Doodt azijn bacteriën?

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Er is een grote kans dat je ergens in huis een fles azijn hebt staan – misschien voor het maken van saladedressing, marinades, of het corrigeren van een flauw smakende soep. Naast de toepassingen in de keuken, wordt azijn ook door veel mensen gebruikt als milieuvriendelijk schoonmaakmiddel in huis.

Azijn (ook wel azijnzuur genoemd) kent veel toepassingen als huishoudelijk schoonmaakmiddel. Het wordt onder andere gebruikt als ontvetter in de keuken, kalkverwijderaar in de badkamer, en doe-het-zelf wasverzachter. Er zijn echter ook mensen die beweren dat azijn kan functioneren als desinfectiemiddel. In dit blog-artikel willen we hier dieper op in gaan en een antwoord geven op de vraag of azijn ziektekiemen kan doden.

doodt azijn bacteriën
Vervuilde toiletruimte vol met bacteriën.

Is azijn een veilig en natuurlijk desinfectiemiddel voor thuisgebruik?

Azijn heeft deels een desinfecterende werking (i.e. het doodt ziektekiemen). Echter is het niet geclassificeerd als een desinfectiemiddel, omdat het niet 99,9 procent van de ziekteverwekkende kiemen (zoals bacteriën en virussen) doodt, wat wel vereist is om als officieel desinfectiemiddel te mogen worden aangemerkt.

Dat gezegd hebbende, kan azijn bepaalde oppervlakken in huis desinfecteren, afhankelijk van de bacteriën en virussen die op het oppervlak aanwezig zijn. Azijnzuur is werkzaam tegen bepaalde micro-organismen, waaronder Pseudomonas aeruginosa en Escherichia coli (E. coli), die vaak in huishoudens voorkomen (ter informatie: deze bacteriën veroorzaken respectievelijk longontsteking en voedselvergiftiging).

Azijn is echter niet volledig effectief tegen andere veelvoorkomende bacteriën, zoals Staphylococcus aureus (bekend van stafylokokkeninfecties), Listeria monocytogenes (een veroorzaker van ernstige voedselvergiftiging genaamd listeriose) of Klebsiella pneumoniae (een veroorzaker van meningitis). Ook is azijn niet werkzaam tegen ziektekiemen die norovirus (een vervelende maaggriep) of COVID-19 veroorzaken.

Hoewel azijn sommige soorten ziektekiemen kan doden, kan het dus niet volledig worden vertrouwd om alles te elimineren. Daarnaast meet onderzoek naar azijn als natuurlijk desinfectiemiddel meestal de werkzaamheid bij een concentratie van 10 procent zuur. De meeste witte azijn of schoonmaakazijn uit de supermarkt heeft echter een concentratie van vijf tot zes procent zuur (je kunt geconcentreerdere azijn kopen om de kiemdodende eigenschappen te vergroten).

Wees er ook van bewust dat azijn alleen het aantal ziektekiemen op een oppervlak zal verminderen in plaats van ze allemaal te doden. Wanneer je te maken hebt met mogelijke pathogenen en fecale bacteriën, wil je geen genoegen nemen met een vermindering. Uiteindelijk kan zelfs een beperkte blootstelling aan ziekteverwekkende bacteriën en virussen je nog steeds ziek maken.

Hoe verhoudt azijn zich tot chemische desinfectiemiddelen?

Azijn kan niet tippen aan chemische desinfectiemiddelen als het gaat om het doden van ziektekiemen. Om een voorbeeld te geven: Ethanol (ook wel ethylalcohol), het actieve ingrediënt in de meeste handdesinfectiemiddelen, kan veel soorten ziektekiemen doden in ongeveer 10 seconden.

Hoewel azijn in hoge concentratie het aantal pathogenen op een oppervlak kan verminderen, is het niet effectief tegen alle ziektekiemen en kan het daarom niet volledig worden vertrouwd om de aanwezige ziektekiemen te elimineren. Om deze redenen is azijn geen goed natuurlijk desinfectiemiddel, maar het kan nog steeds worden gebruikt als een niet-giftig schoonmaakproduct (voor het verwijderen van verontreinigingen en sommige ziektekiemen) op een paar oppervlakken in je huis.

Hoe schoonmaken met azijn?

Hoewel je azijn niet moet gebruiken als desinfectiemiddel, kun je het zeker gebruiken als schoonmaakmiddel binnenshuis. Het is met name handig voor het schoonmaken van roestvrij staal. Je kunt azijn hiervoor mengen met water of een op azijn gebaseerd schoonmaakmiddel kopen.

Pas wel op met azijn en natuurstenen (zoals marmer of graniet) oppervlakken, omdat het op lange termijn het oppervlak kan aantasten. Hetzelfde geldt voor gietijzer en gewaxt hout, beide materialen kunnen door het zure component van azijn beschadigd raken.

Doodt azijn ziektekiemen in de was?

Azijn kan in de wasmachine ziektekiemen doden als het zeer geconcentreerd is. Onderzoek toont aan dat het toevoegen van geconcentreerde azijn (120 ml azijnessence met 25 procent azijnzuur) aan een wasbeurt met heet water een significant desinfecterend effect heeft op veelvoorkomende ziekteverwekkers.

Omdat dit echter een supergeconcentreerde versie van azijn vereist, is het waarschijnlijk beter om een kant-en-klaar product te kopen. Je kunt natuurlijk ook gewoon witte azijn gebruiken om de trommel van de wasmachine schoon te maken of om als natuurlijke wasverzachter en geurverwijderaar te dienen.

Hoe je je huis natuurlijk kunt desinfecteren

Azijn kan niet vergeleken worden met chemische desinfectiemiddelen. Er zijn echter synthetische reinigingsmiddelen die natuurlijke stoffen nabootsen en een beter desinfectiemiddel zijn dan azijn, zoals waterstofperoxide, citroenzuur en melkzuur.

Dit zijn ready-to-use producten die geschikt zijn voor het doden van een breed scala aan ziekteverwekkers zoals SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) en rhinovirus, dat verantwoordelijk is voor verkoudheid.

Om meer uit je schoonmaakroutine te halen (en onnodige schoonmaakproducten te vermijden), kun je waterstofperoxide en azijn achter elkaar gebruiken, zolang je ze maar niet combineert (dit creëert een corrosief zuur dat de huid en longen kan irriteren). Spray een oppervlak met een azijnreiniger, spoel grondig af en gebruik daarna waterstofperoxide om te desinfecteren.

Op een vergelijkbare manier is citroenzuur (een zuur dat van nature voorkomt in citrusvruchten) een ander effectief desinfectiemiddel, dat werkt door de celmembranen van bacteriën te verstoren. Je kunt een reiniger met citroenzuur gebruiken om zowel te desinfecteren als vlekken van vette vingers op spiegels, ramen of badkamerkasten te verwijderen.

Melkzuur, een ander organisch zuur, heeft eveneens antimicrobiële eigenschappen, vooral wanneer het wordt gebruikt in een concentratie van ten minste 0,5 procent. Het wordt vaak ook gecombineerd met citroenzuur om als schoonmaakmiddel te functioneren met sterke desinfecterende eigenschappen.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl