Mijn naam is Tuğrul Çirakoğlu, ik ben de eigenaar en oprichter van de Frisse Kater. Mijn bedrijf houdt zich bezig met trauma & biohazard reiniging, ook wel bekend als ‘crime scene cleaning’. Als crime scene cleaner ben ik gespecialiseerd in het schoonmaken en reinigen van allerlei uiteenlopende locaties. Denk hierbij aan het schoonmaken na een moord, zelfmoord, lijkvinding, en industriële ongelukken. Maar we worden ook met regelmaat ingehuurd voor het schoonmaken van hoarder woningen, riool overstromingen, schimmel, duivenpoep en andere dierlijke vervuilingen, zwaar verwaarloosde woningen, drugspanden etc.
Ik ben mijn bedrijf in september 2014 begonnen. De eerste twee jaar bood ik voornamelijk ‘feestschoonmaak’ aan, waarbij wij kwamen schoonmaken na een (huis) feest in combinatie met een vers ontbijt. Hier komt ook de naam ‘Frisse Kater’ vandaan. Na twee jaar heb ik het roer omgegooid, en ben mij compleet gaan specialiseren in extreme reiniging, dit doe ik nu al zo een vijf jaar.
Omdat ik geen alledaags werk heb krijg ik met regelmaat vragen over wat ik doe, wat ik daar zelf van vindt, en hoe ik omga met alles wat ik zie en meemaak. In dit artikel zal ik enkele van de meest gestelde vragen opsommen en beantwoorden.
Tuğrul aan het werk als crime scene cleaner.
Wat is het ergste dat je hebt gezien als crime scene cleaner?
Ik denk niet dat er ooit een ‘ergste’ geval kan zijn. Telkens als ik denk alles al gezien te hebben, wordt ik weer geconfronteerd met iets dat ik nooit had kunnen inbeelden. Zo was ik enkele weken geleden bijvoorbeeld bezig in een woning waar de bewoonster vastgeplakt zat aan het bankstel, aan haar eigen urine en ontlasting. Het bijzondere was dat zij nog leefde, en al weken of maanden in deze toestand verkeerd.
Zijn er opdrachten die ik nooit zal vergeten? Dat zeker. De opdracht waar wij 150 kilo menselijke ontlasting uit een badkamer moesten scheppen, terwijl de bewoner iets verderop zijn krantje zat te lezen in de woonkamer zal mij altijd bijblijven. Maar ook de opdracht waar wij 2500 kilo bedorven kippenvlees uit een vriezer hebben getrokken, in de snikhete zomerzon zal ik ook nooit vergeten. En zo zijn er nog wel een paar zaken die in mijn top tien vallen.
2500 kilo bedorven kippenvlees weggooien …
Raakt het werk je?
Soms. Alle bloed en vervuiling ben ik inmiddels aan gewend, maar als je bijvoorbeeld aan het werk bent op een locatie waar de vader zijn vrouw, dochter, en vervolgens zichzelf heeft doodgeschoten dan raakt dat je wel. Ik heb geen moeite met de vervuiling, maar het verhaal eromheen kan soms erg deprimerend en donker zijn. Daarom probeer ik zo min mogelijk te vragen naar wat er zich heeft afgespeeld.
Waarom doe je dit werk?
Ik zeg altijd, crime scene cleaner zijn is niet iets waar je voor kiest. Het is een soort van roeping. Natuurlijk biedt het werk mij uitdaging, betaalt het goed, en geeft het ontzettend veel voldoening als je ziet hoe je mensen hebt geholpen. Maar dat alleen is niet voldoende om dit werk te blijven doen, althans, niet voor mij. Ik geloof dat ik goed ben in mijn vak, en dat ik een wezenlijk verschil kan maken in deze wereld door mijn werk. Dat is wat mij motiveert om dit te blijven doen. Als ik het gevoel zou krijgen dat mijn werk er niet toe doet, dan zou ik er denk ik mee stoppen.
Maak je thuis schoon?
Ja! Als crime scene cleaner werk je bijna iedere dag in vervuilde, stinkende ruimtes. Ik vindt het dan ook erg belangrijk om thuis te komen in een schone, fris ruikende, en opgeruimde omgeving. Ik maak dagelijks schoon, en één keer per week verricht ik een grote schoonmaak van alle ruimtes. Mijn woning is ook redelijk minimalistisch ingericht, er staat (enkel) het hoognodige.
Wen je aan de geur?
Compleet wennen aan de geur van de dood, of andere intense geuren zal je denk ik nooit doen als crime scene cleaner. Je leert er wel steeds beter mee omgaan, en je bouwt er een steeds sterkere resistentie tegen op. Maar 100% aan de geur wennen? Nee, dat nooit.
Verdient het goed?
Dat hangt van het bedrijf af. Sommige bedrijven gaan letterlijk over lijken, en brengen astronomische en haast criminele bedragen in rekening. Wij doen dat niet. Ik zet dagelijks mijn gezondheid op het spel, en het werk is enorm zwaar, dus natuurlijk zijn de bedragen hoger dan bij een gemiddeld schoonmaakbedrijf … maar het is niet zo dat ik dagelijks met duizenden euro’s op zak naar huis ga.
Ik probeer een zo eerlijk mogelijk bedrag in rekening te brengen voor wat wij doen. En soms verrichten wij het werk ook gratis, als wij van mening zijn dat die persoon het echt nodig heeft en hij of zij werkelijk geen kant op kan. Geld verdienen is belangrijk, maar je menselijkheid behouden is nog veel belangrijker!
Ik verdien goed, maar zou ik meer kunnen verdienen? Dat zeker. Soms zie ik van klanten offertes die andere bedrijven hebben uitgebracht. Iets waar wij enkele honderden euro’s voor rekenen, proberen concurrenten te verkopen voor enkele duizenden euro’s. Maar ik let daar niet op. Het kost bij ons wat het kost. Onze prijzen zijn eerlijk, en ik vindt het allemaal wel prima zo.
Wat was je eerste job als crime scene cleaner?
Dat was het schoonmaken van een trappenhuis waarbij een van de buren, een alcoholist, ’s nachts alles met bloed had besmeurd. Het was geen super moeilijke opdracht, maar wel erg spannend omdat het de eerste keer was.
LEES OOK: CRIME SCENE SCHOONMAAK IS GEEN ‘REGULIERE’ SCHOONMAAK
Waarom is het werk zo gevaarlijk?
De vervuiling waar ik dagelijks mee in aanraking kom kan allerlei ziektes veroorzaken, sommige kunnen zelfs dodelijk zijn. We zijn constant aan het hakken, snijden, breken, trekken en noem het maar op. Constant is er het risico om geprikt of gesneden te worden met een vervuild voorwerp. Dan is er ook nog het risico op besmetting door vervuilde deeltjes die door de lucht zweven, of bij het uittrekken van onze beschermende kleding. Als we bijvoorbeeld met infectieziektes te maken hebben zoals corona of ebola is het extra belangrijk dat we zeer voorzichtig te werk gaan.
Dit klinkt allemaal logisch en misschien simpel, maar vergeet niet dat je als crime scene cleaner in extreme situaties werkt. Soms is het buiten dertig graden, terwijl jij binnen staat te werken compleet ingepakt in een beschermde overal met volgelaatsmasker en al. Het is dan erg uitdagend om je hoofd koel te houden en geen fouten te maken. Je gaat je overal aan irriteren, je wordt moe, misschien zelfs agressief, maar je moet je aan het protocol houden om jezelf en anderen niet te besmetten. En dat is wat het werk zo moeilijk en gevaarlijk maakt, een klein foutje kan zo gebeuren en mogelijk fataal zijn.
Lachen jullie ook tijdens het werk?
Zeker, constant zelfs! Als klanten in de kamer zijn, dan zijn we uiteraard serieus en zakelijk. Maar wanneer er niemand in de buurt is maken we grapjes (met respect natuurlijk) om de sfeer te verlichten. Je hebt het ook nodig, als je de gehele dag serieus zou zijn kan je dit werk niet volhouden.
Hoe ruikt de dood?
Ik vindt het altijd een zeer zoete, weeïge geur hebben. Je wordt er ietwat misselijk van, en als je er lang genoeg inzit veroorzaakt het hoofdpijn. Als je de geur zelf wilt nabootsen dan kun je dit artikel lezen waar ik uitgebreid spreek over de geur van de dood.
Ben je op zoek naar een crime scene cleaner om schoon te maken na een traumatisch incident? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater
FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.