Iedere dag overlijden er talloze mensen in Nederland, velen hiervan overlijden in hun eigen bed. In sommige gevallen, is het overlijden een erg traumatisch incident met veel bloedverlies. In andere gevallen, overlijdt de persoon rustig en kalm, maar wordt pas na enkele dagen, weken of maanden ontdekt, wat resulteert in een matras dat bevuild raakt met diverse lichaamsvloeistoffen.

24/7 reiniging na trauma incidenten | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Een tijd geleden kregen we bijvoorbeeld een telefoontje van een mevrouw waarvan de tante was overleden in haar slaap. Haar tante had een week onopgemerkt dood op het matras gelegen, en werd pas na 7 dagen ontdekt in ernstige staat van ontbinding. De hulpverleners die het lichaam kwamen verwijderen gaven aan dat de nabestaanden zelf verantwoordelijk waren voor de schoonmaak, en zeiden ook duidelijk dat het matras niet zomaar bij het reguliere vuil gezet mocht worden. En dit is correct, er zijn namelijk protocollen voor het verwijderen van een bebloed matras. Helaas zijn vele mensen hiervan niet van op de hoogte.

Bebloed matras

Bebloed matras verwijderen na een trauma incident.

Weggooien van een schoon matras

Indien een persoon komt te overlijden op natuurlijke wijze, en het lichaam wordt ontdekt binnen een of twee dagen, is de kans groot dat het matras niet bevuild raakt door bloed of andere biologische vervuilingen. Bij dergelijke situaties kan het matras naar het lokale afvalpunt gebracht worden, of bij het grofvuil worden gezet indien dit toegestaan is in de desbetreffende gemeente.

Weggooien van een vervuild matras

Wanneer een regulier matras in contact komt met bloed of lichaamssappen wordt het matras beschouwd als medisch afval. Bloed, urine, ontlasting en andere lichaamsvloeistoffen kunnen allen besmettelijke ziektes bevatten en moeten daarom op de juiste manier worden gereinigd. Wanneer bloed en lichaamssappen opdrogen kunnen deze zich via de lucht verspreiden en ingeademd worden door iedereen die zich in de besmette ruimte bevindt. Omdat bebloede matrassen vaak het gevolg zijn van een trauma, misdaad of medisch incident, kunnen deze niet zomaar bij het reguliere vuil gezet worden. Doe je dit wel, dan stel je degenen die het vuil ophalen bloot aan gezondheidsgevaren, en besmet je tevens de ruimte waar het matras staat voordat dit wordt opgehaald door de vuilnismannen.

Bloed en lichaamssappen kunnen tevens verschrikkelijke geuren achterlaten en allerlei insecten aantrekken tot weken na het incident. Dit is een van de redenen waarom we industriële chemicaliën moeten gebruiken om ruimtes correct schoon te maken en te desinfecteren.

Matrassen zijn over het algemeen ontzettend lastig om schoon te maken, het is dan ook zo goed als onmogelijk om deze na een overlijden of bloederig incident weer veilig en hygiënisch te krijgen. De realiteit is dan ook dat wanneer vloeistoffen zoals bloed en andere lichaamssappen een matras betreden, het gehele matras vaker dan niet in zijn totaliteit vervuild raakt. In enkele gevallen sijpelt de vervuiling zelfs door het matras heen, en belandt zo op de slaapkamervloer of zelfs daaronder.

Matras vervuild met bloed en andere lichaamsvloeistoffen.

Het moge dus duidelijk zijn dat een matras bevuild met bloed geen situatie is waar te simpel over moet worden gedacht. Wanneer een matras bevuild raakt met bloed kan dit niet zomaar naar het lokale afvalpunt gebracht worden of bij het grofvuil worden neergezet. Het matras zal eerst moeten worden behandeld.

Deze behandeling omvat o.a. het uitsnijden van alle besmette gebieden, en het afvoeren van het besmette vuil in speciale biohazard zakken, dozen of containers die vervolgens afgeleverd worden bij een gecertificeerde medisch afval verwerker. Het uitsnijden moet tevens grondig gebeuren, en er mag hierbij geen enkel bevuild stuk overblijven. Het overgebleven deel van het matras wordt hierna gewoonlijk behandeld met een professionele disinfectant, en kan daarna weggegooid worden via de reguliere afvalkanalen.

LEES OOK: KAN EEN NORMALE SCHOONMAKER OOK BIOHAZARD SCHOONMAAK UITVOEREN?

Omdat biohazards zich in vele vormen kunnen manifesteren, is het altijd verstandig om eerst met een gespecialiseerd bedrijf als de Frisse Kater te bellen om er zeker van te zijn dat het matras op de juiste manier wordt verwijderd. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl