Crime scene schoonmaak is meer dan enkel het opdweilen van een plas met bloed en het opruimen van lichaamsvloeistoffen die uit een overleden lichaam zijn gelekt. Een oppervlak kan schoon lijken voor het blote oog, maar dat betekent nog niet dat deze ook veilig is. Bij het schoonmaken van een locatie waarbij er aanzienlijke hoeveelheden biologische materie is vrijgekomen, moet je er zeker van zijn dat alle schadelijke pathogenen zijn geëlimineerd om de verspreiding van ongewenste ziektes en infecties te voorkomen. Reguliere schoonmakers en schoonmaakbedrijven zijn goed in het schoonmaken van woningen of bedrijfspanden, maar bezitten niet de knowhow om effectief de gebieden die zijn schoongemaakt ook te ontsmetten. Crime scene schoonmaak overlaten aan een ‘reguliere’ schoonmaker kan daarom ongewenste risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid.

In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op hoe crime scene schoonmaak verschilt van reguliere schoonmaakprotocollen die worden gevolgd door reguliere schoonmakers en schoonmaakbedrijven.

crime scene schoonmaak

Ook dit hoort bij het werk van een crime scene schoonmaker.

Wat doet een crime scene schoonmaker eigenlijk?

Crime scene schoonmakers zijn technici die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken en verwijderen van biologische vervuiling veroorzaakt door een onopgemerkt overlijden, zelfmoord, en andere traumatische incidenten. Deze technici ondergaan een streng trainingsproces om veilig biologische vervuilingen te kunnen opruimen en afvoeren. Ze weten waar ze naar moeten zoeken, en zijn zich ervan bewust dat een kleine fout serieuze gevolgen kan hebben voor hun eigen gezondheid, en die van anderen.

Crime scene schoonmakers hebben altijd een zeer uitgebreide set aan schoonmaakmaterialen bij zich die een reguliere schoonmaker niet zo snel in zijn bezit zal hebben. Enkele van de producten die een crime scene schoonmaker bijvoorbeeld met zich meeneemt zijn:

  • Professionele ontsmettingsmiddelen
  • Enzymenreinigers
  • Luchtreinigers
  • Veiligheidszuigers
  • ATP meters
  • Medische afvalcontainers

Elke locatie brengt zijn unieke set van uitdagingen met zich mee. Het opruimen van een locatie waar iemand de polsen heeft doorgesneden is anders dan een plek waar iemand van een gebouw is afgesprongen. Wat nooit verandert is dat iedere druppel bloed of lichaamsvocht beschouwd moet worden als een mogelijke drager van een ongewenste ziekte. Dit is waarom crime scene schoonmaak vele malen lastiger is dan een ‘reguliere’ schoonmaak. Er wordt namelijk niet enkel schoongemaakt voor cosmetische redenen. Het doel is om de ruimte schoon te laten ogen, maar ook om deze grondig te desinfecteren en ontgeuren.

Hoe verschilt crime scene schoonmaak van andere soorten schoonmaak?

Crime scene schoonmaak vereist ervaring en expertise, vooral als je te maken hebt met biologische vervuilingen. Je kan niet zomaar een hoop met lichaamsvloeistoffen opdweilen en de deur achter je dichttrekken. Een regulier schoonmaakbedrijf zal vaak dan ook niet om kunnen gaan met de uitdagingen die een crime scene met zich meebrengt, omdat deze altijd (extreem) onvoorspelbaar zijn. Enkele situaties die crime scene technici met regelmaat aantreffen zijn bijvoorbeeld:

Hoarding schoonmaak

Het schoonmaken van een hoarder woning kan zowel uitdagend als gevaarlijk zijn. Waar reguliere schoonmaakbedrijf zich zullen focussen op het leegruimen en schoonmaken van de woning, besteden ze vaak geen aandacht aan het ontsmetten van een ruimte. Een hoarder woning zit vol met allerlei bacteriën en vervuiling waardoor het niet alleen belangrijk is om goed schoon te maken, maar ook iedere ruimte goed te desinfecteren om de verspreiding van ongewenste ziektes te voorkomen.

Riooloverstromingen

Een riooloverstroming is een smerige en akelige gebeurtenis. Het bevuilde water vervuilt alles waar het mee in aanraking komt. Rioolwater stinkt niet alleen heel erg, maar zit ook vol met nare bacteriën. Dit moet allemaal grondig opgeruimd en schoongemaakt worden, waarna de ruimtes moeten worden ontsmet en ontgeurd. Vaak is het ook nodig om de ruimtes te drogen d.m.v. industriële droogapparatuur.

Onopgemerkte sterfgevallen

Onopgemerkte sterfgevallen zijn altijd een van de meest uitdagende opdrachten voor crime scene technici. De hoeveelheid vervuiling die een onopgemerkt overlijden kan veroorzaken moet nooit en te nimmer worden onderschat, vooral als het lichaam enkele dagen, weken, of maanden heeft liggen rotten. Indien dit niet professioneel wordt schoongemaakt en ontsmet, kan het allerlei nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van toekomstige bewoners van het pand.

Ontsmetten na een uitbraak

MRSA, salmonella, HIV, en hepatitis B zijn overdraagbare ziektes die snel kunnen verspreiden als een pand of instituut besmet raakt. Crime scene technici zijn getraind om de besmette ruimtes te desinfecteren met industriële desinfectiemiddelen om zo verdere verspreiding te voorkomen.

Een opdracht waarbij wij een ‘crime scene’ schoonmaken.

Schoonmaak training en andere vereisten

Alhoewel crime scene schoonmaak nog geen officieel gereguleerde bedrijfstak is, zijn er wel daadwerkelijk richtlijnen en regels die technici moeten naleven om hun gezondheid en veiligheid te waarborgen tijdens het werk. Enkele belangrijke vereisten zijn o.a.:

Compassie. Crime scene schoonmakers moeten in staat zijn om de meest traumatische situaties met kalmte en bedaardheid af te handelen. Het hebben van compassie is noodzakelijk om nabestaanden de steun te bieden die zijn nodig hebben.

Training. Technici moeten diverse trainingen doorlopen voordat zij veilig bloed en andere lichaamsvloeistoffen kunnen opruimen. Het werken met dergelijke vervuilingen vereist kennis en expertise, schoonmaaktechnici moeten dan ook in staat zijn om hiermee om te gaan op een veilige en efficiënte wijze.

Toewijding. Het werken in deze industrie vereist ontzettend veel toewijding. Vaak worden crime scene schoonmakers ingehuurd op bizarre tijden waardoor technici vaak een flexibel werkrooster hebben.

Fysieke fitheid. Technici moeten fysiek fit zijn omdat het schoonmaken van crime scenes, fysiek gezien, erg veel eist van een persoon. Soms kan het zo zijn dat je 12 uur lang een locatie aan het schoonmaken bent. Een goede technicus bezit dan ook over genoeg kracht en uithoudingsvermogen om zulke uitdagende opdrachten af te kunnen ronden.

Conclusie

Wanneer het aankomt op het schoonmaken van biologische vervuilingen, is het inhuren van een regulier schoonmaakbedrijf simpelweg niet genoeg. Je hebt een professional nodig die van wanten weet zodat de veiligheid en gezondheid van iedereen die betrokken is wordt gegarandeerd.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.