Laten we maar direct met de deur in huis vallen. De geur van dood, oftewel lijklucht, is niet gevaarlijk. De bron die de geur veroorzaakt, zoals rottend vlees of een lichaam in ontbinding en het residu dat dit achterlaat (i.e. bloed, lichaamssappen etc.) vormt uiteraard wel een gevaar, maar de geur die wordt geproduceerd niet. Er zijn soms bedrijven, instanties of personen die vertellen dat deze geur ‘’gevaarlijk’’ is, maar dat is verre van waar. Het is meer een psychologisch gevaar dat in onze hoofd zit, en ons afschrikt omdat we het direct verbinden aan de gedachte van de dood.

Professioneel lijklucht verwijderen | 085 06 08 777 | Actief door geheel Nederland

Net zoals elke andere geur, bestaat lijklucht uit verdampende gasmoleculen die opgepikt worden door onze neus. Wanneer deze eenmaal de neus bereiken, zetten onze zintuiglijke cellen deze chemische moleculen om in elektrische signalen. Deze elektrische signalen worden vervolgens naar ons brein verstuurd ter interpretatie.

Lijklucht kan om diverse redenen blijven hangen. Soms bijvoorbeeld door slechte ventilatie, maar vaak is de reden dat de geur in poreuze materialen en oppervlakken is getrokken. Om de geur te verwijderen moet er gebruik gemaakt worden van speciale chemicaliën, materialen en / of machines waarbij er op een zeer specifieke wijze te werk gegaan moet worden om de geur te kunnen verwijderen. Wij vinden het niet per se een lastige taak, maar wel een waarbij de schoonmaaktechnicus goed zijn aandacht erbij moet houden en nauwkeurig te werk moet gaan.

Als er wordt gesproken over het schoonmaken na een overlijden of onopgemerkte dood, ligt de nadruk vaak op het risico van bloed overdraagbare ziekteverwekkers. Dit zijn ziektekiemen die in bloed leven en zeer veel ellende kunnen veroorzaken. Sommige van deze ziektekiemen worden bacteriën genoemd en anderen virussen. Deze ziektekiemen kunnen ziektes veroorzaken bij mensen, zoals bijv. hepatitis B (HBV) en HIV. Een simpele blootstelling aan deze of andere ziektekiemen kunnen gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Lijklucht

Sterke lijklucht na langdurige onopgemerkte dood.

Veel virussen zijn ziekteverwekkend, maar veroorzaken geen lijklucht. Omdat virussen geen celwanden hebben (bacteriën hebben die wel), kunnen virussen geen geuren produceren. Virussen kunnen geen zuurstof en koolstofdioxide ontvangen en exporteren. Ze verspreiden geen gassen zoals ziektekiemen met cellen dat wel doen. Virussen overleven d.m.v. hun gastheer.

Bacteriën kunnen een tijd overleven zonder een gastheer omdat ze energie opslaan binnenin hun celwanden. Bacteriën kunnen van binnenuit energie omzetten in verschillende vormen. Soms wordt deze energie een gas. Wanneer dit wordt uitgezet vinden wij het ‘’stinken’’, na een overlijden noemen we deze stank ook wel lijklucht.

De aanwezigheid van deze onaangename geuren duidt op de aanwezigheid van bacteriën, daarmee vertellen ze ons als het ware ‘’hier ben ik!’’. Nadat een lichaam zich gaat ontbinden zijn het deze gassen die tapijt, meubels, muren, plafonds, hout, kleding etc. vervuilen.

Lijklucht na lijkvinding.

Er wordt gezegd dat de menselijke maag meer dan tien triljoen bacteriën bevat (10,000,000,000,000). Deze bacteriën moeten gassen vrijlaten of exploderen. Soms doen ze beide tijdens het ontbinden van een menselijk lichaam. De kracht van de lijklucht is dan relatief aan o.a. de omvang, het dieet, de temperatuur, en andere factoren gerelateerd aan de overledene. Bijvoorbeeld, de ontbinding van een zwaarlijvige man na vele jaren alcoholmisbruik en eten van vlees zal een sterke lijklucht produceren wanneer deze man overlijdt tijdens een warme zomer. Een vrouw met smal postuur die voornamelijk vegetarisch at en is overleden in haar appartement gedurende de winter zal een veel minder sterkere lijklucht veroorzaken.

In zekere zin boeren en ruften bacteriën terwijl zij veranderingen ondergaan in temperatuur en chemische compositie. Dit is een van de hoofdbronnen voor de lijklucht, de geur van dood die wordt vrijgelaten door de triljoenen micro-organismen binnenin ons lichaam tijdens een ontbinding.

Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen het inhaleren of innemen / injecteren van stank veroorzakende bacteriën en virussen. Als je de verkeerde bacteriën of virussen inneemt of injecteert, kunnen de gevolgen dodelijk zijn. Inhaleer lijklucht en de gevolgen zijn in het ergste geval dat je misselijk boven de wc-pot hangt.

LEES OOK: LIJKGEUR VERWIJDEREN NA ONOPGEMERKTE DOOD

Kortom, lijklucht draagt geen ziektes met zich mee. Het is een zeer onaangename geur, maar de beelden die je soms ziet van mensen die een woning helemaal ingepakt ingaan alsof zij in een nucleair oorlogsgebied gaan werken is, in onze optiek, tamelijk overdreven. Het ziet er leuk en interessant uit, maar is echt niet altijd nodig.

Hulp nodig met het verwijderen van lijklucht of andere onaangename geuren? Neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl