten formaldehyde (een kankerverwekkende stof zoals erkend wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie), benzeen, chloroform en vele andere giftige bestandsdelen. Bijeffecten zijn o.a.: kanker, astma en schade aan de voortplantingsorganen.
 1. Meubelverzorgingsmiddel – Meubelverzorgingsmiddelen bevatten nitrobenzeen, een extreem giftig bestandsdeel dat zeer gemakkelijk kan worden opgenomen door de huid.
 1. Toiletreinigers – Bevatten zoutzuur, een bestandsdeel dat bijtend is voor de huid en ogen.
 1. Afwasmiddel – Bevat een zeer geconcentreerde vorm van gedroogd chloor, elke keer wanneer je jouw vaat wast blijft er wat residu achter, wanneer je deze schotels vervolgens gebruikt om van te eten consumeer je dus in feite deze achtergebleven chemicaliën.

Gelukkig zijn de meeste bedrijven die schoonmaakproducten produceren ondertussen ook wakker geworden en bieden gezondere alternatieven aan. Ons advies is om producten aan te schaffen die geproduceerd zijn met ingrediënten geclassificeerd als veilig voor mens en milieu. Producten die geen gevaarlijke, noch verboden stoffen zoals CMR (carcinogeen, mutageen of reproductie toxisch) bevatten. Alhoewel deze producten iets duurder zijn, is het prijsverschil met conventionele schoonmaakproducten minimaal.

LEES OOK: DE GEZONDHEID EN MILIEU RISICO’S VAN SCHOONMAAKPRODUCTEN

Biologische en ecologische schoonmaakproducten zijn al geruime tijd verkrijgbaar bij de schoonmaak groothandels, en worden ook steeds meer aangeboden aan particulieren in bijv. de supermarkt. Tevens zijn gezondere alternatieven voor de bovengenoemde schoonmaakproducten ook gemakkelijk online te bestellen in diverse webshops, een simpele google search op ”ecologische” of ”biologische” schoonmaakproducten zal meerdere hits opleveren van online retailers.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl