Locaties waar er een misdaad of bloederig ongeluk heeft plaatsgevonden zijn geen plekken waar de meesten van ons dagelijks mee in aanraking komen. Als we dit soort gebeurtenissen al aanschouwen, zal dit vaak enkel beperkt blijven tot beelden op TV in een misdaaddocumentaire of ander misdaad programma zoals CSI. Omdat de informatie die wij over dit onderwerp binnenkrijgen voornamelijk afkomstig is van Tv-programma’s, bestaat er bij velen van ons een verkeerd beeld over hoe plekken waar traumatische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden worden schoongemaakt. In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende mythes bespreken, en toelichten hoe het er werkelijk aan toegaat in de wereld van crime scene cleaning.

Crime scene cleaning live in actie.

Mythe 1: De politie en hulpdiensten maken schoon na een traumatisch incident

Dit is een mythe die wij constant te horen krijgen. Soms bellen mensen ons zelfs op om hun beklag te doen over de politie en dat zij de plek waar een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden ‘zo hebben achtergelaten’. Het idee dat politieagenten en / of forensisch onderzoekers een crime scene opruimen is absoluut vals. Zij bezitten vaak niet over de kwalificaties om bloed en andere lichaamsvloeistoffen op te ruimen en af te voeren. Daarnaast is het merendeel van hen hier ook niet voor opgeleid.

Met ambulancepersoneel zit dat net iets anders. Zij wel opgeleid om hygiënisch te werken in omgevingen vervuild met bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Maar dat betekent niet dat het hun werk is om dergelijke locaties ook op te ruimen. Ambulancepersoneel is er om direct medische assistentie te verlenen aan wie dat nodig heeft, en indien nodig, hen naar het ziekenhuis te transporteren voor verdere behandeling. En daar blijft het ook bij.

Moge het duidelijk zijn dat noch de politie, noch het ambulancepersoneel enige vorm van verplichting hebben om hetgeen op te ruimen dat is achtergebleven na een ongeluk of misdaad. Daar zijn gespecialiseerde trauma & biohazard reinigingsbedrijven zoals de Frisse Kater voor. Net als de politie en het ambulancepersoneel staan ook wij 24/7 klaar om te helpen.

Mythe 2: De verzekering betaalt voor de schoonmaak na een traumatisch incident

In sommige landen is het zo geregeld dat de verzekering het overgrote deel, of de gehele factuur betaalt voor het schoonmaken na een traumatisch incident. In Nederland is dit echter niet het geval. De enige verzekering waar je gegarandeerd aanspraak op kunt doen is de uitvaartverzekering, indien deze is afgesloten natuurlijk. Houdt er alleen wel rekening mee dat de kosten voor de schoonmaak afgetrokken worden van het uiteindelijke geldbedrag dat over zal blijven voor de uitvaart.

In de praktijk is het zo dat de kosten 9 van de 10 keer worden verhaald bij de opdrachtgever. Dat kan een familielid of vriend zijn, maar ook bijv. een gemeentelijke instantie, de woningbouw, of een andere partij.

crime scene cleaner

Een van onze ‘crime scene cleaners’ aan het werk na een onopgemerkt overlijden.

Mythe 3: Een crime scene cleaner is alleen in te huren door bedrijven en de politie

Zo goed als ieder trauma & biohazard reinigingsbedrijf in de wereld is een particuliere onderneming, en verschilt daarmee weinig van de meeste bedrijven. Wij zijn in te huren door iedereen, en werken voor particulieren tot aan gemeentes, bedrijven, hulpverlenende instanties en meer. Bij de Frisse Kater bestaat ongeveer de helft van ons klantenbestand uit particuliere klanten die ons direct inhuren zonder tussenkomst van een andere partij.

Mythe 4: Iedereen kan bloed en lichaamsvloeistoffen opruimen

Dit is verreweg de grootste misconceptie die er bestaat over crime scene cleaning, en met name wanneer het aankomt op bloed. Men heeft vaak het idee dat bloed opruimen zo gebeurd is, en dat het hoogstens ietwat vies ruikt en eng is om naar te kijken. Met wat bleekmiddel en ouderwets schrobben haal je het bloed zo weg … althans, dat wordt er gedacht. Helaas is dit incorrect.

Over het algemeen raden wij niemand aan om bloed op te ruimen tenzij de persoon hiervoor opgeleid is en beschikt over de juiste materialen en middelen.Bloed wordt geclassificeerd als een biologisch gevaar omdat het verschillende gevaarlijke pathogenen kan bevatten die buiten het lichaam kunnen overleven. Naast de gevreesde virussen zoals HIV, Hepatitis B, en Hepatitis C, zijn er nog talloze andere gevaarlijke micro-organismen die dodelijke ziektes kunnen veroorzaken als men met geïnfecteerd bloed in aanraking komt.

LEES OOK: CRIME SCENE CLEANING IS NIET ALS OP TV OF IN DE FILMS

Maar dat is niet alles. Het schoonmaken van bloed zonder de juiste materialen, beschermingsmiddelen, en veiligheidsvoorschriften zal er waarschijnlijk toe leiden dat je jezelf blootstelt aan allerlei infectiemomenten. Het is erg simpel om direct in contact te komen met het bloed door het spatten en spetteren hiervan terwijl je dit probeert op te ruimen. Daarnaast is niet enkel het fysieke bloed gevaarlijk. Tijdens het schoonmaken komt er ook ontzettend veel bevuild stof vrij, dat erg gemakkelijk in je oog, mond, neus, of andere opening in het lichaam terecht kan komen. Het opruimen van bloed brengt veel risico’s met zich mee en moet nooit en te nimmer worden onderschat.

Daarnaast is idee dat bloed wel even opgeruimd kan worden met wat bleekmiddel incorrect. Ja, bleek kan gebruikt worden om mee te desinfecteren, maar het is a) geen schoonmaakmiddel, en 2) er zijn veel betere opties beschikbaar als het op desinfecteren aankomt. Bleek is sterk genoeg om allerlei soorten pathogenen te doden, maar kan ze niet allemaal doden. Wanneer we te maken hebben met bloed, moet je er zeker van zijn dat je alle gevaarlijke micro-organismen op het oppervlak doodt. Dit is waarom er bedrijven zoals Frisse Kater bestaan, om mensen de zekerheid te bieden dat er gebruik wordt gemaakt van de juiste chemicaliën en juiste protocollen.

Ben je op zoek naar een crime scene cleaner om schoon te maken na een traumatisch incident? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl