Bij de Frisse Kater worden we voor de meest diverse soorten opdrachten ingeschakeld, elke keer is het dan ook een verassing waar we mee geconfronteerd zullen worden. Maar hoe gevaarlijk zijn de biohazard schoonmaakwerkzaamheden die we uitvoeren nou echt? En hoe gevaarlijk zijn deze voor de bewoner?

In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende gevaren benoemen waar we op reguliere basis voor worden gebeld, en toelichten hoe gevaarlijk deze nou werkelijk zijn. Houd er wel rekening mee dat alle onderstaande situaties potentieel gevaarlijk zijn of kunnen zijn. De beste manier om gegarandeerd veilig te blijven is dan ook om direct een professional in te schakelen.

Extreme gevaren

Vermijd de volgende situaties volledig. Laat het werk over aan professionals.

Overleden lichamen en lichamen in ontbinding: Een lichaam in ontbinding heeft alle gevaren die lichaamsvloeistoffen (bloed, ontlasting, etc.) gewoonlijk met zich meebrengen, plus een heel ecosysteem aan microben, insecten, gifstoffen, en parasieten die gedijen op bio-materie in ontbinding. Gevaren verspreiden zich hierbij via de lucht, bloed, organismen die bijten, en meer. Vormt dus een zeer gevaarlijke situatie.

Drugslaboratoriums: Een lab dat methamfetamine, crack of andere drugs produceert is een gigantisch chemisch project dat gebruik maakt van diverse gevaarlijke chemicaliën, vuur, en meer. Vaak zijn ze slecht onderhouden en slecht gelabeld, wat betekent dat er vele onbekende chemische gevaren, brandgevaren, gifstoffen, en schimmels aanwezig kunnen zijn. Ook wapens en boobytraps zijn niet ongewoon.

Wietkwekerijen: Huizen die op amateuristische wijze geconverteerd worden voor de groei van wiet (zoals vaak het geval is), kunnen zeer gevaarlijk zijn en mogelijk ook vol zitten met schimmel. Bekabeling kan amateuristisch aangelegd zijn (wat tot brandgevaar leidt), er kan structurele schade aanwezig zijn, en de ruimte kan vol zitten met giftige chemicaliën (pesticiden, fungiciden, etc.). Ook hier zijn wapens en boobytraps niet ongewoon.

Kots

Bloedspetters op een lichtknop.

Serieuze infectiegevaren

Als je een van de volgende gevaren tegenkomt, draag dan op ze minst een basis beschermingsuitrusting. Als je iets in de ruimte gaat aanraken, draag dan een volledige persoonlijke beschermingsuitrusting.

Menselijke ontlasting: Menselijke ontlasting zit altijd vol met pathogenen, zoals E. coli, Salmonella, Cryptosporidium, en miljoenen typen darmbacteriën. Een bijkomend gevaar is aanwezig wanneer men te maken heeft met diarree veroorzaakt door een ziekte zoals de griep, of legionairsziekte.

Bloed: Menselijk bloed is op zichzelf niet gevaarlijk, maar is wel een overdrager van enkele van ‘s werelds meest ernstige ziektes: HIV, tuberculose, hepatitis B en C, cholera, en vele andere ziektes. Bloed is extra gevaarlijk als je niet bekend bent met de volledige medische geschiedenis van een persoon.

Wilde dieren, huisdieren, en hun ontlasting: Dieren kunnen allerlei pathogenen met zich meedragen, met name in hun ontlasting, zoals: hondsdolheid, hantavirus, histoplasmose, leptospirose, salmonella, rondwormen, en nog veel meer (afhankelijk van het dier). Dieren kunnen ook parasieten zoals vlooien en teken meedragen. Katten ontlasting kan toxoplasmose bevatten, wat serieuze geboortedefecten kan veroorzaken – zwangere vrouwen zouden dan ook ver uit de buurt van katten ontlasting moeten blijven.

Schimmel: Microscopische schimmels die groeien op muren, met name in donkere, vochtige ruimtes. De meest bekende schimmel is de zwarte schimmel, die huiduitslag kan veroorzaken, maar ook ademhalingsproblemen, immuunsysteem problemen, en meer. Met name gevaarlijk voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma. Wanneer je de schimmel stoort (door bijvoorbeeld schoon te maken), neemt het gevaar toe omdat de schimmeldeeltjes via de lucht worden verspreid.

Lijkvinding na drugs overdosis.

Andere serieuze gevaren

Zelfs wanneer het risico op infectie laag is, kunnen er nog andere zeer serieuze gevaren aanwezig zijn. Een basis beschermingsuitrusting is dan ook aangeraden in alle onderstaande gevallen.

Hoarding / Extreme rommel: Gevaren zijn afhankelijk van de hoard, maar kunnen een van of meerdere van de bovenstaande zaken bevatten. Echter, zelfs wanneer er geen biologisch gevaar aanwezig is, kan er brandgevaar, instortgevaar, geblokkeerde uitgangen, gebroken glas, etc. etc. aanwezig zijn. Door de chaos kunnen deze gevaren soms niet direct merkbaar zijn. Beweeg je langzaam en weloverwogen door de ruimte, en pas op voor mogelijke verborgen gevaren.

Naalden: Of ze voor legitieme medische redenen of illegale drugs worden gebruikt, naalden zijn altijd zeer lastig om op te merken en zeer scherp, wat het extra gemakkelijk maakt om per ongeluk geprikt te worden. De verwonding kan een infectie veroorzaken of tetanus overbrengen. Het kan ook bloed in je lichaam injecteren, waarbij er het risico bestaat op de overdracht van enkele gevaarlijke bloed overgedragen ziekteverwerkers. Beweeg je langzaam en doordacht door de ruimte, en hou je ogen goed open.

LEES OOK: LIJKGEUR VERWIJDEREN NA ONOPGEMERKTE DOOD

Gevaren met een laag risico

De schoonmaak van de volgende zaken levert weinig tot geen gevaar op. Wees echter toch altijd op je hoede voor mogelijke andere gevaren in de ruimte.

Forensische chemicaliën: Chemicaliën die door de politie worden gebruikt zoals vingerafdruk poeder en luminol (een bloed detector). Deze chemicaliën vormen geen echt gevaar (behalve misschien na jarenlange blootstelling hieraan). Maar, het plaats delict kan wel andere gevaren bevatten. Controleer de ruimte eerst grondig, en handel toepasselijk.

Nicotinevlekken: De gele vlekken die achterblijven op muren na jarenlang sigaretten te hebben gerookt. In tegenstelling tot de sigaretten zelf, zijn nicotinevlekken niet gevaarlijk – maar wel zeer lastig om te verwijderen zonder professionele middelen en materialen.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.