We worden met regelmaat gebeld voor de verwijdering en schoonmaak van duivenpoep, de klussen waar we voor gebeld worden variëren van lichte vervuiling tot balkons die enkele jaren niet zijn schoongemaakt en onder meerdere centimeters dikke lagen duivenpoep zitten. Wat niet verandert per klus is hoe weinig men vaak weet over duivenpoep en de gevaren die duivenpoep kan meebrengen voor de gezondheid.

Last van duivenpoep op uw balkon of elders? Bel voor een afspraak 085 06 08 777

Wat zijn de gevaren die duivenpoep met zich meebrengt?

Duiven zelf zijn ongevaarlijke dieren. Ze vallen mensen niet aan en over het algemeen veroorzaken ze eigenlijk geen problemen. Er is echter één klein probleem, en dat is hetgeen dat ze achterlaten. De ontlasting van duiven en andere vogels is gelinkt aan een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, zoals papegaaienziekte (een vorm van longontsteking), cryptokokkose en histoplasmose. Het meest voorkomende gevaar bij duivenpoep is histoplasmose.

Last van duivenpoep? Laat dit dan door ons verwijderen.

Wat is histoplasmose?

 Histoplasmose is een niet-bestemettelijke infectie die veroorzaakt wordt wanneer een persoon sporen van een schimmel inademt met de naam histoplasma capsulatum. Oude en opgebouwde lagen poep en vuil, die besmet zijn met vogelpoep kunnen de H. capsulatum schimmel bevatten. Sporen van de schimmel kunnen zich via de lucht verspreiden wanneer de vervuiling wordt verstoord.

Histoplasmose tast over het algemeen de longen aan en kan diverse effecten hebben zoals vermoeidheid, koorts, en pijn aan de borst. De meeste mensen die besmet raken ontwikkelen nooit infectiesymptomen noch worden zij gediagnoseerd. Andere kunnen griepachtige symptomen ontwikkelen die over enkele dagen weer verdwijnen. Als je wat minder geluk hebt kun je ernstige gezondheidsproblemen oplopen zoals een chronische longziekte die vergeleken kan worden met tuberculose welke, als deze onbehandeld blijft, dodelijk kan zijn.

Mensen met een zwak immuunsysteem, zoals personen met AIDS of personen die chemotherapie krijgen, hebben meer kans om de symptomen te ontwikkelen. Uiteraard speelt ook de hoeveelheid blootstelling een rol bij de ernst van de ziekte.

Waar wordt histoplasma capsulatum gevonden?

Duiven zelf zijn niet besmet met de H. capsulatum, dit betekent dat als je bijvoorbeeld een nieuwe lading duivenpoep op je balkon of kozijnen krijgt, het geen gezondheidsrisico zal vormen. Echter, kunnen duiven de schimmel sporen wel meedragen op hun poten, vleugels of snavels en dit overdragen naar een gebied waar de schimmel kan groeien.

Capsulatum groeit het best in een voedingsrijke vuil bodem, maar kan ook groeien wanneer er geen vervuiling aanwezig is. Het feit dat duivenpoep als een voedingsbron gebruikt kan worden, gecombineerd met het feit dat de duiven de sporen kunnen verspreiden, maken woningen waar duiven volop huis hebben gehouden een gevaarlijke omgeving. Alle vervuilingen en opbouw van oude duivenpoep in deze gebieden zou als gevaarlijk moeten worden beschouwd tenzij er bewijs is dat dit niet zo is.

duivenpoep

Amsterdams balkon met serieuze duivenproblematiek!

Hoe verspreid histoplasmose zich?

Histoplasmose wordt veroorzaakt door schimmelsporen die zich via de lucht verspreiden in te ademen. Een persoon die dichtbij aanwezig is of werkt op een plek waar de H. Capsulatum zich in de lucht begeeft kan geïnfecteerd raken als hij of zij deze sporen inademt. De sporen verspreiden zich over het algemeen pas via de lucht wanneer besmette oppervlakken worden verstoord, bijvoorbeeld als iemand de duivenpoep met een hogedrukspuit gaat proberen schoon te maken en hierdoor alle schimmelsporen de lucht in schiet. Het is dan ook absoluut af te raden om duivenpoep met een hogedrukspuit te verwijderen.

LEES OOK: DUIVENWERING BIJ DUIVENOVERLAST: OORZAKEN & OPLOSSINGEN

Hoe voorkom je besmetting?

Er zijn diverse manieren om besmetting door histoplasmose en gerelateerde ziektes te voorkomen. De simpelste manier is om de geïnfecteerde gebieden te vermijden. Als je in een ruimte of omgeving moet werken waar er veel duivenpoep aanwezig is, dan is het aan te raden om te verzoeken dat de ruimte eerst compleet gereinigd wordt.

Kamp je met grote hoeveelheden duivenpoep die je wilt laten verwijderen? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl