Notificatie: Dit artikel bespreekt algemene regels omtrent desinfecteren. Ben je op zoek naar specifieke informatie voor het desinfecteren van infectieziektes, klik dan hier. Ben je op zoek naar specifieke informatie over desinfecteren voor het coronavirus, klik dan hier.


Desinfecteren houdt in dat ‘micro-organismen worden gedood.’ Het feit dat we deze kleine wezens bacteriën noemen geeft al aan dat het om schadelijke micro-organismen gaat – de soort die ziektes en nare geuren veroorzaken, voedselwaren bederven, vlekken veroorzaken, en stoffen vernietigen. De microscopisch kleine wezens die we onder controle willen brengen omvatten o.a. bacteriën, virussen, en schimmels (schimmel, meeldauw, gisten).

24/7 professionele desinfectie | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Wanneer we over chemische producten spreken die bacteriën doden op niet-levende oppervlakken spreken we over desinfectantia. Wanneer het om een product gaat dat bacteriën doodt op een levend oppervlak spreken we over antiseptics. Om werkelijk een disinfectant genoemd te mogen worden moet een product in staat zijn om 100% van de bacteriën te doden waar het voor wordt getest. Tevens moet dit binnen een bepaald tijds- en temperatuurniveau gerealiseerd worden gedurende de laboratorium testen. Er zijn vele soorten bacteriën die ‘slapende’ bacterie sporen bevatten en niet worden aangetast door desinfectantia. Processen die zowel bacteriën als hun sporen doden, en de oppervlakte compleet vrij maken van levende wezens, worden sterilisatoren genoemd. Deze worden voornamelijk in medische faciliteiten gebruikt voor het steriliseren van instrumenten en materialen. Chemicaliën die 99,9 procent van alle bacteriën doden worden ontsmetters genoemd. Ontsmetters worden o.a. gebruikt in de voedselindustrie om de microbiologische populatie op keukengerei en voedselverwerkingsmachines terug te brengen naar een veilig niveau.

Voor de meeste huishoudelijke schoonmaak- en ontgeuringsdoeleinden is ontsmetten voldoende – er is in de meeste huishoudens geen behoefte voor het gebruik van supersterke chemische middelen die alle bacteriën tot de laatste kiem uitmoorden.

Desinfecteren

Van lichte tot zware desinfectie, wij doen het allemaal.

Enkele algemene regels voor het desinfecteren van oppervlakken:

1. Maak de oppervlakte of het object éérst goed schoon. Een disinfectant moet de oppervlakte kunnen bereiken om werkelijk te kunnen desinfecteren, als de oppervlakte vol zit met vuil, dan is dit niet mogelijk. Daarnaast worden de bacterie dodende krachten van de meeste desinfectantia aanzienlijk verzwakt door de aanwezigheid van organische materie – zoals haren, ontlasting of urine, huidschilfers, voedsel, of melk. Schraap, schrob en veeg dus eerst goed, maar niet zo grondig dat je bergen met stof de lucht in schiet – wat tevens een excellente manier is om ziekmakende bacteriën door de lucht te verspreiden. Goed afspoelen is ook belangrijk na deze voorbehandeling.

2. Mix een disinfectant nooit met andere schoonmaakproducten tenzij het productlabel aangeeft dat dit mag – en gebruik zelfs dan, enkel het product aangeven op het label. Volg de verdunningsinstructies op het label nauwkeurig – maak de oplossing nooit sterker dan aangegeven op het label.

LEES OOK: SCHOONMAKEN EN REINIGEN: WAT IS HET VERSCHIL?

3. Gebruik desinfectantia met zorg; de meeste zijn irriterend voor de huid en kunnen ook opgenomen worden door de huid (Handig dus om handschoenen te dragen tijdens het desinfecteren.). Voorkom het morsen en spetteren van de oplossing op jezelf of in je ogen. Vernevel de desinfectie oplossing niet door middel van een fijne spray; dit kan namelijk te gemakkelijk geïnhaleerd worden. Vermijd aerosolen wanneer mogelijk – de mist van een aerosol is fijner en blijft langer in de lucht hangen. Mocht je toch moeten sprayen, spuit dan een kleine hoeveelheid op je schoonmaakdoek in plaats van de lucht te vullen met de spray.

4. Wanneer je een disinfectant aanbrengt, verzadig dan de gehele oppervlakte met de oplossing. Vergeet niet de spleten, scheuren, en hoeken. Waar zou jij je verstoppen, als je een bacterie was?

5. Laat de oplossing minstens 10 tot 20 minuten op de oppervlakte inwerken.

6. Spoel goed af met schoon water om de chemicaliën te verwijderen.

Schoonmaken en desinfecteren van vervuilde horeca apparatuur.

7. Om stoffen voorwerpen te desinfecteren, kun je dezen in een emmer of badkuip laten inweken tezamen met een desinfectiemiddel oplossing. Laat de voorwerpen minstens vijftien minuten liggen in de oplossing voordat je deze wast als gewoonlijk. Een andere mogelijkheid is om een disinfectant toe te voegen aan de laatste spoelcyclus.

8. Laat de gedesinfecteerde voorwerpen goed drogen voordat je deze weer gaat gebruiken.

9. Bewaar desinfectantia op een veilige plek (met voorkeur een die op slot zit, en ver uit de buurt van het bereik van kinderen en huisdieren), en koop ze niet in te grote hoeveelheden in een keer.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl