Dweilen is niet meer van deze tijd. Een gewaagde uitspraak, maar een die volledig te rechtvaardigen is in onze optiek. Wanneer men het heeft over ‘’vloeren dweilen’’ refereren zij normaliter naar het schoonmaken van de vloer, verwijderen van vervuilingen, en ervoor zorgen dat de vloer er tiptop uitziet. Echter wordt er in de praktijk negen van de tien keer juist het tegenovergestelde gedaan. Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ‘’bacteriën verspreiden’’; ‘’vuil uitsmeren’’; of ‘’vervuilingen rondduwen’’ worden genoemd.
De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt. Dweilen is dan ook echt niet meer van deze tijd, omdat er gewoonweg betere, efficiëntere, en gezondere opties beschikbaar zijn voor het schoonmaken van vloeren. Dit is ook de reden waarom wij als schoonmaakbedrijf dweilen nooit zien als schoonmaakmethode. Het is voor ons enkel een manier om (a) na het reinigen van de vloer de laatste vlekken die her en der zijn overgebleven te verwijderen, of (b) na het reinigen van de vloer een specifiek beschermingsmiddel aan te brengen op de vloer.
Voor vloeren die dagelijks veel te verduren krijgen zoals vloeren van restaurants, uitgaansgelegenheden, winkels, overheidsgebouwen, gezondheidsinstellingen, sportzalen en dergelijke locaties is dweilen dan ook een achterhaalde methode die eigenlijk niet meer toegepast behoort te worden. Oftewel, voor dit soort type vloeren is dweilen niet meer van deze tijd.
Waarom dweilen onhygiënisch is
Een pas gedweilde vloer voelt vaak fris aan, maar zit in werkelijkheid negen van de tien keer nog vol met vuil. De vloer kan ‘’schoon’’ ogen, ‘’schoon’’ aanvoelen en zelfs ‘’schoon’’ ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
Het probleem met dweilen begint eigenlijk al bij de gebruikte materialen zelf. Dweil moppen en dweilbakken zijn broedplaatsen voor bacteriën, en zitten na één dag gebruik al vol met miljoenen bacterie sporen. Zelfs als de dweil moppen dagelijks worden gereinigd – iets wat bijna niemand doet – zal dit het probleem nog niet compleet oplossen.
Dan is er ook nog de werkmethode. Tijdens het dweilen wordt de dweil telkens in het smerige dweilwater gedipt. Vaak is de vloer zo smerig dat na één keer dippen het dweilwater al compleet zwart verkleurt en vol zit met ziekteverwekkende bacteriën. Daarbovenop is er nog het probleem dat dweilmoppen vaak niet overal bij kunnen tijdens het schoonmaken, waardoor bacteriën zich nog verder kunnen opbouwen.
Er wordt tijdens het dweilen maar een klein gedeelte van het vuil verwijderd waardoor de vloer na verloop van tijd verandert in een ideale broedplaats voor ziekteverwekkende- en stinkende- bacteriën. Als deze onzichtbare micro-organismen niet worden verwijderd, zullen ze zich steeds verder opbouwen, en met de dag meer gaan stinken.
Een no-win situatie
Wanneer een schoonmaakmethode faalt om grondig de vervuilingen te verwijderen van een oppervlakte, en er vervolgens dezelfde doek of dweil wordt gebruikt voor het volgende stuk oppervlakte, zal de vervuiling verplaatst worden naar het nieuwe oppervlak. Of, in andere woorden, als de dweil verzadigd raakt met vervuiling – wat direct gebeurt zodra deze de vloer aanraakt – verzamelt deze de vervuilingen in de mop vezels, die vervolgens tijdens het uitspoelen in het dweilwater worden gedumpt.
Er gebeuren hierna twee dingen: Ten eerste raakt de mop verzadigt met vervuilingen die zich beginnen te vermenigvuldigen, en daarna worden verspreid over de vloer; en ten tweede, omdat het reinigingsmiddel verzadigt raakt met vuil, bacteriën en andere besmettingen, verliest het zijn effectiviteit. Een absolute no-win situatie dus.
Dweilen?
Waarom dweilen we nog?
Dweilen wordt nog op grote schaal toegepast omdat de meeste van ons niet beter weten en onbekend zijn met de gezondheidsrisico’s die dweilen met zich meebrengt. Of, het schoonmaakbedrijf is zich bewust van de gevaren maar niet bereid om te investeren in betere schoonmaakmethodes en / of materialen.
Daarnaast bestaat er ook het idee bij sommigen dat de vloer minder aandacht verdient omdat een ietwat vieze vloer geen groot gezondheidsrisico met zich meebrengt. Er wordt veel aandacht besteed aan het schoonhouden en reinigen van handcontactpunten zoals lichtknoppen, aanrechten, kranen, deurhendels etc. maar dezelfde aandacht wordt niet aan de vloeren besteed.
LEES OOK: SCHOONMAKEN VAN TAPIJT: WELKE METHODE WERKT HET BEST
Het is waar dat veelgebruikte handcontactpunten bacteriebroedplaatsen kunnen zijn, en deze moeten inderdaad rigoureus bestreden worden. Maar de vloeren verdienen net zoveel aandacht. We komen namelijk veel vaker in contact met de vloer dan wij denken. Denk er maar eens over na hoe vaak op een dag we onze schoenen veteren, een pen of potlood oppakken dat op de grond is gevallen, etc. We maken vele malen per dag contact met de vloer en er is daarmee een reëel risico op besmetting.
Wat is het alternatief?
Een dweil vertrouwt op de werking van zeep en chemicaliën om vuil los te weken, maar is eigenlijk enkel in staat om het vuil rond te duwen. Zelfs als zou het een groot gedeelte van het vuil oppikken, dan nog beland dit vuil weer op de vloer zodra de dweil in het vuile dweilwater wordt gedipt. Als je als bedrijf de gezondheid en veiligheid van je vloeren serieus neemt, moet de toepassing van het rondduwen van een vuile dweil mop dan ook serieus heroverwogen worden.
Betere alternatieven zijn om de vloeren te reinigen met no-touch werksystemen waarbij er altijd gebruik wordt gemaakt van schoon water en het vuil niet wordt verspreid maar werkelijk wordt verwijderd. Deze systemen maken gebruik van een complete oplossing waarbij schoon water, reinigingsmiddel en vuil water strikt gescheiden worden gehouden zodat er te alle tijden op hygiënische wijze wordt schoongemaakt.
Het vuil wordt losgeweekt met behulp van chemicaliën en manuele of automatische frictie, en verdwijnt vervolgens in een aparte vuiltank d.m.v. een zuigsysteem. Het gebruik van dergelijke oplossingen is stukken efficiënter, gezonder en veiliger dan het ouderwets schoonmaken met emmer en mop.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater
FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.