We worden voor een zeer breed scala aan opdrachten ingeschakeld, maar de zwaarste klussen zijn vaak toch wel de trauma reinigingsopdrachten. Moorden, zelfmoorden, onopgemerkte doden en een plotseling overlijden zijn, triest genoeg, opdrachten waar we met regelmaat voor worden ingeschakeld.

Door alle Tv-series en films van tegenwoordig heeft men vaak een compleet verkeerd beeld van hoe trauma reiniging eruitziet, een beeld dat zeer ver van de werkelijkheid afstaat. In dit blog-artikel willen we wat dieper ingaan op de realiteit van trauma reiniging, en wat er allemaal bij komt kijken. De realiteit is dat, hoeveel opdrachten je ook hebt uitgevoerd, elke klus weer uniek is en niks je daar (volledig) op kan voorbereiden.

Gelukkig hoeven de meeste mensen nooit geconfronteerd te worden met het ontdekken van een traumatische incident. Maar voor degenen die hier wel mee te maken krijgen, is de stress groot; en is het dan ook een fijn idee om te weten dat er bedrijven bestaan als de Frisse Kater die alles weer herstellen en saneren zodat het lijkt alsof er nooit iets is gebeurd.

Professionele reiniging nodig na een traumatisch incident? Bel ons op 085 06 08 777

Wat gebeurt er na een traumatisch incident?

Een traumatisch incident is schokkend en ongepland, en elk incident is uniek. De schade die een dergelijk incident aanbrengt is vaak ingrijpend voor de ruimte, bezittingen en de individuen die hierbij betrokken zijn. Waar de meeste mensen niet van bewust zijn is dat na de shock van het overlijden van een vriend of familielid, de verantwoordelijkheid voor het schoonmaken rust op degenen die het dichts bij de overledene staan. Het is een mythe dat de politie of andere noodhulpdiensten de schoonmaak uitvoeren.

Na een traumatisch incident is er bij de nabestaanden vaak veel stress en ongerustheid, deze gevoelens worden alleen maar versterkt wanneer zij beseffen dat de schoonmaak van een bloederige, vervuilde ruimte door hun uitgevoerd moet worden. Allesbehalve een fijne gedachte.

Crime scene cleaning

Crime scene cleaning na zelfdoding.

Wat komt er allemaal kijken bij de reiniging na een trauma incident?

Indien er een mogelijk misdrijf is gepleegd moet de ruimte onaangeraakt blijven totdat het onderzoek door de politie is voltooid. Het is pas nadat een ruimte is vrijgegeven dat deze betreden mag worden door de schoonmaaktechnici.

Na een trauma incident verspreiden de diverse lichaamsvloeistoffen zich door de ruimte en worden geabsorbeerd door de vloer en andere oppervlakken. De meest belangrijke taak voor de schoonmaaktechnici is om de ruimte te ontsmetten; dit omdat lichaamsvloeistoffen ziekteverwekkers met zich meedragen en daarmee een hoog risico voor infectie vormen.

Onze werkzaamheden zijn bij elke opdracht weer anders, maar meestal draait het voornamelijk om het verwijderen van alle vervuilingen en de ruimte grondig ontsmetten met de meest effectieve materialen en technieken die er momenteel beschikbaar zijn, gecombineerd natuurlijk met onze eigen ervaring. Het doel is altijd om de reinigingstijd op veilige wijze tot een minimum te brengen, zodat de nabestaanden weer z.s.m. veilig gebruik kunnen maken van de ruimte.

We zijn trots op onze holistische aanpak tijdens al onze trauma reinigingsopdrachten, en hebben vaak genoeg gezien hoe we het verschil konden maken voor de betrokkenen. Het werkelijke reinigen is maar een klein onderdeel van ons werk, veel belangrijker is het kalmeren van de klant d.m.v. het tonen van empathie, zachtaardigheid en begrip.

Schoonmaken na een onopgemerkte dood

Een onopgemerkte dood gaat vaak gepaard met een verwaarloosde woning, meestal als gevolg van alcoholisme, drugsgebruik of een mentale ziekte. Doordat de persoon zich vaak schaamt voor zijn of haar situatie wordt er haast nooit iemand toegelaten tot de woning waardoor na een overlijden het vaak enkele dagen, weken of soms maanden duurt voordat het overlijden wordt opgemerkt.

De reiniging van dit soort ruimtes is vaak zeer uitdagend, mede doordat de lichaamssappen zich verspreiden en in allerlei oppervlakken en voorwerpen trekken. Ook moeten de spullen worden doorzocht om te identificeren wat wel en niet weg kan, en is het vaak moeilijk om je door de ruimte voort te bewegen i.v.m. alle rommel.

De schoonmaaktechnici moeten de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen aantrekken om infecties te voorkomen. De lichaamsvloeistoffen die na een overlijden vrijkomen moeten in hun totaliteit worden verwijderd, en elk besmet voorwerp moeten worden ontsmet of weggegooid indien deze niet meer te redden valt. Bij de Frisse Kater zijn wij ook gecertificeerd om medisch afval te mogen vervoeren, iets waar je veel mee te maken krijgt tijdens dit werk aangezien je bebloede voorwerpen niet zomaar bij het grofvuil kan zetten.

Crime scene cleaning in de praktijk.

Zelfmoord en moord

Bij een zelfmoord of moord zijn de omstandigheden zeer pijnlijk voor vrienden en familie. Vaak ligt er overal bloed, en moet elke druppel, hoe minuscuul ook, worden opgespoord en verwijderd. Voor de nabestaanden is het een tijd van rouw en shock, en daarmee lastig om helder na te denken of beslissingen te maken. Onze rol is om de reiniging zo efficiënt mogelijk uit te voeren, met aandacht voor de nabestaanden en de impact dat dit alles op hen heeft. Een professionele en empathische aanpak verlicht de stress voor de nabestaanden en verandert de ervaring compleet.

LEES OOK: ONOPGEMERKTE DOOD EN STERFGEVALLEN: HOE SCHOONMAKEN?

Hoe gaan wij er zelf mee om?

Er wordt ons vaak de vraag gesteld hoe wij met deze situaties omgaan, en of we hier zelf niet mentaal aan kapot gaan. De waarheid is dat niet iedereen voor dit werk geschikt is. De beste schoonmaaktechnici ontwikkelen de vaardigheid om elke opdracht met compassie en professionaliteit uit te voeren, maar zich tegelijkertijd te kunnen distantiëren van de factoren die tot de situatie hebben geleid. Onze taak is om te saneren en herstellen, maar we zijn er ook van bewust dat er vaak meer van ons wordt vereist. Uiteindelijk doen we dit werk omdat we weten dat we het verschil maken, en een zeer pijnlijke situatie kunnen verzachten voor alle betrokkenen. We doen ons werk met trots, en staan 24/7 klaar om te helpen.

Hulp nodig na een overlijden of een ander traumatisch incident? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl