Geurverwijdering / Ontgeuren

Frisse Kater B.V. is dé specialist op het gebied van geurverwijdering.

Geurverwijdering / Ontgeuren

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Onaangename geuren verwijderen is net zoveel wetenschap als kunst. Wanneer de juiste technieken worden toegepast, kan er een plezante en gezonde omgeving worden gecreëerd. Frisse Kater B.V. biedt diverse oplossingen aan voor het verwijderen van onaangename geuren, variërend van overlast veroorzaakt door lijkgeur tot kattenurine en rottend vlees.

Voordat wij dieper ingaan op de mogelijke oplossingen voor het verwijderen van onaangename geuren, is het handig om eerst beknopt toe te lichten wat geuren eigenlijk zijn. Geuren zijn kort gezegd gassen die mensen opmerken. Of een geur als aangenaam of onaangenaam beschouwd wordt, is een subjectieve kwestie. De geuren die een persoon wel of niet lekker vindt hangt voornamelijk af van iemands leeftijd, chemie van zijn of haar lichaam, persoonlijke ervaringen en culturele achtergrond.

Daarnaast is het vermogen van ieder individu om geuren op te pikken anders. Vrouwen hebben over het algemeen een sterker vermogen om geuren op te pikken dan mannen. Jongeren hebben een sterker reukvermogen dan ouderen. Rokers hebben een zwakker reukvermogen dan niet-rokers. Ook is ons vermogen om te ruiken en proeven aan elkaar verbonden. Als we een sinus infectie hebben kan voedsel anders smaken dan wanneer we gezond zijn. Hoofdtrauma en de blootstelling aan bepaalde chemicaliën kan er ook toe leiden dat ons reukvermogen verandert.

Onaangename geuren verwijderen: Vier uitdagingen

Bij het verwijderen van onaangename geuren zijn er over het algemeen vier grote uitdagingen waar rekening mee moet worden gehouden.

Als eerste moet de bron voor de geur geïdentificeerd worden. Onthoud dat geuren gassen zijn. Deze gassen worden ergens door vrijgelaten: kan de bron worden geïdentificeerd door rond te vragen in het gebouw, en zo ja, kan de schoonmaaktechnicus deze dan zelf ook ruiken?

Ten tweede, begeeft de geur zich in de lucht en kan deze gevangen of veranderd worden zodat de onaangename geur verdwijnt? Of zit het probleem dieper geworteld?

Ten derde, heeft de geur zich kunnen verspreiden door de ruimte of het gebouw en kunnen intrekken in diverse materialen? Adsorptie is het proces waarbij een materiaal een geur accepteert en vasthoudt. Over het algemeen kan gesteld worden dat, hoe poreuzer het materiaaltype is, hoe hoger de kans dat het geuren adsorbeert. Materialen zoals stoffering, ongelakt hout of matte verf hebben een hogere tendens om geuren te accepteren, en op een later moment vrij te laten of gassen te produceren. De kans dat gassen worden vrijgelaten verhoogt wanneer de temperatuur van het materiaal toeneemt.

In de praktijk kan dit voor problemen zorgen wanneer tijdens het reinigen de schoonmaaktechnicus deze secundaire geur opslagplaatsen over het hoofd ziet. Dit kan leiden tot een onsuccesvolle geur verwijdering en frustratie voor de schoonmaaktechnicus en klant.

Het gebruik van hitte en stoom is een simpele maar effectieve manier om te testen of een oppervlakte nog een onaangename geur bevat. Een simpele en veelgebruikte methode is om met een spuitflacon warm water aan te brengen op diverse oppervlakken en hierna gebruik te maken van een haardroger of hittepistool op de natgemaakte oppervlakken. De hitte en verdamping van het water zal ervoor zorgen dat de poriën van het materiaal openen, hiermee worden, indien aanwezig, gevangen gassen of geuren vrijgelaten. Dit proces kan met name behulpzaam zijn bij het identificeren van de exacte locaties van besmette oppervlakken en materialen.

De vierde en mogelijk meest lastige uitdaging is de geur die bij een persoon in zijn of haar gedachten aanwezig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand de lijkgeur van een familielid oppikt, en hierna deze geur blijft ruiken ondanks dat de ruimte compleet geur neutraal is gemaakt. Soms worden onaangename geuren dan ook wel psychologische of verhoogde bewustzijn geuren genoemd. Ze komen voornamelijk voor wanneer de klant een traumatisch incident heeft meegemaakt zoals een brand of de dood van een familielid / vriend. Om dit soort geuren effectief te bestrijden moet de schoonmaaktechnicus duidelijk en effectief communiceren met de klant over de uit te voeren werkzaamheden.

Vaak helpt het ook om na de klus een ‘schone geur’ achter te laten. Wat als schoon wordt beschouwd is per persoon en cultuur verschillend. Wij werken voornamelijk met een zoete, exotische geur die het zeer goed doet bij onze klanten. Technisch gezien heeft schoon helemaal geen geur, maar sommige personen denken dat als het niet ‘fris’ ruikt dat er niet schoongemaakt is. Voor ons is een ruimte echt schoon als deze geen geur afgeeft, het parfumeren van ruimtes is voor ons enkel een ‘extraatje’ richting de klant toe maar heeft verder niks met hygiëne te maken.

Onaangename geuren verwijderen: Vier oplossingen

Voor het desinfecteren van voorwerpen, kamers, ruimtes, panden, of voertuigen hebben wij diverse methodes beschikbaar. Soms is het voldoende om één van de technieken toe te passen, en soms moeten er meerdere achter elkaar worden toegepast voor het beste resultaat. Welke aanpak wij besluiten toe te passen is afhankelijk van diverse factoren en wordt per geval apart onderzocht.

Wanneer het op onaangename geuren verwijderen aankomt zijn er vier belangrijke principes die toegepast moeten worden.

Ten eerste moet er zoveel mogelijk van de bron van de geur verwijderd worden. Hoewel dit logisch lijkt, zijn er soms situaties waarin het verwijderen van de bron onmogelijk is. Geuren in gezondheidszorginstellingen, mensen met huisdieren die continu overal urineren of externe bronnen zoals een afvalverwerking faciliteit naast de deur zijn moeilijk te verwijderen voor een schoonmaaktechnicus.

Ten tweede moet de bron van de geur schoongemaakt worden. Het schoonmaken zorgt ervoor dat er nog meer van de bron van de geur verwijderd wordt. Gedurende het schoonmaakproces gebruiken wij vaak een reinigingsmiddel dat de stank vermindert zodat het werken bij de bron gemakkelijker wordt. De fout die sommige mensen maken is dat ze hierbij een middel gebruiken dat de geuren maskeert i.p.v. verwijdert. Het probleem met maskeren is dat de geur gewoon weer terugkomt, maskeren is dan ook enkel een tijdelijke oplossing.

De middelen die wij toepassen voor het verwijderen van geuren werken anders. Onze chemicaliën zorgen ervoor dat de onaangename geur op een moleculair niveau gewijzigd wordt en hiermee verdwijnt. Er zijn diverse middelen voor diverse soorten geuren, en afhankelijk van het type klus moet er dan ook een passend middel worden toegepast.

De derde factor heeft te maken met de mate van penetratie van de geur in oppervlakken en materialen. Een methode om poreuze oppervlakken bijvoorbeeld te deodoriseren is door de temperatuur in het gebouw te laten stijgen. De warmere temperatuur zal ervoor zorgen dat de poriën van de materialen zich openen waardoor de onaangename geuren vrijgelaten worden. Wanneer deze eenmaal in de lucht zitten, kan de ruimte op natuurlijke wijze geventileerd worden of gezuiverd worden met een luchtfilteringssysteem.

Het vierde en laatste principe is verzegeling. Commerciële verzegelaars zijn ontworpen om oppervlakken te coaten met een ondoordringbare barrière zodat geuren die zich in het materiaal bevinden niet vrij kunnen komen en de bewoners gaan irriteren.

Verzegelaars zijn geen garantie voor succes. Het incorrect voorbereiden van een oppervlak of aanbrengen van een verzegeling bij de verkeerde temperatuur kan leiden tot falen. Het kan ook zo zijn dat na verloop van tijd het gebouw gaat verschuiven, waardoor materialen gaan buigen of draaien en hierdoor de verzegeling breekt. Reparaties, verbouwingen, of zelfs schoonmaken kan leiden tot het breken van een verzegeling, waardoor de geur weer terug zal komen.

Mocht na het doorlopen van deze stappen nog een lichte ‘restgeur’ overblijven dan hebben wij nog enkele andere opties om geuren te verwijderen en aan te vallen. Deze opties zorgen er voornamelijk voor dat de geuren gaan oxideren of chemisch worden verbrand. Dit zijn zeer sterke en drastische oplossingen. Bij correct gebruik zullen geuren niet meer terugkeren.

Mocht na het doorlopen van deze stappen nog een lichte ‘restgeur’ overblijven dan hebben wij nog enkele andere opties om geuren te verwijderen en aan te vallen. Deze opties zorgen er voornamelijk voor dat de geuren gaan oxideren of chemisch worden verbrand. Dit zijn zeer sterke en drastische oplossingen. Bij correct gebruik zullen geuren niet meer terugkeren.

Goedkoop is duurkoop

Wij verwijderen allerlei soorten geuren. Het merendeel van ons werk bestaat uit het verwijderen van: lijklucht, rooklucht, katten of honden urine, en chemische geuren.

Als u ons direct vanaf de start inhuurt zal dit altijd goedkoper zijn. We zien vaak dat mensen het probleem zelf proberen op te lossen, of ‘imitatie’ bedrijven inhuren die ons na proberen te doen. Goedkoop is duurkoop!

De geurverwijderingsmethodes die wij gebruiken zijn zelf door ons ontwikkeld. Het heeft ons veel tijd, geld, en geduld gekost om deze technieken te perfectioneren. Geurverwijdering is net als een puzzel, ieder stukje is even belangrijk.

Wij werken met niemand samen, en geven ook geen trainingen. Laat niemand u dus wijs maken dat zij kunnen wat wij kunnen. Er is maar één Frisse Kater.

Garantie

Wij geven nooit garantie op het verwijderen van geuren. Niet omdat wij niet zeker zijn van ons werk, maar omdat mensen dit in het verleden hebben misbruikt. Ze bedachten op voorhand al dat ze zouden klagen over de geur (terwijl er niks meer te ruiken is) om zo de factuur niet te hoeven betalen.

Ook zijn er klanten die zaken verborgen houden voor ons, liegen, of ‘plotseling’ vertellen dat ze een zeldzame medische aandoening hebben waardoor ze een extreem verhoogde sensitiviteit hebben voor geuren.

Het is hierom onmogelijk om een universele garantie te bieden voor alle situaties. Het enige wat wij kunnen garanderen is technisch correct vakmanschap voor een prijs die in verhouding staat tot onze kennis, expertise, tijd en arbeid.

Een ‘perfect’ resultaat is altijd ons streven maar kan nooit worden gegarandeerd. Soms is de vervuiling zodanig ernstig dat de geur enkel tot een minimum of duldbaar niveau kan worden teruggebracht.

Laat ons u helpen

Zoals u hebt kunnen lezen variëren de redenen en behandelingen voor onaangename geuren zeer. Om geuren succesvol te verwijderen moet de schoonmaaktechnicus bekend zijn met alle mogelijke geurverwijderingsmethodes en werking van diverse chemicaliën. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.