Amfetamine drugslab schoonmaken

Frisse Kater B.V. | 10+ Jaar Ervaring | 085 06 08 777

Het schoonmaken van een pand dat als amfetamine drugslab is gebruikt is een gevaarlijke opgave. Goede planning, beschermingsmiddelen en expertise zijn dan ook een vereiste. De productie van amfetamine omvat giftige chemicaliën die zowel op korte als lange termijn gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Amfetamine drugslab schoonmaken
Drugslab in particuliere woning schoonmaken.
Gezondheidsgevaren

Amfetamine bevat een verscheidenheid aan giftige chemicaliën die misselijkheid, braken, chemische brandwonden, huiduitslag, en depressie kunnen veroorzaken. In ernstige gevallen kan wonen in een voormalig drugslab zelfs leiden tot chronische infecties met dodelijke afloop als deze niet onmiddellijk worden behandeld.

Amfetamine is een zeer verslavende, synthetische drug die wordt gemaakt met verschillende giftige chemicaliën en stoffen. De lijst met ingrediënten kan variëren, maar bevat bijna altijd pseudo-efedrine, fosfine en aceton. Deze drie chemicaliën vormen het grootste gevaar gezondheidsgevaar en kunnen zowel op korte als lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Welke rol speelt de overheid hierin?

Het ontmantelen van drugslab gebeurt door de politie en is daarmee een overheidstaak. De sanering die hierna moet plaatsvinden is echter een compleet ander verhaal. Voor het schoonmaken en saneren van drugslaboratoria zijn er geen duidelijke wetten of regels.

Hoe hiermee wordt omgegaan zal dus per gemeente verschillen. Indien de gemeente een aparte afdeling heeft voor drugsproblematiek, dan zullen zij waarschijnlijk de casus begeleiden. Het kan ook zo zijn dat deze afdeling ons inhuurt voor de schoonmaak en sanering.

In de meeste gevallen valt de verantwoordelijkheid echter op de schouders van de eigenaar van het pand. Indien deze geen financiële middelen heeft om de schoonmaak te bekostigen, is het maar de vraag wat er met het pand gebeurt en of deze weer in veilige staat terug op de markt wordt gebracht.

Schoonmaken en saneren

Het schoonmaken en saneren van amfetamine drugslabs gebeurt volgens een vast stappenplan. Dit is onze eigen werkmethode, en ziet er in grote lijnen als volgt uit:

1 Inspectie

Er wordt begonnen met een algemene inspectie van het pand. Dit geeft ons een idee over het besmettingsniveau en hoe wij de opdracht zullen gaan uitvoeren. Het kan ook benodigd zijn om tijdens deze stap testen te laten uitvoeren om het besmettingsniveau vast te stellen.

2 Ventileren

Vaak zijn drugslabs afgesloten en worden niet geventileerd. Het toelaten van frisse en schone lucht is cruciaal. We willen de binnenlucht compleet vernieuwen.

3 Schoonmaakplan

Na de eerste stappen zullen wij de omvang van het uit te voeren werk bepalen en een gedetailleerd behandelplan opstellen. In dit plan schetsen wij verschillende scenario’s en stellen de schoonmaakmethodes vast die wij zullen gebruiken om het pand succesvol te herstellen naar een leefbare omgeving. In dit plan staat onder andere:

  • Wat de mate van besmetting is per kamer.
  • Welke beschermingsmiddelen er benodigd zijn.
  • Welke schoonmaakmaterialen wij nodig hebben.
  • Welke veiligheidsrisico’s er zijn.
  • Hoe wij het afval zullen verwijderen.
  • Een kostenraming.

4 Verwijderen

Zodra het schoonmaakplan is opgesteld, kan het schoonmaakproces beginnen. Dit begint altijd met het verwijderen van alle aangetaste voorwerpen. Sommige voorwerpen worden weggegooid omdat ze te ernstig besmet zijn. Andere voorwerpen kunnen schoongemaakt worden. Nadat alles is verwijderd worden de ruimtes wederom grondig geventileerd.

5 Stofzuigen

Tijdens deze stap worden alle oppervlakken stofvrij gemaakt met speciale veiligheidszuigers. Ieder stuk van het pand wordt hierbij aangepakt.

6 Eerste wasbeurt

Na het stofvrij maken van de ruimtes starten we met de eerste wasbeurt van alle harde, afwasbare oppervlakken. Hierbij mag geen enkele plek worden overgeslagen. Tijdens de wasbeurt wordt gebruik gemaakt van speciale schoonmaakmiddelen zodat er geen giftige, chemische reactie plaatsvindt met de amfetamine residuen

7 Tweede wasbeurt

Tijdens de tweede wasbeurt worden alle harde, afwasbare oppervlakken wederom nat schoongemaakt. We maken schoon van boven naar beneden, beginnend bij de plafonds en eindigend bij de vloeren. Elke wasbeurt wordt opgevolgd door een grondige spoeling van de oppervlakken.

8 Schoonmaak sanitair

Tijdens de productie van drugs wordt er vaak chemisch afval door gootstenen en toiletten gegoten. Dit leidt ertoe dat toiletruimtes en badkamers vaak ernstig verontreinigd raken. Deze ruimtes hebben daarom vaak extra aandacht nodig.

9 Eindcontrole en testen

Na afronding van de schoonmaak bepalen we of de grenswaarden voor herbewoning zijn bereikt. Als de waarden niet voldoen aan de vereisten, kunnen we een stap verder gaan in het schoonmaakplan. Eventueel kan er ook voor gekozen worden om de oppervlakken in te kapselen met een speciale coating. Dit biedt een extra laag bescherming.

Heb je te maken met een pand dat als voormalig drugslab is gebruikt? Neem dan contact op met Frisse Kater BV en ontdekt waarom ons bedrijf tot de absolute top behoort wanneer het aankomt op de schoonmaak en sanering van drugslaboratoria. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwverenigingen en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl