We komen ze overal tegen, die gele, ranzige, stinkende vaatdoeken. Vaak liggen ze er al dagen, weken, en in sommige gevallen zelfs maanden. Verschrompeld, zwart en propvol met bacteriën. Uiteraard is er maar één plek voor deze doeken: de prullenbak! Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe onhygiënisch een vaatdoek kan zijn, en gaan er daarom te nonchalant mee om.

Een typisch vaatdoekje kan na 24 uur meer dan 4 miljard bacteriën bevatten. Dat zijn meer bacteriën dan op een hondentong of de wc-bril van een openbaar toilet! De bacteriën in vaatdoekjes kunnen zich elke 15-30 minuten verdubbelen, en het is dan ook absoluut verkeerd om te denken dat zo een doekje pas vervangen moet worden als hij begint te stinken!

De stank die je ruikt zijn trouwens de bacteriën. Zodra een vaatdoek begint te ‘ruiken’ is het echter al te laat, want het doekje zit dan allang vol met miljarden bacteriën. Bacteriën die je overal hebt lopen verspreiden toen je dit doekje gebruikte omdat het ‘nog niet zo erg stonk’.

De meeste personen staan hier helaas niet bij stil. Hup, even onder de kraan, uitwringen, en vervolgens gaan ze met het doekje over het aanrecht heen, de wasbak, tafel en andere plekken. Het doekje pikt tijdens dit proces niet alleen allerlei viezigheid op, maar verspreid ook miljoenen ziekmakende bacteriën. Deze bacteriën springen dan bijvoorbeeld weer van je aanrecht op je maaltijd tijdens het bereiden van je voedsel.

Dit is niet alleen erg onfris, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in 2014 / 2015 bekend gemaakt dat besmet voedsel minstens 700.000 ziektegevallen en maar liefst 80 sterfgevallen per jaar veroorzaakt. De kleine gele vaatdoek in de keuken is ongetwijfeld een grote aanstichter voor vele van deze ziektegevallen.

Maar wat moet je dan doen? Kan het doekje schoongemaakt worden? Moet je elke dag een nieuwe gebruiken? Of is het toch beter om geen vaatdoek te gebruiken?

vaatdoek

Zie je ze al liggen?

Tips op je vaatdoek hygiënisch te houden
1. Gebruik een kwalitatieve keukenreiniger

Een fris doekje begint met een frisse keuken. Gebruik regelmatig (minstens iedere dag na het koken) een goede keukenreiniger. Deze zal je keuken ontvetten, en bij de betere merken ook desinfecteren. Zo blijft je keuken schoon, en komen er ook veel minder bacteriën op je vaatdoek terecht. Alhoewel dit de bacteriën sterk verminderd, is het geen vervanging voor de verplichte grondige reiniging van je doekjes.

2. Laat het doekje goed drogen

Leg of hang na gebruik je doekje op een plek waar het ’s nachts kan drogen. Bacteriën zijn namelijk op zoek naar warme, vochtige omgevingen zoals vaatdoekjes.

3. Reinig het doekje met kokend water of in de wasmachine

Een goede manier om je doekjes te reinigen is door kokendheet water over de doekjes heen te gieten. De hitte zorgt ervoor dat de bacteriën dood gaan. Ook is het mogelijk om je doekjes op 60 graden in de wasmachine te wassen. Hiermee dood je de meeste bacteriën en kun je de doekjes opnieuw gebruiken.

LEES OOK: SCHOONMAKEN: KUNST OF WETENSCHAP

4. Gooi de doekjes weg

Een pak met vaatdoekjes kost bijna niks. Je kunt er daarom ook voor kiezen om ze na gebruik weg te gooien en om de week een nieuw pak vaatdoekjes aan te schaffen.

5. Schaf microvezel doekjes aan

Persoonlijk zijn wij absoluut geen fan van de gele vaatdoek, en gebruiken deze dan ook enkel in uitzonderlijke gevallen waarna ze direct de prullenbak in gaan. Ons professionele advies is om 10 á 20 microvezeldoeken aan te schaffen, met verschillende kleuren voor de diverse schoonmaaktaken in je woning. Microvezeldoeken maken niet alleen beter schoon, maar je hoeft ook veel minder druk uit te oefenen tijdens het schoonmaken.

Deze doekjes kun je in de wasmachine wassen op 60 graden, komen er prima schoon uit, en gaan heel lang mee (de betere doeken kunnen wel tot 500 keer gewassen worden). Laat de doeken wel goed drogen na het wassen.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl