De gehele wereld is momenteel in ban van het coronavirus en mondmaskers zijn niet meer aan te slepen. Tot onze grote verbazing willen groothandelaren en willekeurige opportunisten profiteren van een (mogelijke) pandemie. De prijzen van de mondmaskers worden (drastisch) opgedreven, maar informatie over het juiste gebruik ervan, of het niveau van bescherming tegen het coronavirus is haast niks over te vinden op de productpagina’s.

Omdat wij haast dagelijks te maken hebben met situaties waarin adembescherming vereist is, zien wij het in deze als onze plicht om wat meer duidelijkheid te creëren over het gebruik van mondmaskers, en in hoeverre deze beschermen tegen het coronavirus.

We zullen eerst wat algemene informatie verschaffen over het coronavirus, waarna we dieper zullen ingaan op mondmaskers en de bescherming hiervan tegen het coronavirus.

mondmasker coronavirus

Een van onze collega’s aan het werk met een gezichtsmasker.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een verzamelnaam voor verschillende typen virussen. Deze groep virussen is bij wetenschappers al decennia bekend en kan verschillende luchtwegaandoeningen creëren bij mensen als dieren. De nieuwste telg in deze familie van virussen is het coronavirus. Volgens de World Health Organization (WHO) was dit ras nog niet eerder geïdentificeerd bij mensen, tot nu.

Het coronavirus heeft inmiddels al duizenden mensen geïnfecteerd, voornamelijk in Wuhan, China, sinds december 2019. Op het moment dat dit artikel wordt geschreven (04-02-2020), is het virus inmiddels al op ieder continent te vinden. Hierdoor is er een wereldwijde angst ontstaan voor een mogelijke globale epidemie.

Moet ik bang zijn?

Alhoewel verschillende grote gezondheidsorganisaties over de wereld waarschuwen voor het coronavirus, zeggen zij er ook bij dat het risico voor mensen in het westen zeer minimaal is. Desondanks kan het nooit kwaad om je over het coronavirus te informeren, en veiligheidsmaatregelen te nemen om het risico zo klein mogelijk te houden.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Degenen die geïnfecteerd zijn geraakt met het coronavirus hebben verschillende symptomen laten zien. Ze kunnen lichtelijk ziek tot zeer ziek zijn. Er zijn al enkele honderden mensen aan het virus overleden, en duizenden besmet geraakt. De symptomen kunnen bestaan uit koorts, hoesten, en moeite met ademhalen. Al deze symptomen kunnen opspelen binnen 2 tot 14 dagen na blootstelling aan het virus.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Initieel werd er gedacht dat enkel dieren, zoals vleermuizen of kamelen, het virus met zich meedroegen en konden verspreiden. Echter, hebben Chinese onderzoekers gerapporteerd dat het virus ook van mens tot mens kan worden overgebracht. Het is momenteel nog onduidelijk hoe gemakkelijk het virus verspreid kan worden tussen mensen.

Wetenschappers stellen dat het virus zich voornamelijk verspreid zoals influenza pathogenen dat ook doen. Het is dan ook mogelijk om het virus op te lopen door in contact te komen met een geïnfecteerd persoon die aan het hoesten of niezen is. Of, door een geïnfecteerd oppervlak aan te raken.

Beschermt een mondmasker tegen het coronavirus?.

Hoe bescherm ik mij tegen het coronavirus?

Zoals hierboven beschreven zijn er voornamelijk twee routes om het coronavirus op te lopen, via de lucht en via fysiek contact.

Bescherming tegen fysiek contact

Het fysieke contact kan plaatsvinden doordat iemand samenwoont met iemand die het virus heeft (direct contact), of doordat een persoon een voorwerp of oppervlak aanraakt dat bevuild is geraakt (indirect contact). Onderzoekers schatten dat mensen gemiddeld 3.000 keer per dag hun gezicht aanraken door in de ogen te wrijven, de neus te krabben, of iets te eten.

De beste bescherming tegen fysiek contact is als volgt:

Bescherming tegen niezen en hoesten

Er is een kans om het coronavirus op te lopen als een geïnfecteerd persoon moet hoesten of niezen, en zo geïnfecteerde deeltjes door de lucht verspreid. Deze deeltjes kunnen dan ingeademd worden, waarna er een mogelijke infectie plaatsvindt. De beste manier om dit te voorkomen is door ademhalingsbescherming te dragen.

Over het algemeen, wanneer we het over ademhalingsbescherming hebben, spreken we over vijf soorten maskers:

Operatiemaskers: Dit zijn simpele, dunne maskers die je vaak in ziekenhuizen gedragen ziet worden. Je ziet ze ook vaak op foto’s gedragen worden door Chinezen. Laten we hier direct heel duidelijk over zijn, deze maskers zijn niet ontworpen om lucht overdraagbare deeltjes te filteren! Het enige waar ze tegen beschermen is het binnentreden van vloeistof druppels via de neus en mond.

Mondmaskers: Dit zijn maskers die ontworpen zijn om het gebied rondom de mond af te dichten, en bescherming te bieden tegen deeltjes die in de lucht zweven. Met betrekking tot mondmaskers kan er gekozen worden uit verschillende beschermingscategorieën, voor het coronavirus zou dit dan gaan om N95, N99, en N100 bescherming. Deze cijfers zeggen iets over het percentage van filtratie dat de maskers bieden. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de bescherming, en hoe duurder het masker.

Omdat dit het type masker is waar de meeste vraag naar is zullen we hier wat dieper op ingaan.

Een N95, N99, of N100 masker kan bescherming bieden tegen het coronavirus, maar wordt door ons niet aangeraden voor gebruik in de publieke ruimte. De maskers zijn lastig om op te doen en moeten goed afsluiten wat niet bij iedereen altijd het geval is. En dit is nou exact het grote probleem hiermee.

Als een mondmasker correct wordt gedragen, kan het goed beschermen tegen druppels, spetters, or deeltjes die in de lucht zweven. Het probleem is echter dat als je een mondmasker 100% correct wilt kunnen dragen, je een face fit test zal moeten uitvoeren. Dit zijn testen waarbij wordt gekeken of het masker goed op het gezicht aansluit. Vaak is dit niet het geval omdat bijvoorbeeld het type masker / merk niet goed aansluit op het gezicht van de persoon, of omdat de persoon een baard heeft die eerst moet worden getrimd of compleet afgeschoren.

LEES OOK: WELK TYPE MONDMASKER HEB JE NODIG?

Daarnaast is het erg moeilijk om deze maskers langere tijd op te hebben. Het ademhalen ermee is namelijk erg vermoeiend omdat het dik materiaal is waar je doorheen moet ademen. Ook wordt het erg vochtig rond de mond, en krijg je het al snel warm met een mondmasker op. In de praktijk kunnen wij er circa 30 minuten mee rondlopen, en daarna moeten we deze echt even af doen en afkoelen.

Mondmaskers zijn daarnaast vaak enkel bestemd voor éénmalig gebruik. Ze kunnen hierna niet schoongemaakt worden, of worden gesteriliseerd m.b.v. stoom, een gevaarlijke mythe die momenteel via het internet wordt verspreid. Na het gebruik moeten ze direct worden weggegooid. Het lastige hieraan is dat er geen aanduiding is van hoelang het masker achtereenvolgend opgehouden kan worden voordat deze moet worden vervangen. Vaak wordt er aangeraden om het masker te vervangen wanneer ademen lastig wordt, maar hoe lang dat is hangt weer af per persoon en de omgeving waarin die zich bevindt. In de praktijk zie je dan ook vaak dat mensen een masker veel te lang ophebben, of hergebruiken, en daardoor denken beschermd te zijn maar dit eigenlijk niet zijn.

Het risico op besmetting is in Nederland momenteel haast non-existent. Er worden jaarlijks talloze mensen ziek of overlijden door influenza, maar je ziet niemand in Nederland rondlopen met mondmaskers om influenza te vermijden. Mondmaskers zijn hard nodig in bepaalde beroepen, en het is vervelend dat sommige mensen de maskers nu niet meer kunnen krijgen terwijl zij deze daadwerkelijk nodig hebben. Denk daarom goed na voordat je zo een masker aanschaft, want het zou zonde zijn om onnodig een bijdrage te leveren aan een tekort van mondmaskers.

Gasmaskers, afhankelijke adembescherming, en onafhankelijke adembescherming: Naast de hierboven vernoemde twee soorten ademhalingsbescherming zijn er ook nog 3 andere soorten. Deze zijn voor een regulier persoon niet van toepassing, en enkel van toepassing voor professionals die bijv. een besmet persoon moeten behandelen, of een ruimte moeten schoonmaken waar een besmet persoon heeft verbleven. Daarnaast zouden deze typen bescherming in onze optiek nooit gebruikt moeten worden door een ongetraind persoon.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl