Er bestaat bij veel mensen het idee dat je na een overlijden / ongeval met veel bloedverlies, of andere lichaamsvloeistoffen, de ruimte goed kan schoonmaken met bleekmiddel. We hebben in een eerder blog artikel al uitgelegd waarom schoonmaken met bleek in het algemeen niet aan te raden is. In dit blog artikel willen we hier wat verder op ingaan, als ook uitleggen welke problemen het gebruik van bleek bij het schoonmaken na een overlijden met zich meebrengt.

24/7 schoonmaak na overlijden | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Waarom is bleekmiddel niet geschikt voor het schoonmaken na een overlijden?

Zoals aangegeven is bleek geen schoonmaakmiddel, alhoewel het wel enige capaciteit bezit om vervuiling te verwijderen heeft het voornamelijk de functie om oppervlakken te bleken / witten of te desinfecteren. Voor een uitgebreidere uitleg over het verschil tussen schoonmaken en reinigen kun je ons eerdere artikel hierover lezen.

bloed bleekmiddel

Fles bleekmiddel in vervuilde woning.

Bleekmiddel is gevaarlijk

Afgezien van de belabberde schoonmaakcapaciteit van bleekmiddel, is het ook nog ‘s een gevaarlijk product. Bleek van industriële kwaliteit is bijv. giftig voor het milieu, en bezit het de capaciteit om geboorteafwijkingen te veroorzaken als ook het risico op kankervorming te verhogen. Huishoudelijke bleek is gelukkig stukken milder, maar vormt nog steeds een gevaar voor de gezondheid. Het is dan ook niet zonder reden dat er jaarlijks talloze mensen over de gehele wereld in het ziekenhuis belanden door het incorrecte gebruik van bleekmiddel.

Een van de welbekende gevaren is bijv. de formatie van giftige gassen wanneer bleekmiddel met ammoniak wordt gemengd. Ammoniak is een veelvoorkomend goedje, en kan niet enkel gevonden worden in schoonmaakproducten maar ook bijv. in urine. Wanneer ammoniak en bleek gemengd worden ontstaan de volgende verbindingen: Chloorgas (CI2), Zoutzuur (HCI), Hydrazine (N2H4), en Chloramine (NH2CI). De vorming van zoutzuur kan bijv. ernstige schade aanrichten aan de huid, organen, of ogen. De schade is niet alleen onomkeerbaar, maar kan zelfs leiden tot de dood.

Niet enkel de combinatie van bleek met ammoniak is gevaarlijk, ook andere bestandsdelen die in schoonmaakmiddelen voorkomen kunnen tot de vorming van giftige stoffen leiden als deze in contact komen met bleek. Om deze reden wordt dan ook altijd geadviseerd om bleekmiddel NOOIT te mengen met andere schoonmaakmiddelen.

Bleekmiddel stinkt en irriteert

Een ieder die wel eens met bleekmiddel heeft gewerkt weet wat voor sterke dampen er vrijkomen bij het gebruik ervan. Als de ruimte niet goed geventileerd wordt is er een grote kans dat de bleekdampen zullen worden ingeademd wat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals: hoofdpijn, moeite met ademhalen, pijn op de borst, neurologische symptomen, en bloedneuzen.

Een ander bijkomend probleem is dat bleek zwaar corrosief is. Druppel maar eens wat bleekmiddel op een spijkerbroek en kijk wat er vervolgens gebeurt. De spijkerbroek zal niet enkel verkleuren, maar als het bleek er lang genoeg op blijft liggen, zal het ook de vezels van de spijkerbroek wegvreten en een gat achterlaten. Beeld je nu eens in wat bleekmiddel met je huid zou doen bij langdurig contact. Wanneer bleekmiddel op de huid terechtkomt zal deze direct gaan jeuken en rood uitslaan, daarnaast ervaart de persoon ook een branderig gevoel. Als het lang genoeg op de huid blijft liggen kan het tot permanente schade van het huidweefsel leiden en de huid verkleuren. Bleekmiddel is niet enkel risicovol voor poreuze oppervlakken, maar kan ook permanente schade aanrichten aan non-poreuze oppervlakken.

Onze specialisten aan het werk tijdens de schoonmaak na overlijden.

Bleekmiddel doodt niet alle soorten pathogenen

Bij veel personen bestaat de misconceptie dat bleekmiddel alle soorten bacteriën doodt die er maar bestaan. Dit is incorrect, sterker nog, sommige typen bacteriën worden helemaal niet aangetast door bleekmiddel – met name als de dosering niet sterk genoeg is. Alhoewel bleek in staat is om sommige pathogenen te doden, kunnen anderen weer (compleet) ongeschonden ontsnappen. Dit kan met name een probleem vormen bij non-poreuze oppervlakken, of oppervlakken die niet helemaal glad zijn. De bacteriën kunnen in de oppervlakken vast komen te zitten en op een later moment een infectiegevaar gaan vormen.

Waarom is dit zo belangrijk? Nou, wanneer je een bloedvlek na bijv. een overlijden wilt verwijderen gaat dit veel verder dan enkel het verwijderen van de zichtbare vlek. Je hebt hierbij te maken met bloed of andere lichaamsvloeistoffen, en niet met wat gemorste koffie of thee. Het is verkeerd om te denken dat als er geen bloed meer te zien is, het probleem daarmee ook direct is verholpen. Ons eigen bloed bevat allerlei bacteriën, virussen, en potentieel gevaarlijke ziektes waar wij niet eens van op de hoogte zijn, laat staan hoe het ervoor staat met het bloed van een ander persoon waarvan de medische geschiedenis ons onbekend is.

Het is heel goed mogelijk dat een oppervlakte er visueel schoon uit kan zien, maar tegelijkertijd bezaaid is met een immense hoeveelheid aan gevaarlijke sporen en verontreinigingen die tot ongewenste ziektes kunnen leiden. Bij een overlijden of ander traumatisch incident is het dan ook zaak om niet enkel de visuele vervuiling aan te pakken, maar even goed de sporen die het blote oog niet kan detecteren.

Een ander bijkomend punt van zorg is dat bleekmiddel mogelijk ineffectief kan worden als het eerst in contact komt met vervuiling, en daarna pas de bacteriën. Simpel gezegd reageert bleek met hetgeen waar het mee in contact komt. Als het dus eerst met vervuiling in contact komt, kan het zomaar zo zijn dat het zijn bacteriedodende eigenschappen al heeft verloren tegen de tijd dat het met de bacteriën in contact komt.

Dit kan problemen vormen op oppervlakken die bijv. zijn aangetast door kalkaanslag of een dikke laag vet of vuil. Om een goed resultaat te behalen moeten oppervlakken daarom eerst grondig schoongemaakt worden, alvorens bleek ingezet kan worden om bacteriën te doden.

LEES OOK: SCHOONMAKEN NA EEN ONGEVAL OF OVERLIJDEN: WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

Schoonmaken met bleekmiddel is een uitdaging

Het gebruik van bleekmiddel op een wijze die zowel veilig als effectief is lijkt gemakkelijker dan het werkelijk is. Wanneer bleekmiddel verkeerd wordt toegepast kan het uiterst gevaarlijk zijn. Er zijn verschillende soorten bleekmiddel beschikbaar, je moet dus met zekerheid weten welk product je nodig hebt voor de uit te voeren taak. Daarnaast moet het product in zeer exacte verhoudingen worden gemengd, op de juiste manier op het oppervlak worden aangebracht, en gedurende een specifieke tijdsduur op het oppervlakken blijven rusten om de mogelijkheid te krijgen de aanwezige bacteriën te doden. Als je klakkeloos met bleekmiddel aan de slag gaat is het onmogelijk om te verzekeren dat je daadwerkelijk geslaagd bent in het schoonmaken en desinfecteren van de vervuilde oppervlakken. Gelukkiger zijn er vele veiligere alternatieven beschikbaar voor bleekmiddelen met een net zo goed of beter resultaat.

Op zoek naar een professionele partij voor de schoonmaak na een overlijden of ander traumatisch incident? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl