Biohazards, oftewel biologische gevaren, zijn biologische substanties die een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen, dieren, en onze omgeving in het algemeen. Voorbeelden van pathogenen die als biologisch gevaar worden gezien zijn virussen, bacteriën, andere micro-organismen, en toxines van een biologische bron. Om mensen te waarschuwen voor de aanwezigheid van biologische gevaren, is er jaren terug een universeel waarschuwingsteken ontwikkeld, het standaard biohazard symbool.

biohazard symbool

Het welbekend biohazard symbool.

De ontwikkeling en implementatie van het biohazard symbool

Het biohazard symbool bestaat om personen te waarschuwen en zichzelf adequaat te beschermen tegen de blootstelling aan gevaarlijke biologische substanties. Voor 1966 bestonden er verschillende waarschuwingstekens. Het probleem was echter dat de meeste mensen niet wisten wat al deze verschillende tekens precies inhielden. Een milieu-gezondheidsingenieur genaamd Charles Baldwin vond het storend dat er zoveel verschillende waarschuwingstekens waren om de aanwezigheid van biologische gevaren aan te duiden. Hij begreep dat een universeel, gestandaardiseerd teken een veel verstandigere keuze zou zijn. Het argument van Baldwin hiervoor was dat, door een gestandaardiseerd teken te gebruiken, het algemene publiek, en anderen, veel beter beschermd zouden zijn tegen de mogelijke gevaren die biologisch gevaarlijke materialen met zich meebrengen.

LEES OOK: WAT WORDT ER VERSTAAN ONDER BIOHAZARD REINIGING?

Baldwin was in dienst van de Dow Chemical Company, een bedrijf dat sterk bekend was en is met biologische- en andere typen gevaren. Baldwin ging in gesprek met de verpakking ontwerpers bij de Dow Chemical Company om te kijken of zij een gestandaardiseerd waarschuwingsteken konden bedenken. De instructies van Baldwin waren simpel, het ontwerp moest uniek zijn maar toch bijzonder genoeg dat het onthouden zou worden. Voor het finale ontwerp werden enkele design criteria afgebakend zoals:

 • Opvallend ontwerp
 • Uniek en ondubbelzinnig
 • Trekt direct de aandacht
 • Niet te verwarren met andere symbolen
 • Snel herkenbaar
 • Gemakkelijk te herinneren
 • Simpel te tekenen
 • Symmetrisch (zodat het identiek lijkt vanuit alle gezichtspunten)
 • Acceptabel voor verschillende etnische groepen

Uiteindelijk werden er meer dan 40 symbolen ontworpen tijdens het designproces. De verschillende symbolen werden door het gehele land heen getest, totdat uiteindelijk in 1967 de keuze viel voor het symbool zoals wij dat nu kennen. Het gekozen symbool was voornamelijk zeer gemakkelijk te herinneren, een eigenschap waar veel waarde aan werd gehecht.

De betekenis van de vier cirkels in het biohazard symbool

Het in 1967 gekozen biohazard symbool bevat vier cirkels. Deze cirkels hebben een specifieke betekenis. De vier cirkels die in het symbool verwerkt zitten representeren de infectie keten:

 • Agentia: Het type pathogeen die de infectie of gevaarlijke conditie veroorzaakt.
 • Gastheer: Het organisme dat door de pathogeen geïnfecteerd raakt.
 • Bron: De gastheer waar de pathogeen van afstamt.
 • Overdracht: De manier waarop de pathogeen wordt overgedragen, vaak direct of indirect. (Enkele manieren van overdracht zijn o.a. via de lucht, een insectenbeet, en bevuilde oppervlakken.)
Gebruik voor alle biohazard niveaus

Om het niveau van veiligheid te optimaliseren, wordt het biohazard symbool voor alle bestaande vier niveaus van biohazards gebruikt. Deze vier niveaus zijn als volgt:

 • Biohazard niveau 1: Bacteriën en virussen die een minimaal risico vormen voor de menselijke gezondheid.
 • Biohazard niveau 2: Bacteriën en virussen die enkel een milde ziekte veroorzaken bij mensen.
 • Biohazard niveau 3: Bacteriën en virussen die ernstige tot dodelijke ziektes veroorzaken bij mensen, maar waarvoor er wel vaccines en andere behandelingen bestaan.
 • Biohazard niveau 4: Virussen die ernstige tot dodelijke ziektes veroorzaken bij mensen, en waarvoor er geen vaccines of andere behandelingen bestaan.
Internationale adoptie van het biohazard symbool

Toen het biohazard symbool ontworpen door de Dow Chemical Company eenmaal uitgerold werd in de verenigde staten, werd het snel ook internationaal overgenomen. Het symbool wordt nu in alle landen over de wereld gebruikt. De twee voornaamste redenen waarom het symbool zo snel internationaal overgenomen werd is dat het ten eerste mensen heel effectief waarschuwt voor de aanwezigheid van biologische gevaren. En ten tweede, omdat de verenigde staten, en zijn grote internationale handelspartners, het symbool snel implementeerden, moesten andere landen haast wel verplicht volgen om zo de handelsrelaties op efficiënte wijze te blijven onderhouden. Het feit dat het logo vanuit de Dow Chemical Company kwam hielp natuurlijk ook erg mee bij de internationale adaptatie. Dow was, en is nog steeds, een van de drie grootste chemie bedrijven ter wereld.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Frisse Kater B.V.

FRISSE KATER B.V. is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de maandelijkse e-mail nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Frisse Kater nieuws.