Duivenpoep verwijderen

Frisse Kater B.V. is dé specialist op het gebied van duivenpoep verwijdering.

Duivenpoep verwijderen

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Iedereen, en vooral degenen met een balkon, heeft er weleens mee te maken gehad: duivenpoep. Met de toename van de angst voor ziektes en virussen die overgebracht kunnen worden door dieren, is het goed om te weten hoe gevaarlijk duivenpoep nou werkelijk is. Hoe kan je duivenpoep verwijderen op veilige wijze? En welke gevaren brengt duivenpoep met zich mee voor onze gezondheid?

Duivenpoep verwijderen is gevaarlijk

Laten we maar direct met de deur in huis vallen. Duivenpoep is gevaarlijk. Zonder discussie. Duivenpoep zit vol met schimmels, bacteriën, en virussen. Duiven dragen diverse ziekteverwekkers en virussen met zich mee, waaronder: chlamydia, salmonella, papegaaienziekte, west-nijl virus, en vogelgriep. Een van de meest voorkomende gevaren is histoplasmose, een type schimmel die allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken. De klachten kunnen variëren van lichte griepachtige symptomen tot bloedafwijkingen of een longontsteking. In het ergste geval kan je er aan overlijden. Een andere gevaarlijke schimmel is cryptococcosis, welke het immuunsysteem aanvalt.

Duiven ontlasting zit hiernaast ook nog eens vol met parasieten. Welbekende parasieten die voorkomen in duivenpoep zijn: vogelmijt, kippenmijt, bijtende vlooien, tapijtkevers, en diverse soorten duivennest insecten. Ieder hiervan brengt zijn eigen set aan risico’s en gevaren met zich mee.

Duivenpoep dat er al een tijd ligt is over het algemeen gevaarlijker dan verse uitwerpselen. Wanneer duivenpoep er al een tijd ligt, droogt het op en wordt het poederig. Omdat veel van de pathogenen in duivenpoep zich via de lucht verspreiden, is juist droge duivenpoep erg gevaarlijk. Wanneer je de duivenpoep namelijk verstoort, door het bijvoorbeeld proberen op te ruimen, kan het gevaarlijke gassen doen opwaaien van ontlastingsstof gevuld met schimmelsporen, bacteriën, en andere ziekteverwekkers.

Kwestie van omvang

Duivenpoep is gevaarlijk, maar hoe groot is de kans dat je er ziek van zult worden? Net als met alle andere vormen van biologische vervuiling – en met name dierlijke ontlasting – hangt dit allemaal af van de omvang van de vervuiling. Je zal waarschijnlijk niet Frisse Kater B.V. bellen wanneer een duif eenmalig op je balkon poept. Heb je een aanhoudend duivenpoep probleem, dan is het een ander verhaal.

Meer duivenpoep betekent namelijk ook meer aanwezige pathogen en parasieten. Het risico op het oplopen van ziektes neemt hierdoor logischerwijs toe. Meer duivenpoep betekent ook dat er grotere stofwolken met ontlastingsstof worden gecreëerd. Het inademen van de lucht in deze gebieden wordt daarmee ontzettend schadelijk. Dit is waarom je bijvoorbeeld ziet dat mensen die enorme hoeveelheden duivenpoep op het balkon hebben, na verloop van tijd allerlei ademhalingsproblemen beginnen te ervaren. Ze houden alles gesloten, maar de miniscule stofsporen komen toch binnen en leiden tot ziektes en klachten.

Tot slot leidt meer duivenpoep ook tot meer bevlekking en stankoverlast. Duivenpoep kan enorm stinken wanneer het nat wordt, of de temperaturen beginnen te stijgen. Daarnaast is duivenpoep erg zuur, en kunnen de uitwerpselen onherstelbare schade veroorzaken aan onder andere beton, steen, voegwerk, en verflagen.

Duivennesten

Een ander veelvoorkomend probleem bij duivenpoep zijn de duivennesten. Men wilt de duivenpoep wel laten verwijderen, maar durft hier geen opdracht voor te geven omdat er een duivennest aanwezig is met (jonge) duiven. Ze vinden het vaak zielig om de (jonge) duiven te verjagen / verstoren, of zijn bang de flora- en faunawet te overtreden. Alhoewel de intentie erachter correct is, zijn deze ideeën vaak gebaseerd op verkeerde informatie.

Als het om reguliere stadsduiven gaat, is de regelgeving dat deze verwijderd mogen worden. Dit geldt ook voor hun nesten. In de meeste duivenpoep situaties gaat het om reguliere stadsduiven. Als het een duiven- of andere vogelsoort is met een specifiek broedseizoen, dan zijn deze beschermd bij wet. Dit zou dan bijvoorbeeld de Turkse tortel of houtduif kunnen zijn. Bij beschermde vogels mogen de nesten niet verwijderd worden.

Van alle opdrachten die wij hebben uitgevoerd kwam het hoogstens een of twee keer voor dat het om een beschermde vogelsoort ging. In 99% van de gevallen wordt de overlast veroorzaakt door de welbekende stadsduif welke dus geen bescherming geniet van de flora- en faunawet.

Als er tijdens het schoonmaken duiven worden aangetroffen die nog niet kunnen vliegen, dan zetten wij deze apart. Na afloop van de reiniging nemen wij de duiven dan mee naar de duivenopvang waar zij worden grootgebracht. Dit is de beste optie. Het probleem met duiven op je balkon laten broeden is dat het gewoontedieren zijn. De jonge duiven die uitvliegen zullen na verloop van tijd weer terugkomen naar je balkon, zolder, of andere ruimte. Deze gaan dan ook weer broeden, en zo verdwijnt het probleem nooit.

Professioneel duivenpoep verwijderen

Grote hoeveelheden duivenpoep verwijderen is geen taak die onderschat moet worden. Wanneer wij duivenpoep verwijderen is ons personeel volledig ingepakt. Wij dragen standaard beschermende wegwerp overalls, handschoenen, oogbescherming, en gefilterde ademhalingsbescherming. Zodra je de duivenpoep gaat verstoren is het zaak om zeer goed beschermd te zijn.

Duivenpoep moet altijd op rustige, en gecontroleerde wijze verwijderd worden. Het aan de slag gaan als een bezetene door alles willekeurig op te scheppen, of af te spuiten met een hogedrukreiniger is vragen om problem. Het gebruik van een hogedrukreiniger is per definitie nooit aan te raden omdat dit voor enorm veel opwaaiend ontlastingsstof zorgt. Wij werken volgens onze eigen reinigingsmethodes waarbij wij (a) de ziekmakende pathogenen doden, en (b) deze geen kans krijgt om zich door de lucht te verspreiden.

Laat ons u helpen

Frisse Kater BV is 24/7 inzetbaar en voert werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

Belangrijk: Wij zijn enkel in te huren voor het verwijderen van de duivenpoep en bijbehorende vervuiling. Wij verrichten geen sloop of demontage diensten tijdens duivenpoepreinigingsopdrachten. Ook brengen wij geen duivenwering aan. Als u bijvoorbeeld vlonders op uw balkonvloer heeft liggen, of houten panelen die eerst losgeschroefd moeten worden om de duivenpoep te kunnen bereiken, dan moet u dit eerst zelf loshalen alvorens wij starten met de reinigingswerkzaamheden.