Doodt bleekmiddel bacteriën?

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

In haast iedere woning en bedrijfspand is wel een fles bleekmiddel te vinden. Het is zo veelvoorkomend dat we het gebruik ervan ook vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Je giet wat bleekmiddel op het oppervlak, en het doodt alle bacteriën, toch? Nou, ja en nee.

doodt bleek bacteriën
Fles bleekmiddel in een plas met ontlasting en urine.

Hoe doodt bleekmiddel bacteriën?

Bij hoge temperaturen beginnen eiwitten hun driedimensionale moleculaire structuur te verliezen en klonteren samen tot grote, onoplosbare aggregaten, net zoals wanneer je een ei kookt. En, net als bij een gekookt ei, kunnen die eiwitten nooit meer terugkeren naar hun oorspronkelijke staat. Uiteindelijk sterven de gestreste cellen hierdoor.

Een specifieke chemische stof in chloorbleekmiddel, genaamd hypochloriet, heeft een zeer vergelijkbaar effect op eiwitten als hittestress. Net zoals hitte, zorgt hypochloriet ervoor dat de eiwitten samenklonteren. Veel van de eiwitten die door hypochloriet worden aangevallen zijn essentieel voor de groei van bacteriën. Het inactiveren van die eiwitten doodt de bacteriën.

Is het gebruik van bleekmiddel als desinfectiemiddel aan te raden?

Bleekmiddel is een sterk en effectief desinfectiemiddel – het actieve ingrediënt natriumhypochloriet is effectief in het doden van bacteriën, schimmels en virussen, maar het wordt gemakkelijk geïnactiveerd door organisch materiaal.

Verdund huishoudbleekmiddel desinfecteert binnen 10–60 minuten contacttijd (afhankelijk van de concentratie), is breed beschikbaar tegen lage kosten en wordt wijdverspreid aanbevolen voor oppervlaktedesinfectie.

Bleekmiddel irriteert echter slijmvliezen, de huid en de luchtwegen; het verliest effectiviteit onder invloed van hitte en licht; en reageert gemakkelijk met andere chemicaliën.

Het heeft dan ook voordelen, maar ook grote nadelen. Om bleekmiddel correct te kunnen gebruiken als desinfectiemiddel is er veel kennis benodigd over het product. Omdat deze kennis bij de gebruiker vaak ontbreekt, is het beter om een speciaal ontworpen desinfectiemiddel te gebruiken met duidelijke gebruiksinstructies.  

Het onjuist gebruiken van bleekmiddel, waaronder afwijken van de aanbevolen verdunningen (zowel sterker als zwakker), kan namelijk de effectiviteit voor desinfectie verminderen en een gevoel van schijnveiligheid creëren. Mocht je bleekmiddel toch als desinfectiemiddel willen gebruiken, houdt dan rekening met onder andere de volgende zaken:

Bleekmiddel is effectiever in het doden van bacteriën wanneer het verdund is dan wanneer het direct uit de fles op het oppervlak wordt gespoten. Voor de meeste toepassingen wordt een verhouding van negen delen water op één deel bleekmiddel aanbevolen.

Bij deze verhouding (oftewel 10 procent bleekmiddel) blijft de oplossing ongeveer een dag werkzaamheden (in verdunde vorm is het namelijk minder stabiel). Mocht je het mengsel iedere dag willen gebruiken, meng het dan in een verhouding van 1:4 (20 procent bleekmiddel) zodat je het een week lang herhaaldelijk kan gebruiken.

Let bij het gebruik van bleekmiddel ook op de productiedatum, bleek is namelijk niet oneindig houdbaar. Na zes maanden begint bleekmiddel af te breken. Zelfs in de originele aankoopfles verliest bleekmiddel ieder jaar circa twintig procent aan effectiviteit.

Bleek moet ook nooit worden gemengd met ammoniak-gebaseerde schoonmaakmiddelen. Het mengen van bleekmiddel en ammoniak kan leiden tot de creatie van giftige chloorgassen en een explosieve stof genaamd stikstoftrichloride.

Bleekmiddel is in feite hetzelfde als natriumhypochloriet – maar niet wanneer je de verdunning meerekent. Verwarring kan ontstaan omdat wat als 100 procent bleekmiddel wordt aangeduid, slechts drie tot zes procent natriumhypochloriet bevat. Met andere woorden, als je 1 procent natriumhypochloriet nodig hebt, gebruik dan 20 procent bleekmiddel.

Als je bleekmiddel gebruikt in combinatie met grote hoeveelheden organisch materiaal (i.e. zeer vervuilde oppervlakken), zal je een hoger percentage nodig hebben van ongeveer 20 procent. Organisch materiaal neutraliseert namelijk de werking van bleekmiddel. Bleekmiddel kan NIET als schoonmaakmiddel worden gebruikt!

Bleekmiddel is corrosief, en dusdanig sterk dat het zelfs een gat kan boren in roestvrij staal. Het is daarom belangrijk om metalen oppervlakken af te nemen met water of ethanol na behandeling met bleekmiddel. Voor delicate oppervlakken is het beter om bleekmiddel volledig te vermijden en een ander type desinfectiemiddel te gebruiken.

Hoewel bleekmiddel krachtig kan zijn, heeft het ook een zachtere kant. Vloeibaar bleekmiddel begint als zout water en degradeert tot zout water. Bij het gebruik van bleekmiddel voor desinfectie wil je er zeker van zijn dat je geen zout water gebruikt. Goed opletten dus!

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl