Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep, en bij de Frisse Kater is dit niet anders. Wij krijgen de laatste tijd veel aanvragen binnen omtrent het coronavirus, zowel van grote multinationals als particulieren, m.b.t. hoe wij zouden kunnen helpen bij het schoonmaken en ontsmetten van woningen en bedrijfsruimtes. In dit artikel leggen wij uit wat het coronavirus is, hoe besmetting plaatsvindt, en hoe de reiniging van een besmette ruimte er in zijn algemeenheid uitziet.

24/7 professionele desinfectie | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Coronavirus (COVID-19) – Algemene informatie

Het nieuwe virus dat de wereld in zijn greep houdt, Coronavirus 2019 (COVID-19), heeft al tot veel doden geleid en duizenden zieken over de gehele wereld. Coronavirussen behoren tot een familie van virussen die ernstige ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken, maar vaak ook gewoon voorbijgaan na een periode van ziekte die lijkt op de welbekende griep.

Wetenschappers geven aan dat wanneer het virus van mens-op-mens wordt overgedragen, dit normaliter gebeurt wanneer mensen dicht bij elkaar staan of zitten, en het virus vervolgens oplopen doordat een besmet persoon hoest of niest. Het is ook mogelijk om het virus op te lopen door voorwerpen of harde oppervlakken aan te raken, en vervolgens aan je ogen, neus, of mond te zitten.

Momenteel is er nog geen vaccin of specifieke behandeling beschikbaar voor COVID-19. Het is daarom belangrijk om drukke plekken te vermijden, en zoveel mogelijk thuis te blijven om een mogelijke infectie te voorkomen. COVID-19 kent een sterftecijfer van circa 2.3%, wat bijna dubbel zo hoog is als die van de ‘reguliere’ griep.

coronavirus schoonmaken en ontsmetten

Goede bescherming is belangrijk!

Overdracht van COVID-19

Besmetting met COVID-19 vindt meestal plaats doordat iemand dichtbij een besmet persoon staat (circa 1.8 meter afstand of dichterbij), en vervolgens besmette deeltjes inademt die vrijkomen tijdens het hoesten of niezen. Deze deeltjes kunnen niet alleen ingeademd worden, maar ook terechtkomen in de mond, neus, of ogen, en daarmee een mogelijk infectiemoment creëren. Het is ook mogelijk dat iemand COVID-19 oploopt door een oppervlakte of voorwerp aan te raken dat besmet is geraakt met het virus, en vervolgens zijn of haar mond, neus, of ogen aanraakt.

Incubatie periode van COVID-19

Momenteel wordt er gesteld dat de symptomen van COVID-19 al binnen 2 dagen zichtbaar kunnen zijn. Echter kan het tot 14 dagen duren voordat iemand merkt of hij of zij werkelijk besmet is geraakt. Er zijn ook rapporten die stellen dat het tot 24 dagen kan duren voordat iemand de symptomen begint te tonen.

LEES OOK: BESCHERMT EEN MONDMASKER TEGEN HET CORONAVIRUS?

Hoe lang kan COVID-19 buiten het lichaam overleven?

Het is momenteel nog onbekend hoe lang COVID-19 buiten het lichaam en op harde oppervlakken kan overleven. De meest recente studies geven aan dat het virus tot 9 dagen actief kan zijn afhankelijk van het type materiaal en de omgevingsfactoren in de ruimte.

Voorkomen is beter dan genezen

Er is momenteel geen vaccin voor COVID-19. De beste manier om het virus niet op te lopen is door blootstelling eraan te voorkomen. Het is aan te raden om iedere dag preventieve maatregelen te nemen zoals:

  • Vermijd direct contact met mensen die ziek zijn.
  • Probeer zo min mogelijk je ogen, neus, en mond aan te raken.
  • Blijf thuis als je ziek bent.
  • Bedek je neus / mond met een tissue als je moest niezen of hoesten, gooi de tissue hierna in de prullenbak.
  • Maak veelgebruikte voorwerpen en oppervlakken regelmatig schoon en desinfecteer deze ook.
  • Indien je een mondmasker wilt gebruiken, doe dit dan enkel als je ziek bent en symptomen van COVID-19 vertoont. Gezonden mensen hoeven geen mondmasker te gebruiken. Indien je in de zorg werkt is dat natuurlijk anders, voor deze personen is het dragen van een mondmasker cruciaal.
  • Was je handen met regelmaat en minstens 20 seconden, vooral nadat je naar het toilet bent geweest; voordat je gaat eten; en nadat je moet niezen of hoesten.
Ruimtes besmet met COVID-19 schoonmaken en ontsmetten

Indien een ruimte besmet is geraakt met COVID-19 en deze moet worden schoongemaakt, gedesinfecteerd, en ontruimd hanteren wij extra voorzorgsmaatregelen. Tijdens dit soort opdrachten worden ruimtes onderverdeeld in 3 verschillende gebieden.

Let op: Er zijn momenteel veel cowboys actief die plotseling ‘specialist’ zijn geworden in het schoonmaken en ontsmetten van bevuilde ruimtes. Indien je ziet dat iemand klakkeloos aan het werk gaat, zonder enige vorm van voorbereiding, geen gebruik maakt van verschillende werkgebieden, en niet over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bezit, zet er dan direct een punt achter!

Gebied 1: Schoon (groen)

Het schone gebied gebruiken wij voor het aantrekken van PBM’s, en het klaarleggen van alle te gebruiken materialen. Dit gebied wordt ook gebruikt om te communiceren met onze collega’s in het warme gebied (geel).

Wanneer wij onze PBM’s aantrekken gebeurt dit langzaam en volgen een vast proces van meer dan 10 stappen. Hetzelfde geldt voor het uittrekken van de PBM’s, dit proces kent meer dan 20 stappen die allemaal zorgvuldig moeten worden nageleefd om mogelijke besmetting te voorkomen.

Gebied 2: Warm (geel)

Het warme gebied is ons eerste terugkeer gebied wanneer wij uit het hete gebied stappen (rood). Dit gebied functioneert als een buffer tussen het schone en vervuilde gebied. Het uittrekken van de PBM’s, en het desinfecteren van de collega’s moet allemaal in het warme gebied plaatsvinden. Al het afval dat wij uit het hete gebied verwijderen wordt in het warme gebied ingepakt en opgeslagen. De containers die wij hiervoor gebruiken moeten ook allemaal worden gedesinfecteerd. Alle collega’s die vanuit het schone gebied het warme gebied instappen moeten volledig uitgerust zijn met de correcte PBM’s.

Gebied 3: Heet (rood)

Het hete gebied bestaat uit alle ruimtes die door ons schoongemaakt en ontsmet moeten worden. Dit gebied wordt afgesloten van alle andere ruimtes die niet ontsmet hoeven te worden. Enkel collega’s die hiervoor zijn opgeleid en uitgerust zijn met de correcte PBM’s mogen de hete gebieden betreden.

Tijdens het werkelijke schoonmaken, ontsmetten, en ontruimen gebruiken wij een verscheidenheid aan materialen, PBM’s, en chemicaliën. De benodigdheden bestaan o.a. uit emmers, vernevelaars, sponzen, wegwerpdoeken, medisch afvalcontainers, werkkleding, wegwerpoveralls, laars overtrekken, handschoenen, ademhalingsbescherming, schoonmaakmiddelen, desinfectiemiddelen, geïmpregneerde schoonmaak doeken en meer.

In sommige gevallen worden er ook luchtreinigers geïnstalleerd om de algehele luchtkwaliteit in het besmette gebied te bevorderen. Het kan ook zo zijn dat wij besluiten de bevuilde ruimtes in onderdruk te zetten om vervuilde luchtdeeltjes op te vangen.

Het schoonmaken en ontsmetten van de diverse voorwerpen en oppervlakken bestaat o.a. uit het vernevelen van ruimtes, fysiek schoonmaken van oppervlakken, en verwijderen van bevuilde voorwerpen. Hoe dit er ongeveer uitziet in de praktijk kan bekeken worden op ons YouTube kanaal.

Hulp nodig bij de reiniging van een kamer of ruimte i.v.m. het coronavirus? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl