Bloed schoonmaken en verwijderen is niet enkel benodigd op een plaats delict, maar kan nodig zijn om een diversiteit aan redenen. Zo kan bloed bijv. aanwezig zijn na geweldsdelicten, moorden, en andere misdaad delicten, maar ook bij zelf pijniging. Het kan aanwezig zijn na ongelukken, industrieel en thuis, groot en klein. Of tijdens de medische schoonmaak, wanneer iemand is doodgebloed of ernstig ziek is geweest. Bloed is vaak ook aanwezig na een onopgemerkte dood, waarbij bloed uit het lichaam van de overledene vrijkomt tijdens het ontbindingsproces. Kortom, er zijn heel veel gevallen waar bloed schoonmaken en verwijderen noodzakelijk is.

24/7 schoonmaak van bloed | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Wanneer er zich een bloederig ongeval voordoet, is het niet voor iedereen altijd even duidelijk of er direct ook een professioneel bedrijf ingehuurd moet worden voor de reiniging. Uit ervaring weten we dan ook dat men allerlei soorten zaken zelf probeert schoon te maken – van zeer kleine klussen die iedereen zou kunnen afhandelen (bijvoorbeeld, een paar druppels bloed vrijgekomen uit een kleine snee), tot zeer massieve, intensieve, potentieel levensbedreigende klussen die eigenlijk door een professional uitgevoerd moeten worden (zoals bloederige plaats delicten en deels ontbonden stoffelijke overschotten).

Of je ervoor kiest om zelf schoon te maken of niet, blijft ten alle tijden een persoonlijke keuze. Echter, als je onzeker bent over je kunde om de schoonmaak uit te voeren, bel dan een professional. Voorkomen is beter dan genezen – met name wanneer je te maken hebt met bloed, lichaamssappen en menselijk weefsel, zaken die een groot gevaar vormen voor de gezondheid, complex zijn om te reinigen, en potentieel traumatisch kunnen zijn. Een professional bellen is de enige manier om er zeker van te zijn dat de klus veilig en correct wordt uitgevoerd.

We zullen in dit artikel o.a. ingaan op de functies van bloed, welke gevaren bloed schoonmaken en verwijderen met zich meebrengt, en wat er nog meer allemaal bij komt kijken zodat, mocht de situatie zich voordoen, jij een geïnformeerde beslissing kunt maken of je wel of niet zelf het aanwezige bloed gaat opruimen.

Wat is de functie van bloed?

Bloed heeft diverse functies in het lichaam: het zorgt ervoor dat onze spieren van zuurstof worden voorzien, dragen witte bloedcellen rond die vechten tegen infecties, verwijderen afvalproducten, en distribueren elektrolyten, voedingsstoffen, vitaminen, hormonen, en proteïnen naar de gebieden waar deze nodig zijn. Bloed beschermt zichzelf ook d.m.v. meerdere lagen stolling mechanismen die ervoor zorgen dat er niet te veel bloed uit het lichaam vloeit als er een ader wordt aangetast.

Bloed heeft ook een functie wanneer zich dit buiten het lichaam bevindt. Bij een plaats delict kan bloed een verhaal vertellen. Door bloedspetters te inspecteren – hoeveel bloed is er vrijgekomen, hoe intens is het rond gespoten, en in welke richtingen – kunnen er essentiële aanwijzingen ontdekt worden over wat er is gebeurd, wie het heeft gedaan, en hoe het is gebeurd. Ligt er een fijne mist van bloed of een grote plas? Heeft het bloed zich in een enkele lijn verplaatst door een enkele snee? Of is het heftig rond gaan spuiten als gevolg van een grote schotwond?

Bloed kan ook als identificateur dienen. Het laat vinger- en schoenafdrukken achter waarmee verdachten kunnen worden geïdentificeerd, en een genetisch DNA-spoor waarmee criminelen, zonder twijfel, achter slot en grendel kunnen worden gezet. Bloed heeft ervoor gezorgd dat sommige personen voor de rest van hun leven opgesloten kwamen te zitten, en anderen weer werden bevrijd van de doodstraf.

LEES OOK: KAN EEN NORMALE SCHOONMAKER OOK BIOHAZARD SCHOONMAAK UITVOEREN?

Bloed is hardnekkig en gevaarlijk

Het voornaamste gevaar wanneer men bloed schoonmaakt is ziekte, aangezien bloed een drager is van enkele van ‘werelds meest gevaarlijke ziektes, zoals HIV, Hepatitis B en C, tuberculose, cholera, en een scala aan virale hemorragische koortsen, zoals het Hantavirus en Ebola. Het enige wat er nodig is om de infectie te verspreiden is contact met een stukje gebroken huid of wat slijmvlies. Zo simpel kan het zijn.

Soms is bloed ook aanwezig in combinatie met andere vervuilingen, zoals bij een overleden lichaam dat bijv. een mengsel van bloed, ontlasting, en meer kan achterlaten – dit zorgt voor bijkomende risico’s om ziek te worden zoals door E. coli, Salmonella, Cryptosporidium, en miljoenen typen darmbacteriën. Wanneer een lichaam gaat ontbinden, creëert het ook zijn eigen toxines (cadaverine, putrescine) die negatieve effecten hebben op de gezondheid – en een zeer onaangename geur produceren.

Bloed verwijderen en schoonmaken

Bloed verwijderen dat is vrijgekomen tijdens het moment van overlijden.

Bloed schoonmaken en verwijderen is lastig

Afgezien van de gevaren is bloed schoonmaken en verwijderen ook nog eens zeer lastig. Net als alle andere vloeistoffen, druppelt het, vormt het tot een plas, lekt het, en trekt het in oppervlakken. Bloed wordt geabsorbeerd door zachte oppervlakken (kleding, meubels, tapijt), en, na verloop van tijd, begraaft het zich diep in poreuze materialen (hout, tegels, beton).

Bloed kan vele vormen aannemen – afhankelijk van waar het op terecht is gekomen, hoeveel bloed er aanwezig is, en hoe lang het er al ligt. Bloed kan vloeibaar en felrood zijn wanneer het nog vers is. Lichte vlekken en spetters drogen uiteindelijk op en veranderen van kleur in de zon, waarna het vlokkig wordt en een donkerrode kleur krijgt. Grote plassen bloed op de vloer kunnen niet compleet verdampen; in plaats daarvan gaat het stollingsproces in overdrive, en wordt het bloed plakkerig, met een vettig gevoel.

Elk soort bloed en elk soort oppervlak vergt een verschillende set aan technieken en materialen om schoon te krijgen. Daarnaast is bloed ook nog eens zeer koppig, maak het schoon met reguliere huishoudelijke schoonmaakproducten en het zal bij lange na niet genoeg zijn om de gevaren van ziektes te verwijderen. Veeg weg wat er zichtbaar is, en proteïnen en andere residuen worden achtergelaten. Lastige zaak dus.

Bloed schoonmaken en verwijderen vereist dat je het bloed overal moet achtervolgen. Vloeren, muren, plinten, ondervloeren, voegen, tapijten, beton en soms zelfs tot en met bij de buren. Bloed is complex, en het schoonmaken van bloed is een uitdaging waar een bepaalde bekwaamheid voor nodig is.

Daarnaast is er ook kennis nodig over hoe infecties zich verspreiden en hoe er correct te werk gegaan moet worden zonder het risico op kruisbesmetting te lopen. Als je in contact komt met bloed moet je nagaan of je bijv. andere voorwerpen hebt aangeraakt? Of er vuil onder je schoenen terecht is gekomen? Of je ergens tegenaan bent gestoten? En hoe je alle vervuilde materialen zal weggooien die besmeurd zijn met bloed en dus als medisch afval verwerkt behoren te worden.

Het omgaan met medisch afval kan nog een bijkomend probleem vormen. Je kunt namelijk niet zomaar medisch afval in de ondergrondse vuilcontainer gooien, of het ernaast leggen als grofvuil. Dit kan leiden tot fikse boetes en tot gezondheidsgevaren voor de vuilnismannen die hiermee in contact komen. Het moet dus volgens de juiste routes afgehandeld worden.

Het werkelijke schoonmaken

Maar er zijn ook nog andere praktische overwegingen. Zo is het bijvoorbeeld zeer moeilijk om met de contaminatie om te gaan, of überhaupt alles te kunnen vinden. Bloed zal, wanneer dit met poreuze oppervlakken in aanraking komt, erin trekken. Dit houdt in dat bloed bijvoorbeeld in vloerbedekking of stoffen bankstellen trekt, maar ook in muren, hout, tegels, voegen en meer. Het simpelweg schoonmaken van hetgeen dat je op de oppervlakte ziet is dan ook niet genoeg. Ook kan het achterlaten van vervuilingen die je niet direct met het blote oog kan zien leiden tot allerlei problemen zoals schade aan het gebouw, onaangename geuren, gezondheidsgevaren, en vlekken die dagen of weken later tevoorschijn kunnen komen met een zeer onprettige verassing.

Grote hoeveelheden bloedverlies na een dodelijk ongeval.

Bloed, onaangename geuren en tijdsduur

Onaangename en afwijkende geuren zijn nog een factor waar rekening mee gehouden moet worden. Dit is met name van toepassing bij grote hoeveelheden bloedverlies of lichamen die zijn gaan ontbinden.

Tevens kan deze sterke en onaangename geur het lastig maken om te werken in de ruimte zonder hier misselijk van te worden – met name als je uren in de ruimte zal doorbrengen. Dat brengt ons tevens bij de volgende consideratie: de tijdsduur. Elk klein stukje van het vuil moet verwijderd worden, dat kan dus betekenen dat er urenlang frustrerend, gedetailleerd werk uitgevoerd moet worden. Je tijd is kostbaar en dus een belangrijke factor bij het afwegen of je zelf gaat schoonmaken of dat het inhuren van een professional de verstandigere optie is.

Psychologische gevaren

Naast de fysieke risico’s en de praktische overwegingen, is er ook nog iets anders dat heel belangrijk is: de psychologische factor. Wil je dit echt zelf gaan schoonmaken? De omstandigheden die ertoe leiden dat iemand bloed of menselijke resten moet schoonmaken zijn mentaal vaak zeer uitdagend: plotselinge of gewelddadige sterfgevallen, geweldpleging, medische noodgevallen enzovoorts. De gevolgen voor de mentale gezondheid moeten niet onderschat worden en kunnen in sommige gevallen zeer ernstig zijn. Persoonlijk hebben wij genoeg verhalen gehoord van personen die een dergelijke schoonmaak één keer in hun leven hebben uitgevoerd, en daar nog lange tijd mentale gezondheidsproblemen aan hebben overgehouden.

Vaak zijn het ook situaties waar het belangrijk is om aandacht aan andere zaken te besteden, de zaken die er echt toe doen, jezelf gezond houden en samenzijn met je dierbaren. Een van de voordelen van het inhuren van een professional is dat je het probleem kan uitbesteden. Jij houdt je bezig met hetgeen dat ertoe doet; de professional neemt het gezondheidsrisico, verricht het harde werk, en ontneemt de mentale belasting.

Hulp nodig bij het schoonmaken en verwijderen van bloed? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl