We krijgen vaak de vraag waarom alles onder het bloed zit bij een zelfmoordpoging? En hoe het mogelijk is dat een gehele kamer, van top tot teen, soms onder de bloedspetters en bloedvlekken zit. Om hier een duidelijk antwoord op te geven moeten we eerst het e.e.a. toelichten over de basiseigenschappen van bloed.

24/7 schoonmaak na zelfmoord | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Bloed bestaat uit zowel vloeibare (plasma en serum) als vaste (rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en proteïnen) componenten. Wanneer bloed zich binnenin het lichaam begeeft is het vloeibaar, wanneer bloed het lichaam verlaat, doet het dit dan ook in vloeibare vorm. Maar, zoals iedereen die wel eens een snee of schaafwond heeft gehad weet, blijft het niet lang in vloeibare vorm. Bloed zal binnen enkele minuten beginnen met stollen, en verandert dan in een donkere, glimmende gel-achtige substantie die steeds harder wordt naarmate de tijd verstrijkt. Bloed kan het lichaam op verschillende manieren verlaten, afhankelijk van het type letsel. Het kan vloeien, druppelen, spuiten, stromen of gewoonweg uit een wond sijpelen.

bloed zelfmoord

Bloed na een zelfmoordpoging.

Soorten bloedvlekken

Bloedvlekken worden geclassificeerd in drie basistypes: passieve vlekken, overdrachtsvlekken en stoot vlekken. Passieve vlekken omvatten druppels, stromen en plassen, en zijn gewoonlijk het resultaat van zwaartekracht dat zijn werk uitvoert op een gewond lichaam. Overdrachtsvlekken zijn het gevolg van objecten die in contact komen met bestaande bloedvlekken en vlekken, vegen of patronen achterlaten zoals een bloederige schoenafdruk of een veeg van een lichaam dat over de vloer is gesleept. Stoot vlekken zijn het resultaat van bloed dat door de lucht wordt gelanceerd en zijn vaak te zien in de vorm van spetters, maar kunnen ook spatten, spuiten, of slagaderlijke uitbarstingen omvatten.

Bloed dat overal is rondgespoten na zelfmoordpoging.

Bloed en zelfdodingen

Wanneer wij worden ingeschakeld voor het reinigen na een zelfdoding gaat het gewoonlijk om personen die zichzelf van het leven hebben beroofd met een vuurwapen, zichzelf meerdere malen neer te steken met een mes, of het doorsnijden van de keel en / of polsen. Afhankelijk van de manier waarop de zelfdoding heeft plaatsgevonden, zal het resulterende bloedverlies ook verschillen.

Zelfdodingen met een vuurwapen: Wanneer het een zelfmoord met een vuurwapen betreft heb je gewoonlijk te maken met spatten aan de voorkant waar de kogel het lichaam inging, en spatten aan de achterkant waar de kogel het lichaam verliet. De spatten die een vuurwapen achterlaten zijn afhankelijk van het kaliber van het pistool, waar het slachtoffer is geraakt, of de kogel het lichaam heeft verlaten, de afstand tussen het slachtoffer, het pistool, en de afstand van het slachtoffer tot de muren, vloer, en objecten in de ruimte.

Zelfdodingen met een mes: Het merendeel van de zelfdodingen die we tegenkomen zijn d.m.v. een mes, schaar, of een ander scherp voorwerp. Vaak vindt de zelfdoding plaats door de keel of polsen door te snijden. Zo nu en dan komt het ook voor dat slachtoffers zichzelf meerdere malen neersteken. Of het bloed bij een dergelijke zelfmoordpoging zich door de ruimte verspreid of niet is afhankelijk van waar de persoon zichzelf verwondt. Als het een messteek betreft waarbij geen grote slagader wordt geraakt, zal het meestal meevallen met de hoeveelheid bloed die door de ruimte heenvliegt. Echter, als er een (grote) slagader wordt geraakt, is het gegarandeerd dat het bloed alle kanten op spuit. Je kunt dit vergelijken met een waterslang waar een sterke stroom water uitstroomt. Als je in deze slang een kleine snee maakt zal je zien dat het water op sterke wijze uit de snee zal beginnen te spuiten. Hetzelfde gebeurt bij een menselijk lichaam wanneer een van de slagaders wordt geraakt, aangezien het hart nog steeds bloed blijft pompen zoals het normaal ook doet.

Paniek en drugsgebruik

De wijze waarop de zelfdoding wordt uitgevoerd, als ook het type voorwerp dat hiervoor wordt gebruikt, zal al veel duidelijk maken over het aanwezige bloed. Maar er is nog een belangrijke factor: paniek en / of drugsgebruik.

Het is bij zelfmoordpogingen erg gebruikelijk om te zien dat nadat het slachtoffer zichzelf heeft verwondt, hij of zij in paniek raakt en door de ruimte begint heen te lopen. Op een gegeven moment heeft het slachtoffer zoveel bloed verloren dat hij of zij inzakt en (dood) neervalt op de grond. Dit is waarom je soms bijvoorbeeld ziet dat een persoon een zelfmoordpoging verricht op zijn of haar bankstel, maar er enkele meters verderop ook een plas met bloed te zien is. Het bankstel zit dan compleet onder het bloed, en je ziet dan duidelijk een loopspoor van het bankstel naar de plek van overlijden, waar de persoon uiteindelijk is neergevallen en doodgebloed.

LEES OOK: IS OPGEDROOGD BLOED GEVAARLIJK EN / OF BESMETTELIJK?

In sommige gevallen is het slachtoffer sterk onder invloed van harddrugs. Ondanks het enorme bloedverlies blijft de persoon actief, en zakt niet in. We hebben het meer dan eens meegemaakt dat mensen onder invloed van harddrugs, meerdere verdiepingen naar beneden zijn gelopen na de polsen doorgesneden te hebben, en vervolgens bij de buren aankloppen voor hulp. Bij dit soort opdrachten is het gebruikelijk om te zien dat de gehele woning bevuild is met bloed.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.