Onze lichamen functioneren als een zwaar bewaakt fort, speciaal op maat gebouwd om aanvallen van buitenstaanders tegen te gaan. Dit fort heeft een dikke, haast ondoordringbare beschermende muur, genaamd de huid, en een heel leger aan bewakers, oftewel het immuunsysteem, die elke mogelijke dreiging identificeren en elimineren.

Ondanks al deze bescherming komt het soms toch voor dat aanvallers binnen kunnen dringen. Infectieziektes van allerlei soorten – bacteriën, virussen, viroïden, schimmels, prionen, en meer – dringen onze defensiemechanismen binnen en verrichten vervolgens ongelofelijke schade aan. Infectieziektes spelen bij haast elke opdracht die wij uitvoeren wel een rol, of dit nou een opdracht is waarbij wij duivenpoep moeten verwijderen, ontlasting of worden ingehuurd na een overlijden. Het is tevens een van de grootste veiligheidsrisico’s tijdens het werk en iets waar wij constant waakzaam op moeten zijn.

Onze taak bij de Frisse Kater (en jouw taak als persoon om niet ziek te worden) is om onze defensiemechanismes zo gezond mogelijk te houden en infecties tegen te gaan. Gelukkig doet onze huid het meeste van het werk voor ons. De enige plekken waar infecties echt een kans hebben om door onze bescherming heen te dringen zijn via gaten in de muur, aka onze slijmvliezen, oftewel onze ogen, oren, neus, mond, longen, en genitaliën.

Wat dit in de praktijk voor ons betekent is dat ondanks dat we met veel mogelijke infectiegevaren te maken hebben, de strijd eigenlijk maar op enkele fronten wordt gestreden.

Overdraagbaar via de lucht

Vele infecties zweven door de lucht, en breken door onze verdediging heen wanneer we deze inademen, via de mond, neus, of longen. Sommige infecties zijn van nature lucht overdraagbaar, zoals schimmelsporen. Maar andere infecties kunnen de lucht ingestuurd worden via waterdruppels, zoals wanneer een ziek persoon kucht of niest (of, wanneer we een geïnfecteerd gebied besproeien en vervolgens gaan schrobben).

De eerste lijn van defensie tegen lucht overdraagbare ziekteverwekkers is om de ruimte zo goed mogelijk te ventileren, en de infecties naar buiten toe te sturen waar het risico veel lager is. Wanneer het risico in een ruimte groot is kunnen we ook gebruik maken van airmovers om de lucht de ruimte uit te blazen.

Uiteraard beschermen we ook onze mond en neus met een extra barrière, ademhalingsbescherming die de schadelijke deeltjes in de lucht filtert. In extremere opdrachten gebruiken we ademhalingsbescherming die het volledige gezicht afsluit, met bijbehorende filters, of zelfs speciale pakken met een eigen toevoer van schone lucht.

Infectieziektes

Onopgemerkt overlijden met biologische vervuiling.

Overdraagbaar via fysiek contact

Infecties kunnen zich aan ons vastklampen wanneer wij hiermee in fysiek contact komen: de hand schudden met een ziek persoon (direct overdraagbaar via fysiek contact), seksueel contact met een ziek persoon (seksueel overdraagbaar), of bijvoorbeeld een deurklink aanraken die de zieke persoon heeft aangeraakt (indirect overdraagbaar via fysiek contact).

Enkele infecties kunnen de huid direct aanvallen (zoals zwemmerseczeem) maar meestal moet de infectie toch een of andere opening door de huid heen vinden. Onderzoekers schatten dat de gemiddelde mens zijn gezicht (waar de meeste openingen zijn) 3,000 keer per dag aanraakt: wanneer je in je oog wrijft, je neus krabt, of een hamburger eet.

Ons werk omvat het meeste het tegengaan van fysiek overdraagbare ziektes, door infectie residuen te verwijderen. Dit residu kan zeer zichtbaar zijn, zoals een plas bloed, een ontbindend lichaam, of het kan compleet onzichtbaar zijn voor het blote oog. Vele ziekteverwekkers wachten rustig af buiten het lichaam, en klampen zich dagen, weken, of maandenlang vast aan harde oppervlakken.

Onze beste desinfectie strategie is om de focus te leggen op plekken waar bezoekers van de ruimte veel mee in contact komen, en die zij het meest waarschijnlijk zullen aanraken zoals: deurklinken, leuningen, aanrechten, kranen, toiletten, lichtknoppen, afstandsbedieningen, toetsenborden, muizen, enzovoorts. Indien het gevaar groot is komt het ook wel eens voor dat wij de gehele ruimte besproeien met een dunne laag disinfectant om er zeker van te zijn dat alles is aangeraakt.

Gedurende het werk moeten we fysiek contact zoveel mogelijk zien te vermijden. We pakken onszelf goed in m.b.v. speciale pakken en handschoenen, die functioneren als een haast ondoordringbare tweede huid, en ook belangrijk, direct weggegooid kunnen worden wanneer de klus geklaard is.

Maar ook dan nog moeten we voorzichtig zijn dat we geen openliggende huid aanraken. We kunnen onze gezichten tijdens het werken niet aanraken, en als het werk erop zit moet alles wat wij hebben gebruikt of aangeraakt volledig worden gedesinfecteerd. De beschermende kleding moet voorzichtig worden uitgetrokken, zonder een deel aan te raken dat mogelijk besmet is geraakt.

LEES OOK: CONSEQUENTIES VAN OVERMOED TIJDENS TRAUMA REINIGING

Andere infectie routes

Infecties kunnen ook via andere wegen het lichaam binnenkomen: transmissie van moeder naar kind in de baarmoeder, tijdens een operatie wanneer de huid openligt, door gebruikte naalden te delen, of door een externe partij, zoals een mug die malaria overbrengt of een teek die iemand besmet met de ziekte van Lyme.

Wat kan je doen om infecties te voorkomen?

Als je bewust bent van de routes van transmissie, dan zal dit al een heel stuk helpen bij het voorkomen van infecties thuis of op het werk. Extra voorzorgsmaatregelen die je kan nemen zijn:

  • Je handen correct wassen met zeep en warm water, op reguliere basis, en na ieder bezoek aan de badkamer, na iedere ‘smerige’ activiteit, en voordat je eten gaat bereiden.
  • Je huis met regelmaat schoonmaken en hierbij extra aandacht besteden aan de veel gebruikte oppervlakken en voorwerpen.
  • Direct contact vermijden met zieke mensen en wilde dieren.
  • De voedselveiligheid regels in acht nemen. Voedsel correct opslaan. Fruit en groenten wassen. Vlees correct bakken. Geen voedsel dat verrot of over datum is nuttigen.
  • Beschermingsmiddelen gebruiken tijdens de seks.
  • Gezond eten, sporten, en veel rust nemen om je immuunsysteem zo sterk en efficiënt mogelijk te krijgen.
  • Jezelf laten vaccineren.
  • Mocht je toch ziek worden, bezoek dan een dokter, en blijf vervolgens thuis om te voorkomen dat je ook anderen besmet.

Mocht je met een gevaarlijke infectie situatie zitten en niet weten hoe je dit het beste kan aanpakken, neem dan contact op met de Frisse Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@frissekater.nl of 085 06 08 777.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Schoonmaakbedrijf Frisse Kater

FRISSE KATER is opgericht in september 2014 en gespecialiseerd in het reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 dagen per jaar inzetbaar. De resultaten van ons werk zijn meer dan indrukwekkend. In tegenstelling tot andere reinigingsbedrijven houden wij ons (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. Hierin zijn wij beslist uniek in Nederland. Door deze specialisatie kunnen wij onze klanten compleet ontzorgen, en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen. Onze dienstverlening is altijd persoonlijk, met een ongeëvenaarde standaard van kwaliteit en service.

T: 085 06 08 777 E: info@frissekater.nl