Zorgen economische moeilijke tijden voor meer zelfdodingen?

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Eens in de zoveel tijd vindt er economische achteruitgang plaats. Dit kunnen kleine teruggangen zijn tot flinke recessies of zelfs een zware economische crisis. Het is gewoonweg de aard van de financiële wereld die wij hebben gecreëerd.

In de geschiedenis van Nederland, en anderen landen, hebben periodes van economische onrust de manier waarop we leven en sterven beïnvloed. Het is dan ook geen geheim dat gedurende periodes van economische instabiliteit het aantal zelfdodingen toeneemt. Om een voorbeeld te geven, eind 2007 brak de kredietcrisis uit en was er direct een stijging te zien tussen 2007 en 2009 in het aantal zelfdodingen in Nederland. Het cijfer steeg van 7,7 naar 8,5 per 100.000 inwoners. Dat lijkt weinig, maar dit is enkel een stijging van het aantal geslaagde zelfdodingen. Er zijn uiteraard ook talloze mislukte zelfmoordpogingen geweest die niet in deze cijfers zijn terug te zien.

Het moge duidelijk zijn dat economisch slechte tijden niet enkel slecht zijn voor onze portemonnee, maar ook voor onze gezondheid. Financiële problemen leiden tot een duidelijke stijging in het aantal depressies en zelfdodingen. COVID-19 heeft voor veel faillissementen en financiële schade gezorgd. Momenteel is het nog te vroeg om vast te stellen wat hiervan de gezondheidsgevolgen zullen zijn, maar dit zal ongetwijfeld duidelijk worden in de komende jaren.

In dit artikel zullen we kijken naar historische redenen voor economische achteruitgang, wat de impact van COVID-19 is geweest tot nu toe, en wat we in de toekomst kunnen verwachten.

Zorgen economische moeilijke tijden voor meer zelfdodingen?
Zelfdoding met mes.

Economie

‘Geld’ zoals wij dat hedendaags kennen is iets conceptueels. We kunnen munten of papieren biljetten niet eten of drinken. Het is een representatie van een bepaalde waarde. Deze waarde is altijd in verandering. Toen de mens zich ontwikkelde en afstapte van ruilhandel, werden er lokaal erkende vormen van valuta ontwikkeld. Alhoewel de gouden standaard er niet meer is, en moderne cryptovaluta’s zoals de Bitcoin nu overal opduiken, blijft het waarderen van valuta’s een kwestie van gemak.

Het merendeel van de wereld is het erover eens dat een Euro een X bedrag waard is, hetzelfde geldt voor de Amerikaanse dollar, Britse pond, enzovoorts. Deze waarderingen veranderen constant in kleine toe- of afnames. Het gaat gewoonlijk prima, totdat er iets wereldschokkend gebeurd, een crisis plaatsvindt, of de angst ontstaat voor het plaatsvinden van een mogelijke financiële crisis.

De huidige economische instabiliteit die overal ter wereld plaatsvindt wordt voornamelijk veroorzaakt door alle onzekerheden rondom COVID-19. Maar, andere situaties kunnen natuurlijk ook voor wijzigingen in onze economie zorgen zoals: verkiezingen, wetswijzigingen, oorlog of de dreiging van een oorlog, en plotselinge; onverwachte economische meevallers.

Om al te grote wijzigingen in onze levensstijl te voorkomen proberen we te sparen en investeren met het oog op de toekomst. Dit zodat we onze kinderen een goed leven kunnen geven, en onze oude dag comfortabel kunnen doorbrengen. Maar ook om wat geld opzij gelegd te hebben zodat we ooit die wereldeis kunnen maken, of de auto kunnen kopen waar we altijd van hebben gedroomd.

Het is vaak wanneer deze economische dromen worden verpletterd dat het aantal zelfmoorden drastisch toeneemt.

Reiniging na zelfmoord.

