Een bloederig incident kan overal plaatsvinden, van toiletruimten op het werk, tot kleedkamers in de sportclub en de slaapkamer thuis. Na een trauma incident is het zaak om de ruimte weer te herstellen naar originele staat om het risico op trauma voor nabestaanden te elimineren. Naast het feit dat de ruimte er visueel smetteloos uit moet zien, is het verwijderen van verborgen bloed overdraagbare ziekteverwekkers net zo belangrijk.

Men denkt vaak dat bij een trauma incident de politie de ruimte schoonmaakt nadat het onderzoek is afgerond. Maar dit is incorrect. Alhoewel de politie gevaarlijke voorwerpen zoals wapens verwijderd, zullen zij niks doen aan het aanwezige bloed, gebroken glas, of andere mogelijke gevaren. Wanneer men vervolgens de ruimte weer inloopt nadat deze is vrijgegeven door de politie, kan het dan ook zeer aangrijpend zijn om te zien dat deze (compleet) onder het bloed of andere lichaamsvloeistoffen zit. En hier rust het ware gevaar, omdat door de shock niet iedereen even doordacht met de situatie omgaat en daardoor onnodige gevaren creëert voor zichzelf en anderen.

Wanneer bloed en lichamelijke vloeistoffen niet in hun totaliteit worden verwijderd, en de ruimte niet correct wordt gedesinfecteerd, bestaat er een risico op besmetting. Om een voorbeeld te geven, het hepatitis B virus blijft in bloed buiten het lichaam gedurende ten minste 7 dagen infectieus. Voor HIV kan dit zelfs 14 dagen zijn. Een enge gedachte als je bedenkt dat er meer dan 50 virale en bacterie stammen aanwezig kunnen zijn bij een overlijden en / of plaats delict.

Om deze reden adviseren we dan ook nooit om de schoonmaak zelf uit te voeren, of zomaar het eerste de beste schoonmaakbedrijf in te schakelen. Je stelt hiermee jezelf en anderen bloot aan gevaren waar je mogelijk nog de rest van je leven last van zal ervaren.

De gevaren van een incorrecte reiniging na een trauma incident

Trauma reiniging na zelfmoord poging.

Bloed en lichaamssappen schoonmaken is specialistisch werk

Er bestaat bij velen nog een misconceptie dat bloed en lichaamssappen simpelweg verwijderd kunnen worden met bleek en water. Noch zijn mensen zich er van bewust dat bebloede voorwerpen, zoals matrassen, niet zomaar bij het reguliere vuil gegooid mogen worden. Moge het dus duidelijk zijn dat het schoonmaken na een trauma incident geen kwestie is van even alles afnemen met een vaatdoek en emmer met bleekmiddel of sop.

Elke situatie, groot of klein, moet behandeld worden alsof deze potentieel besmet is met HIV of een ander virus. Elk voorwerp en elke oppervlakte dat direct in aanraking is geweest met bloed of andere vloeistoffen kan een mogelijk gevaar vormen. Dit omdat ziektes en pathogenen buiten het lichaam kunnen blijven overleven, soms voor een dag, soms een week, en soms ook langer.

Er moet ook rekening mee gehouden worden dat spuitend bloed alle kanten op vliegt, en het mogelijk is dat je zomaar een spetter bloed vindt aan de andere kant van de ruimte. Het werk moet o.a. hierom dan ook zeer zorgvuldig uitgevoerd worden, want het laatste wat je wilt is dat men na de reiniging wordt geconfronteerd met zaken die een slechte herinnering kunnen teweegbrengen.

LEES OOK: KAN EEN NORMALE SCHOONMAKER OOK BIOHAZARD SCHOONMAAK UITVOEREN?

Afhankelijk van de situatie kan de schoonmaak enkele uren in beslag nemen, maar ook een dag of meer. Het afvoeren van een bebloed matras is niet hetzelfde als het reinigen van een badkamer waar iemand weken onopgemerkt dood heeft gelegen. In dergelijke situaties zal de badkamer uitgevoerd gereinigd moeten worden, waarbij ook vloertegels worden verwijderd en badkamer armaturen gedemonteerd.

Het bovengenoemde is ook even goed toepasbaar voor incidenten die in de buitenlucht plaatsvinden, ook dit kan niet even ‘weggewassen worden met wat water’ onder het mom van uit het oog, uit het hart. Het enkel schoonspoelen met water of overgieten met bleek is niet voldoende om de potentieel schadelijke bloed overdraagbare pathogenen te doden. Voor een correcte reiniging zullen de juiste reinigingsmiddelen en materialen moeten toegepast worden om de oppervlakte weer veilig te krijgen en vrij van schadelijke bacteriën en ziektes.

Voorbeeld van een trauma incident waarvoor onze hulp werd ingeschakeld.

Hoe moet het wel?

Trauma & Biohazard schoonmaak is een specialistisch vak met specifieke procedures voor het herstellen en saneren van ruimtes waar een trauma incident heeft plaatsgevonden. Er moet gebruik worden gemaakt van de juiste middelen en materialen, er moeten specifieke stappen uitgevoerd worden in een specifieke volgorde, en er moet tijd genomen om de chemicaliën hun werk te laten doen. Pas wanneer alles correct wordt uitgevoerd kan er met zekerheid verklaard worden dat de ruimte weer veilig is voor gebruik.

Daarnaast is een uitgebreide persoonlijke beschermingsuitrusting een absolute verplichting. Hiermee kan degene die de reiniging uitvoert voor een groot gedeelte ingedekt worden tegen de gevaren van gevaarlijke pathogenen en losliggende voorwerpen waar men zich aan kan snijden of prikken zoals gebroken glas, splinters of naalden. Echter is dit allemaal waardeloos zonder de benodigde kennis en ervaring die onmisbaar is voor het herkennen en vermijden van mogelijk gevaarlijke besmettingsincidenten.

In conclusie, het werk behoort uitgevoerd te worden door een getrainde professional met de juiste uitrusting om met zekerheid te kunnen stellen dat de ruimte weer veilig is voor gebruik. Wanneer de reiniging wordt uitgevoerd door een ongetraind iemand, of iemand zonder de juiste spullen en materialen, is het niet met zekerheid uit te sluiten dat het besmettingsgevaar voor toekomstige bewoners en bezoekers is geëlimineerd.

Hulp nodig bij de reiniging na een trauma incident? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.