COVID-19, de Economie, en zelfmoordcijfers

Het is nog te vroeg om een uitspraak te doen over zelfmoordcijfers m.b.t. COVID-19. Hoogstwaarschijnlijk zullen we nooit het exacte aantal weten, omdat het moeilijk vast te stellen is welke zelfdodingen gerelateerd zijn aan COVID-19. Maar, het is wel al duidelijk dat COVID-19 enorm veel stress heeft veroorzaakt bij heel veel mensen. Daarbovenop zijn alle middelen die zij gewoonlijk nodig hebben om hun stress te managen door alle overheidsmaatregelen compleet of drastisch afgenomen.

De werkloosheid is harder gestegen dan ooit, en sommigen zijn zelfs hun bedrijf of huis verloren. Mensen zijn gestrest en zitten wekenlang opgehokt in kleine woningen, zonder enige verademing of vermaak. Al deze factoren leiden tot mentale en emotionele worstelingen.

Heeft de economie invloed op overlijdens- en zelfmoordcijfers?

De COVID-19 pandemie is nog gaande. Het is daarom niet mogelijk voor wetenschappers om toegang te krijgen tot alle data omtrent overlijdens- en zelfdodingen. Veel van wat er momenteel wordt geschreven is speculatie en veronderstelling. Niet enkel in Nederland, maar overal in de wereld.

Midden 2020 werd er bijvoorbeeld gesteld dat het aantal zelfdodingen in Nederland met 20 procent is afgenomen. Dit zegt helemaal niks. In Japan, een land waar er geen lockdown heeft plaatsgevonden en waar de volledige economische gevolgen van de pandemie nog moeten komen, werd er aan het begin van de pandemie ook een daling van 20 procent geconstateerd in het aantal zelfdodingen. Enkele maanden later werd er echter een stijging van 7% vastgesteld, een stijging die sindsdien alleen maar toeneemt.

Het is een feit dat werkloosheid, sociaal isolement, stress en angst zijn toegenomen binnenin onze maatschappij. Wanneer en hoe hard de economische crisis zal toeslaan is nog maar de vraag. Maar hetzelfde geldt voor een mogelijke geestelijke gezondheidscrisis. Iedere vorm van crisis zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een toename in het aantal zelfdodingen zoals altijd het geval is geweest in de geschiedenis.

Onze schoonmaaktechnici staan aan de frontlinie wanneer het gaat om het opruimen van zelfdodingen en pogingen daartoe. We zien in de praktijk duidelijk een stijging in het aantal zelfdodingen. De manier waarop de zelfdodingen worden uitgevoerd zijn vele malen gewelddadiger dan voorheen. Je ziet dat mensen zichzelf verschrikkelijk toetakelen in de hoop te sterven.

Huidige zelfmoordcijfers in Nederland

Het is bekend dat zelfmoord meestal niet plaatsvindt door één gebeurtenis. Het is vaker een opbouw van emotionele en mentale depressie, totdat er uiteindelijk een druppel is die de emmer laat overlopen. Een toename in zelfdodingen door COVID-19 betekent niet dat COVID-19 ook per se de reden was voor de zelfdoding. Het is gewoonlijk een opbouw, waarbij alles rondom de COVID-19 pandemie de laatste druppel is geweest voor het slachtoffer.

De afgelopen 20 jaar zijn volgens het CBS het totaal aantal geregistreerd zelfdodingen als volgt gestegen / afgenomen: 1500 (2000), 1600 (2010), 1893 (2016), 1917 (2017), 1829 (2018), 1811 (2019). Er overlijden elke dag 5 mensen door zelfdoding in Nederland. Jaarlijks worden er ongeveer 25.000 mensen opgenomen bij de spoedeisende hulp of het ziekenhuis i.v.m. zelf toegebracht letsel.

Hoe groot de toename of afname in het aantal zelfdodingen zal zijn vergeleken met 2019 zal nog moeten blijken. Hoogstwaarschijnlijk zal het een toename betreffen afgaande op de cijfers die naar buiten worden gebracht in andere landen.

Het is de komende tijd, nog belangrijker dan ooit, zaak om goed op elkaar te letten en de sociale banden te versterken. Laten we onszelf meer beschikbaar stellen via de sociale media, telefoon, of een persoonlijk bezoek indien mogelijk. Communicatie is essentieel om dit soort tragische gebeurtenissen te voorkomen.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl